Rent krasst om man har en bra fungerande kommunal verksamhet och en bra fungerande privat verksamhet som får samma peng att driva verksamheten så kommer den kommunala att ha mer pengar att röra sig med då de inte har något vinstkrav.
Man tycker att det skulle fungera på det sättet.
I verkligheten verkar det inte så.
Vi kan ta "vårdcentraler i Värmland" som exempel för att illustrera.
Enligt "hälsovalet" (som det kallas i Värmland) får vårdcentraler samma ekonomiska ersättning oavsett driftsform. Ersättningen baseras dels på "vårdtyngd" som räknas ut utifrån diagnossammansättningar, dels på besöksersättningar. Samma beräkningsmodell oavsett driftsform.
De flesta landstingsdrivna vårdcentraler går back medan de privat drivna inte gör det.
De landstingsdrivna enheterna verkar ha svårare att rekrytera fastanställd personal jämfört med de privat drivna. Det blir ju i och för sig en orsak till högre kostnad: man hyr in personal i större utsträckning.
Det går inte att generellt se att de privat drivna vårdcentralerna/enheterna skriver ut mer antibiotika eller mer beroendeframkallande läkemedel jämfört med de offentligt drivna (uppföljningar sker kvartalsvis gällande just antibiotika och beroendeframkallande läkemedel, och rapporterna mailas ut så alla kan se).
Det borde, som sagt, vara så att de offentligt drivna enheterna får mer pengar att röra sig med, men de verkar generellt sett, i Värmland, inte lyckas hushålla med pengarna så de räcker.
Intressant, verkligen!
(just nu händer det andra saker i Värmland liksom i andra landsting/regioner i Sverige som riskerar att skrämma bort ytterligare personal men det är en helt annan fråga)