Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Moderna vindkraftverk använder Neodym, det är inte bara ibland.Jag undrar om du kan namnge de sällsynta metaller som du menar finns i vindkraftverk?
När jag studerade bestod tornet av järn och rotorbladen av kolfiberplast. Vissa metaller i motorn och växellåda såklart men inte andra än i vanliga motorer. Hittar faktiskt bara neodym och dysprosium som IBLAND används i vindkraftverk, men fortfarande är lite ovanligt. 1% av brytningen går till vindkraft, majoriteten går till LED-lampor, vanliga elmotorer och datorer. Kanske där vi ska sätta in insatser mot användandet av dessa metaller istället?
Djur påverkas av vindkraft, men forskning från SLU visar på att vissa arter missgynnas och andra faktiskt gynnas av vindkraftverk, så det är inte helt ensidigt.
Angående infrastruktur så har många vindkraftverk endast en liten grusväg fram till dem. Dessa är lätta att återställa och kräver inte stora ingrepp i marken likt vid andra energianläggningar som kräver personal och arbetspendling och möjligheter att ta sig till och från platsen på ett helt annat sätt.
Så; visst finns det problem med vindkraft, det håller jag med dig om, men jag tycker ändå att de är relativt små jämfört med andra typer av elkraftverk
Det säger mer om de gamla kraftverken än de nya.
Moderna vindkraftverk använder Neodym, det är inte bara ibland.
Har du tillgång till tekniska specar för kommersiella vindkraftverk?
Vilka djur menar du ska gynnas? Vilka tål att missgynnas?
Infrastruktur är inte bara "en väg", det handlar om ställverk och högspänningsledningar. En mast inom en vindkraftpark, har en liten väg, och en liten, oftast nergrävd ledning till någon form av ställverk. Denna infrastruktur är av liten betydelse.
Många vindkraftverk, en vindkraftspark, behöver ett gemensamt ställverk, och en gemensam kraftledning, det är här det börjar bli intressant.
Har du källor på detta?Nej, moderna vindkraftverk använder inte alltid neodym. I Sverige har inget vindkraftverk uppsatt innan ca år 2011 neodym i sig. De är fortfarande moderna vindkraftverk. Och fortfarande går enbart 1% av neodymbrytningen i världen till vindkraft. 99% används till annat. Du hittar neodym enklare bland produkter från Biltema, Clas Ohlsons mfl än i vindkraftverk. Produkter som används i var persons hem dagligdags. Har du inte hypat upp det här något tycker du?
Det är inte upp till mig att avgöra vilka arter som ska gynnas respektive missgynnas. Det avgörs i en miljöbalksprövning utefter svensk lagstiftning, så det är lagstiftaren som avgör det. Och givetvis behövs kraftledningar och vägar, men placeringen, utformningen och sträckningen av dessa avgörs också i miljöbalksprövning. Liksom för många typer av infrastruktur.
1) Repetera skolfysiken är du snäll, så slipper din gamla fysiklärare rotera i sin grav!Hört talas om rörelseenergi? Du vet att bilen rör sig när den körs? Att rörelse kan omvandlas till energi? Att hänvisa till wikipedias sida om evighetsmaskin, snälla höj din debatteknik. En googling bort hittar du information om detta i helt vanliga bilmodeller.
På vilket sätt är vindkraft problematisk för miljö- och klimatperspektiv? De tar en extremt liten yta i anspråk, de går enkelt att montera ned och återställa naturen efter dem (till skillnad från kärnkraftverk och vattenkraftverk) och resurserna de kräver för tillverkning är snabbt återbetalbara. Det enda problematiska skulle väl vara att fåglar kan krascha in i dem, men det gör de å andra sidan även i fönsterrutor i vanliga hus, flygplan, båtar osv.
Har du källor på detta?
Alltid något.Jag har hört att vindkraftverk som står i vatten gynnar växtlivet och fiskarna på botten massor då det skapas rev. Vattenlivet är ju annars hårt drabbat av fiske, båtar osv men kring vindkraftverkens ”fötter” blir det helt ostört och vatrenlivet frodas.
Här bör det först sägas att Ehrenberg har en firma där han sätter upp solceller, så det är ett egenintresse som talar här.Just angående yt-anspråk, så läste jag en intressant beräkning. Ett kärnkraftverk tar även 15 km radie i säkerhetszon i anspråk, där andra anläggningar, stora vägar etc inte får finnas. Så även om själva verket är litet så måste vi avsätta stora ytor för dem. Ytan på dessa områden hade inte ens behövt täckas helt med solceller för att ersätta all Sveriges kärnkraftsenergi (när alla tre verken var igång) med riskfri solel. Där man vet hur avfallet ska hanteras. Jag har dock inte granskat att beräkningarna stämmer men här är länken. https://www.etc.se/kronika/kan-karnkraftverk-verkligen-ersattas-av-solceller
Kan det ha något att göra med den otroligt hattiga svenska kärnkraftspolitiken?En annan intressant grej är att Oskarshamn exempelvis låg nere under 25% av driftstiden. Medan vindkraft ger el under 90% av sin driftstid. Det är lättare att förutse när vindkraften inte produceras än när kärnkraftverk akutstängs. Sedan upprepar jag att det behövs bättre tekniker för att lagra vindkrafts- och solel innan någon hugger på det