Veterinärernas hjärtefrågor

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Vad forskning säger bryr jag mej ärligt talat inte mycket om, såvida det inte handlar om femton forskningsprojekt som alla visar samma sak över tid.

Nä pernamentbäddar ger mer ammoniak i ett vanligt stall tror jag, säga vad man vill.

Man kan naturligtvis tro vad man vill. Var och en är väl salig i sin egen tro?

Nu är det ju inte så att publicerade forskningsresultat är ngt som har passerat utan kritisk granskning av andra forskare. Det är väl tur att de ändras ibland annars går ju inte forskningen framåt. Hur skulle det annars gå till? Det är ändå så att själva grunderna inom de vetenskapliga teorierna står sig väldigt länge. Så detta att det ändras hela tiden håller jag inte med dig om.

Jag föredrar att "tro" på forskningsprojekt framför fem olika användare på ett forum som tycker ngt.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Nja det ändras rätt friskt tycker jag. Strunt samma, det är rätt självklart tycker jag att det är ammoniak i en permanentbädd eftersom där finns urin, visst att man har i kalk och att det absolut inte behöver lukta i stallet, men hur fräscht är det när ni mockar ut dom;)

Ja ja säger inte att det är skadligt och visst kan det ha fördelar men jag gillar det inte.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Fast sin egen urin blir det ju, det kan du inte komma ifrån? Den bildar också ammoniak.

Jo, det är ju wia urinen huwudparten aw ammoniaken utsöndras. En fungerande bädd innebär inte att hästen ligger och skwalpar i sin egen urin heller..! Wet du wad en permanentbädd är och hur den sköts? Det finns säkert många e[ks]empel på stall där man inte fått det att bränna i botten som det ska, och då är det förstås inte gynnsamt. En wäl fungerande permanentbädd är luktfri och ett mkt bra alternatiw för hästar. Anwänds ju äwen mkt inom andra näringar, får, kor, grisar. Rikligt med strö är en aw hemligheterna - en bädd måste skötas för att fungera!

Urinen ligger ju inte heller kwar i sin kiss-form, så att säga, utan nån kemisk process bryter ju ner den!
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Klart alla bäddar måste skötas. gälelr ju oavsett om man har permanent elelr växelströbääd och vilket strömaterial som används.

Däremot är det faktiskt väldigt få som kan sköta en permanentbädd. Många tror att om man bara gödslar ut och hivar på lite nytt så är det en permanentbädd.
Tror det är där det egentliga problemet ligger.


Inte riktigt alal hästar går att hålla på permanentbädd heller. tex de som envisas med att gräva kaninhål till kina.:p
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Och återigen, om du besökt seriösa stall med permanent bäddar så vet du att dessa inte består av avföring. och de luktar INTE - så du har fel, oavsett hur du försöker vrida och vända på det. att du drar dina slutsatser från tattarställen du varit på, har inget med vad en välskött, rättskött permanentbädd är, över huvud taget.

likaså ditt svammel ang. lera i hovar.

KL
vi har isolerat kallstall, dvs hästarna värmer upp stallet, inget annat.
även vintertid när vi har dörrarna stängda, så luktar det ALDRIG ammoniak när man kommer på morgonen, för stallet är ventilerat på ett bra sätt även när det är stängt (lucka upp till skullen i taket, samt vägg ventiler på ett par ställen).
permanent bädden (våra består av halm), är TORR och luktar inte när man mockar heller - för man gräver aldrig i botten på den, där förbränningen börjat, det är därmed ren halm man mockar i ovanpå, och man tar bort högarna. dessa bäddar är så rena och torra att man själv kan sova i dem - och JA - man kan sticka ner näsan och snusa dessutom : )' Jag skulle dock aldrig få för mig att ha permanent bädd den varma tiden på året - det är svårt att få förbränningen att funka ordentligt. Vi lägger permanent bäddar vintertid enbart.

för övrigt har studier visat att hästar sover bättre på permanent bäddar : ) bara ett exempel.

susan - du som brukar hylla forskning och om det finns forsknings resultat så är dessa bibeln. ifrågasätter du detta nu helt plötsligt? : )
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Hovarna kan bli övermättade av fukt- som nu.
Jag brukar kratsa innan jag rider o sen bara kolla.

Det är stor skillnad på att ha jord eller lera i/ på hoven.

så gör jag också. och jag kratsar om jag varit på konstiga ställen efter ridturen också, har jag gått 20 meter till ridhuset och ridit där, kollar jag bara hovarna och det får gärna vara kvar lite fuktigt underlags strö i hoven.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Att få för sig att det är okey för något djur att sova i sin egen avföring anser jag helt befängt. Skall katten sova i kattbaljan?

ja det luktar när man tömmer kattbaljan - men man kanske skall ha permanent kattbalja också - så det inte luktar


Vad gör du då med dina hästar?, står du givakt hela natten och tar ut skiten direkt när den kommer?
Om du inte gör det så lär ju även dina sova i sin egen avföring?

Och angående permanentbädd så håller jag med Esther, visst finns det permanentbäddar där man tar ut avförningen varje dag, självklart gör jag det i innomhusboxarna, men mitt svar var mer att permanant är att jag inte rufsar runt ströet som du gör. Jag låter det packas och vara still, tar avföring och om det blir klabbor med urin, halmen får packas och blir som en hård bädd, jag nyströr ovan varje dag, jag vill inte riskera att golvet kommer fram, därav en packad halmmatta på ca 30 cm..


Det säger sig självt att det är fuktigare och mindre syre i en bädd än en box som mockas ur varje dag och rufsas runt

Sedan har jag ligghall, där mockar jag inte.
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Det var lite svårt att förstå första inlägget tycker jag men jag kan berätta lite om mina friska hästar.

Jag har en häst som aldrig varit sjuk eller halt sen har jag 2 andra hästar som det varit lite småsaker med men jag tror att det är väldigt svårt att de typ aldrig får tex hovböld eller såna saker för det är ju inget livshotande eller så, det kan ju alla få.
allt beror ju på vad man menar med sjuka hästar kanske...

Men tar min allra friskaste hästs liv då:

Det är en islandshäst.
Han föddes för 9år sedan och vad jag vet växte han upp i en stor flock med andra hingstar i hans ålder de gick på stora marker och hade fri tillgång på hösilage bal och salt, tror inte de fick något extra kraftfoder eller mineraler utan de fick all näring genom grovfodret.

han hanterades, kunde ledas i grimma, och verkas det var i princip allt när han som 4åring påbörjade sin inridning med uppfödaren.
Han longerades några gånger med sadel sedan satte hon upp och red ut själv, så enkel var han ett enormt bra lynne och då hade han en då varit i princip ohanterad innan.
De hade bara gjort de allra nödvändigaste saker, avmaska osv inget kel och borsta och sånt larv.
Han var ute året runt dugnet runt i ur och skur och ibland tror jag inte ens att de hade lösdrift heller.
Men han mådde som en prins och levde ett riktigt bra hästliv.

han kasterades som 4åring och ja reds in över sommaren några veckor,
sedan vila till dec då han reds ca 5-10gånger och fick lära sig grunderna bara, skritt, trav, några steg tölt och galopp men inte vilken galopp som var vilken.

sedan köpte jag honom i februari samma år han skulle fylla 5år.

jag red han ca 3-4dagar/vecka tillsammans med sällskap, han fortsatte att gå på lösdrift han visste knappt hur man åt kraftfoder för han hade aldrig fått det innan bara lite havrekross när han reds de första gångerna.
jag stallde in han en natt för han var så svettig och han höll på att riva boxen, tyckte inte alls om att stå inne snurrade runt och hade massa överskotts energi, han ville vara ute och ströva runt i hagen istället.

han gick tillsammans med 3 hästar då...här hade han lösdrift att gå in, han åt hösilgae och hö blandat 3gånger om dagen. jag gav mineraler och typ 1 dl krossad havre och korn och lite betfor, mest för att jag trodde man var tvugen att ge kraftfoder i princip och som belöning.


sedan flyttade jag till ett ställe med gigantiska hagar och 12 hästar i varierande ålder, där hade de lösdrift med och fri tillgång på hösilage bal att äta...
han fick samma kraft som förra stället.

på sommaren gick de i skogshagar stora och kuperat så de gick leka mycket och röra sig, se sig för vart de sprang och blev säkra på foten.

här red jag ca 4-5dagar per vecka och markarbetade lite av det med, red kravlöst inte i form utan red mest för att detvar kul, började testa tölten med...
nu var han 5år...

som 6åring flyttade vi till nästa ställe, där fick han hö 3 gånger/dag och gick i jättestora hagar men tillsammans med 5 andra hästar.

hela tiden har han gått tillsammans med islandshästar men även andra raser, men han har funkat absolut bäst med islandshästar.

han smalnade av massa här och jag började rida ännu mer, 5-6 dagar i veckan och med mer press, började ta fram tölten mer och rida mkt längre turer upp emot milen varje gång men mkt skritt.
innan hade jag ridit mkt skritt och korta sträckor i högre hastigheter nu började vi öka längden på de högre hastigheterna...

på sommaren gick han på stora beten tyvärr blev han väldigt tjock för det var för få hästar o för mkt mat.
på detta ställe hade de ingen lösdrift utan bara en tät skog att gå in i...

sen som 7åring flyttade vi igen, då fick han gå tillsammans med en islandshäst i en ganska stor hage med lösdrift.
här fick han med hö 3 gånger om dagen. han reds varierande men många lång turer..

sedan har vi flyttat några gånger till men under hela tiden har han fått på på lösdrift eftersom han trivs bäst med det och han står numera bara inne väldigt få nättter när det är riktigt dåligt väder, annars går han utan täcke om han inte är klippt och han har aldrig varit förkyld eller halt eller något.

under hela denna perioden så har han fått vila några veckor varje sommar, och nästan varje höst/vinter har han fått en längre vila på 2-3månader utan skor som har gjort honom mycket gott....detta är vad man kan säga en tradition på island med bland islandshästarna att de får återhämta sig efter tävlingssäsongen.

jag tror hästarna håller sig friska av ja frisk luft, inga problem med luftvägarna och de håller sin fina i benen med längre vilor där de får återhämta sig och får de stora kuperade hagar så kan de lära sig från början att lyfta på benen och de stärker benen och får starka lungor som klarar mkt när de får leka med jämnåriga och ja ha kul helt enkelt...friska hästar:)

har två hästar till den ena en 2åring islandshäst hingst, har bara haft hovböld 3gånger hittils annars frisk, det är ju sånt alla hästar kan få...aldrig varit halt/(förutom av hovbölten) min andra häst som jag berättade om först har aldrig ens haft hovböld...
men iaf 2åringen har varit jättefrisk och fin annars.

sen har jag en mini shettis hingst som hos mig efter ett år mår jättebra med att vara ute på lösdrift och håller sina luftvägar fina och benen fina och allt, hittils inte varit sjuk utan verkar väldigt bra.
troiligen har han alltid stått på box innan o kanske inte alltd fått så bra hö utan dammigt men nu mår han jättebra på lösdrift och hostar inte eller något.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jo, det är ju wia urinen huwudparten aw ammoniaken utsöndras. En fungerande bädd innebär inte att hästen ligger och skwalpar i sin egen urin heller..! Wet du wad en permanentbädd är och hur den sköts? Det finns säkert många e[ks]empel på stall där man inte fått det att bränna i botten som det ska, och då är det förstås inte gynnsamt. En wäl fungerande permanentbädd är luktfri och ett mkt bra alternatiw för hästar. Anwänds ju äwen mkt inom andra näringar, får, kor, grisar. Rikligt med strö är en aw hemligheterna - en bädd måste skötas för att fungera!

Urinen ligger ju inte heller kwar i sin kiss-form, så att säga, utan nån kemisk process bryter ju ner den!

Ja jag vet verkligen hur en bädd ska skötas och har som sagt haft det förr ibland. (länge sen nu i o f s) Nej naturligtvis inte att dom skvalpar i urinen men har du nån gång mockat ut en sån box och den varit luktfri? Det har inte jag, oavsett hur välskött den är.

Dessutom om man ser generellt är det väldigt många som inte kan sköta en sån bädd samt att visa hästar gräver och då funkar det inte.

Men men riktigt välskött med en stillsam häst som inte bökar runt för mycket säger jag inte att det är dåligt men jag vill inte ha det.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Men självklart blir den inte luktfri när du mockar ut den. det är ju just det som är grejen med en permanentbädd, man får INTE gräva i den när man INTE ska mocka ut den. Det krävs kunskap och teknik HUR man dag-mockar.

när du sen mockar ut den, stör du ju hela förbrännings processen och då rör du givetvis upp all amoniak som annars legat bunden i bädden och INTE utsöndrat ångor så länge den varit orörd......
Men som sagt: det finns många som inte vet hur man sköter en permanentbädd och i vissa stall (för varma, om du frågar mig) samt med vissa hästar eller visst strömaterial, så blir det vidrigt och då ska man INTE ha det. Tyvärr har jag även sett en del människor som ekvivalerar permanentbädd med ngn sorts arbetsbelastning: man behöver inte mocka. Fel och återigen fel - givetvis.

betyder dock inte att en RÄTT skött bädd är det - tvärtom - den är fräshare.
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Nej, du måste inte ha det! :D

Jag har fn 2 spånbäddar och 1 torwbädd och tycker att det fungerar utmärkt.
Det luktar inget i stallet (iofs har wi stor luftkub), inte ens wid mockning. I år har jag hittills inte behöwt ta ut något blött heller, men det bruka bli så att fröken Pissmärr ibland kan skwala sönder min fina bädd och då mockar jag ut den rutan som har bliwit dålig och fyller på. Det är fö hon som står på torw eftersom hon faktiskt inte funkar på spånbädd - där blir det för blött. Halm är för tungskött för mig, annars är wäl en halmbädd kanske att föredra. Att lämna kwar skiten i ett "innestall" tycker jag inte att man kan göra, däremot i en ligghall eller liknande (återigen förutsatt att det stös tillräckligt). När wi mockar ut bäddarna luktar det förstås, konstigt wore annars! Men det görrs ju på sommaren med hästarna på utedrift, inget som skadar deras näsor.

Tidigare ha jag i stor utsträckning haft halm och mockat ut allt blött dagligen. Har gärna lassat upp halmen så att det under dagen torkar på golwet där pinket hamnat. Det stank ammoniak om nåt! Och om jag då jämför mina pesonliga erfarenheter aw detta kontra det system jag har idag så fungerar dagens mkt bättre!
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Nej, det är ju förstås inte så att alla som har benskydd eller spolar hästens ben får hästar med mugg. Inte alls. Det war inte det jag menade. Men det kan wara en bidragande orsak!


Glömde förresten utewistelse i mitt milslånga tal. Lång daglig utewistelse i berikad hage, gärna kuperad tror jag är mkt wiktigt för hästens hälsa!

Ingen av mina 3 hästar (2 islandshästar och en mini shettis hingst) har haft mugg någon gång och då går de endå på lösdrift jag spolar aldrig benen men har rätt stora hagar istället så de slipper stå i lera upp till knäna även om det kan vara lerigt vid grinden ibland.

jag använder inte beskydd i hagen och aldrig annars heller någon gång när jag kört eller hoppat bara men väldigt sällan.
mest för skojs skull.

någon kan ju förklara varför vi med dessa förutsättningar aldrig får mugg på våra hästar.

jag tror inte på för mkt nogrannt pillande, lite naturligt skydd ska de ha de har inte dött av att vara lite smutsiga.

har t.o.m varit med om folk som rakat hästars hovskägg för de trott att "då blir det ju mindre fuktigt", det är ju då all fukt kommer direkt mot huden, med hovskägget så skyddar det skinnet som hålls helt torrt, ju mer hovskägg destå bättre.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jag tror eg inte att det gäller generellt för lösdriftshästar (och mina står på bo[ks]). Men att blöta benen - antingen genom att spola dem idogt eller indirekt genom att de får stå i djup lera, kommer ofelbart att sätta ner hudens skyddsbarriärer mot angrepp aw swamp och bakterier. Sedan spelar wäl bakteriefloran i närmiljön en stor roll, har man otur och får in en snuskbakterie så blir det swårare att undwika. Wita ben, tunn hud (ädlare häst) mm spelar förstås också in.

*kl*
En annan sak som jag inte riktigt begriper är att muggen i många fall werkar wara så swårbehandlad. Det har hänt mig wid 2 tillfällen att jag fått mugg på en häst. Bort med skorporna (riwa med naglarna, det ska wara rosa och rent!) och därefter desinficera = borta på några dagar. Det hinner aldrig bli riktigt sunkigt, det gäller förstås att ingripa snabbt. Att smeta på feta salwor osw på ett eksem - hur tänker man då? Det här med torsk-någonting - hur skulle det fungera? Grönsåpa?

Alltså kommer nu ett tips till från mig; om hästen får mugg skura då rent på ett hådhänt sätt, alla krustor och skorpor ska bort. Det är helt ok att det blöder. Anwänd sedan fenomenala Aseptiline handgel och gnugga in. Bandage på om det behöwer skyddas mot flugor. Sådärja! Klart! Hade jag inte Aseptiline hemma skulle jag testa klorhe[ks]idinspray eller nån annan alkogel.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Ja halm är svårt som strö om det inte är i permanentbädd, det stinker lätt av urinen. Svårt att hålla luktfritt då, det håller jag med om.
Kan bli rätt blött också när dom kissar på exakt samma fläck varje gång vilket dom ju gör oftast.

Men torv är suveränt ur luktsynpunkt däremot, det binder urinet till klumpar
(som i en kattlåda:D) och luktar inte ett dugg när man mockar ut varje dag.

Bra i bädd också (om man nu absolut vill ha det:p)
Spån är halvbra, det bästa är väl spånets egen lukt ;)Det blir lätt för blött om dom kissar mycket och även i bädd lätt att det blir äckligt. Man får göra som du och ta ur vissa "rutor" men då är man där och kladdar och det är ju inte riktigt permanentbädd kan jag tycka...

Och även till mackan:

Ja självklart luktar det när man tar ut, men grejen är att detta kan hända även när det inte är sommar och hästarna på bete.......Om hästen är en grävare eller bara gärna bökar runt när den ska lägga sej, en del vill böka upp lite då, eller om den som mockar tar för djupt, inte ovanligt alls. Det kan också vara svårt om man som TE skriver har en häst som kissar mera och på samma ställe, man måste börja ta ur det klafset och ångorna kommer lätt upp

Nä, som sagt, glad om jag slipper:D

Det som är bra är att det är mjukt o skönt för hästen,:bow:
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

vi är nog överrens i grund och botten för som sagt:

har man dåligt avlopp i sin box,
inte vet hur permanentbädd ska skötas
eller häst som gräver

då ska man INTE ha bädd, och luktar det är det svaret att bädden ska elimineras!

Men en rätt skött, väl fungerande, är fräsh som få!
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

psssst
*bädd har man alltid (förhoppningsvis,) men den är antingen en permanentbädd elelr en växelströbädd*


ursäkta gnällig tant som blir lite trött på rakade hästar, bäddar osv:p

peace
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Jag tror eg inte att det gäller generellt för lösdriftshästar (och mina står på bo[ks]). Men att blöta benen - antingen genom att spola dem idogt eller indirekt genom att de får stå i djup lera, kommer ofelbart att sätta ner hudens skyddsbarriärer mot angrepp aw swamp och bakterier.

Ursäkta , typiskt mig antagligen. men varför förstörs hudens skyddsbarriärer av vatten?


När det gäller mugg så har jag bara haft en häst som har haft det. Det är vår gamle travare, en häst som vi tog hand om för många år sedan. Han hade nog varit med om det mesta och var i nedsatt kondition när han kom. Och mugg hade han i massor. Jag provade med "allt" under en ganska lång tid och inget hjälpte egentligen. Till slut bestämde jag mig för att låta det vara ett tag. Det var samtidigt som jag började läsa här och började ge min ponny lusern och läsa på om foder. Travaren fick sin del av lusernet och övriga "nyheter" om foder. Hans mugg försvann och har aldrig kommit tillbaka. Det är möjligt att det inte hade ngt med utfodringen att göra . ingen aning. Men det var det enda jag ändrade på.

Jag menar inte alls att alla med hästar som har mugg ger sina hästar fel foder men att det kanske kan vara en orsak ibland. Eller har jag fel? Det är inte jag som är veterinär.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

inte för att förminska detta med fenylbuttazonet - som verkligen är en katastrof

Jag håller med dig VAT det med buttan är värre - men det kanske vore värt en egen tråd det ämnet?


Med en dåres envishet återkommer jag med inlägg om butta och ledinjektioner och riskerna med människor som missbrukar dessa behandlingar!

Coari startade tråden med ett citat från Vet Bengt Roneus som löd: Vissa hästägare tycks ofta ha skadade hästar medan andras för det mesta är friska. Vad gör den vars hästar är friska??

Jag skulle tro att en ganska stor del av de hästägare som har "klippkort" på klinikerna är där med förslitningsskador på sina hästar!

Med tanke på hur man behandlar dessa skador tycker jag att både butta och ledinjektioner hör hemma här!
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 299
Senast: Sasse
·
Hästvård Har en häst av större kallblodsras som dom senaste åren haft problem med klåda. Han är under fortsatt utredning av veterinär som är...
Svar
17
· Visningar
1 850
Senast: maddie202
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 633
Hundavel & Ras Hej! Jag har sen länge haft ett intresse att vilja bli uppfödare, men känner nu att jag vill öka min kunskap och se vad ni som kanske...
2
Svar
24
· Visningar
3 110
Senast: snorp
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • DIY hästvård
  • Atletix
  • Födda 2024

Omröstningar

Tillbaka
Upp