Kan vi kicka igång denna tråden igen, jag har äntligen fått tummen ur
Fick tips om en tränare det kändes bra med och idag fick min häst också träffa henne. Han tyckte det var MYCKET konstigt men tror vi kan ha mycket glädje av detta.
Jag är ju dock väldigt metodiskt lagd och känner mig helt lost. Läser och tittar och lyssnar lite överallt men hade velat ha ett "ABC Get Started" Var tycker ni man ska börja om man vill sätta sig in i det mer? Jag verkar ha ganska bra känsla för min häst och vad jag vill belöna rent beteendemässigt (mest för att jag är väl van vid var hans gränser går) men liksom inte plan eller struktur för hur jag ska ta mig fram. För mig är det (än så länge) ganska specifika saker jag ser som problem vi behöver hjälp med träningsglädje/rehab/rörelseglädje för oss som ekipage som lätt får prestationsångest ifall det ger en tydligare bild av vartåt jag bör leta? Finns det någon bra bok tex? Inte för översiktligt för jag kommer nog ha svårt att förstå lite för förenklade förklaringar.
Blev ju otroligt stressande för mig att han skulle äta under sin paus tex, han åt så mycket godis (sina vanliga gräspellets) att han var mätt efter träningen För jag behövde ju också prata med tränaren o fråga o så under tiden. Tanken är att han ska kunna pausa med gräs senare om jag förstod det rätt. Betyder det att man alltid bara tränar jättekort?
Ska läsa om denna tråden också för tips
Bra iniativ! Jag saknar faktiskt bra UTFÖRLIGA hästguider.
De flesta är alltför basic och kortfattade för att förbereda folk för de beteenden och reaktioner som man kan stöta på. Har man äldre redan "människotränade" hästar så går det oftast bra, men alla hästar har inte grunderna och det är en helt annan femma att träna en häst från grunden på riktigt.
Här är mina fem kronor om grunderna .
Planera och utvärdera:
Planera passet i förväg. Vad vill du lära ut, hur ska du göra det, vilka mål är rimliga - vad gör du om du inser att målen inte var rimliga? Välj övningarna noga. Jag tycker personligen inte att det är ok att klicka in kommandon på hästarnas eget språk och deras instinktiva rörelser. Skrapa/vifta fot och vända bort huvudet är exempel på saker jag tycker är oetiskt att klicka in. Däremot lär jag gärna in handtarget och backa som de första övningarna.
Efteråt passet, utvärdera vad som gick som du tänkt, hur hästen reagerade, hur du reagerade, vad som inte blev som du tänkt, och vad du kan dra för lärdomar om det.
Korta pass:
Jag tränar alltid jättekorta pass när jag jobbar med positiv förstärkning. Har jag inte gräs eller hö med på banan så blir det ännu kortare. Jag mäter upp den mängd godis som är acceptabel dagsgiva, och när det är slut så är passet slut. Jag har lite i reserv någonstans i närheten, utifall att jag inte lyckas tajma godismängden med "avsluta i god stämning".
Skyddad kontakt:
Har du en häst som går upp i varv så behöver du ha stängsel av något slag mellan dig och hästen. För din skull. Och hjälm PÅ.
Känslorna är viktiga:
Det är inte bara en rörelse du belönar, det är även en sinnesstämning och huruvida den är i ökande eller avtagande. Har du en reaktiv häst kan du fort råka klicka in "gå bredvid mig OCH bli upphetsad". Dina känslor spelar också stor roll, hästen speglar dig (det är en del av hästens språk, och dina känslor syns i ditt kroppsspråk).
Gör det möjligt för hästen att säga nej:
Använd inte för gott godis, för högt godisvärde. En del hästar går över eld och vatten för en godis, och det innebär att du kan få dom att göra något dom egentligen inte är bekväma med genom att erbjuda matbelöning och dopamin. Använd det som är bara precis såpass intressant att det väcker intresse, men inte så gott att dom går upp i energi. Får du en taktande häst behöver du växla ner. För en del hästar innebär det att hö är det enda som funkar. Andra hästar bemödar sig inte om träningen alls om det inte är morot.
Och se till att hästen har utrymme att kunna gå iväg, och är lös. Hur ska dom annars kunna säga nej tack, jag vill inte? Hästar pratar med kroppen och att få kunna gå undan från det som är jobbigt är viktigt för dom.
Och slutligen:
Bli inte religiös/politisk om det, för då slutar det vetenskapliga tänket. Fortsätt tänka, fortsätt ifrågasätt, fortsätt läs forskning och fortsätt utforska vad som funkar för dig och för din häst. Att klickerträna är inget mirakelmedel och det är inte alltid den mest etiska inlärningsmetoden i alla situation, det är bara ett verktyg bland många. Ett starkt och effektivt verktyg, som ska behandlas med respekt - medans man behandlar hästen med respekt.