Sv: Vårföräldrar 2013 #4
*kl*
Har redan glömt vem det var som bakade
chokladsockerkaka med blåbär , men jag påminner igen om receptet
Sjukt sugen, men hittar inget recept som verkar vettigt när jag googlar
Det var jag!
Receptet heter egentligen "godaste sockerkakan" eller nåt i den stilen och är från en gammal kokbok. Jag har det bara kvar i huvudet men så här gör jag:
Ugn 175 grader (har den nånstans mellan 150 - 175 när jag kör varmluft)
250 g smör eller margarin
4 dl socker
1/2 - 1 tsk vaniljsocker (beroende på övrig smaksättning)
Vispa poröst (jag använder elvisp till just den biten, det går fortast).
4 ägg
Tillsätt ett i taget och rör om ordentligt mellan varje ägg. Om man har små ägg så ta ett femte.
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Rör ihop smeten försiktigt.
1 dl konjak, whiskey eller vatten beroende på vad man har hemma.
Rör ihop en sista gång och häll ner i smörad och bröad form.
Låt den står i ugnen ca 55 minuter på nedre delen om man inte har varmluftsugn, annars blir den lätt bränd) Använd sticka för att kolla den.
Konjak och whiskey gör kakan mjuk och saftig men alkoholen försvinner givetvis under bakningen. Lite varning för att smeten kan skära sig om man vevar i spriten för kraftigt.
Den är som godast efter en dag eller två, men vem kan vänta så länge på att smaka
---
Jag varierar den med olika smaksättningar osv men just den med choklad och blåbär gör jag så här:
Jag tar bara 1/2 tsk vaniljsocker, och lägger sedan till 1-2 msk kakao med mjölet och bakpulvret samt att jag finhackar ner choklad om jag har det hemma.
När jag sen häller i smeten i formen så häller jag i hälften jämnt fördelad över formen, och slevar sedan i blåbärssylt eller färska/frysta blåbär. Sen i med resten av smeten ovanpå.
Vill man lyxa till det lite extra så är det gott med en chokladfrosting (a la cupcakes) eller en mousse ovanpå kakan när den har svalnat efter ugnen.