Precis så!Man har dem för att de är roliga ett år, sen skiter man i dem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Precis så!Man har dem för att de är roliga ett år, sen skiter man i dem.
Jag har aldrig testat, men eftersom att jäst är levande celler (svamp) så finns det en stor risk att de dör. Så med risk för att den inte är så användbar vid upptining.Kan man frysa in färsk jäst?
Kan man frysa in färsk jäst?
TackDet kan man. Packa den med så lite luft som möjligt.
En del av den kommer förvisso dö och du kan få räkna med lite längre jästid än vanligt, men det funkar. Använd den så snart som möjligt efter upptining.
nej - inte om du vill att den ska funka som innan.Kan man frysa in färsk jäst?
Jag kan leva med längre jästid, så tänker att jag provar iafnej - inte om du vill att den ska funka som innan.
nej - inte om du vill att den ska funka som innan.
Jag fryser alltid in färsk jäst eftersom det inte finns att köpa här. Låter den tina i kylskåp några timmar före använding och har aldrig haft några problem!Kan man frysa in färsk jäst?
@Sassy du verkar ha koll! Häftigt med stressad jäst, aldrig ens tänkt tanken.
Apropå detta - är färsk jäst en svensk/nordisk vara? Eller vilka länder är färsk jäst vanligt, någon som vet?Jag fryser alltid in färsk jäst eftersom det inte finns att köpa här. Låter den tina i kylskåp några timmar före använding och har aldrig haft några problem!
Tina i kylskåpet är säkert mkt bättre än rumstemperatur, smart. Ska jag försöka komma ihågJag fryser alltid in färsk jäst eftersom det inte finns att köpa här. Låter den tina i kylskåp några timmar före använding och har aldrig haft några problem!
Apropå detta - är färsk jäst en svensk/nordisk vara? Eller vilka länder är färsk jäst vanligt, någon som vet?
När jag bodde i USA kunde jag inte heller få tag på färsk jäst eller jäst av något slag, det fanns bara inte. Tillslut bad jag min mamma skicka torrjäst från Sverige. Visst bor du i Storbritannien @Mineur? Vad använder man istället för jäst där när färsk jäst inte finns, är det bakpulver?
Self-raising flour är standard i recept, dvs mjöl med bakpulver inkluderat. Det är rätt klurigt när man vill dosera bakpulver i förhållande till mjöl utanför standardbrödpartitioneringen. Men bakpulver finns också.Apropå detta - är färsk jäst en svensk/nordisk vara? Eller vilka länder är färsk jäst vanligt, någon som vet?
När jag bodde i USA kunde jag inte heller få tag på färsk jäst eller jäst av något slag, det fanns bara inte. Tillslut bad jag min mamma skicka torrjäst från Sverige. Visst bor du i Storbritannien @Mineur? Vad använder man istället för jäst där när färsk jäst inte finns, är det bakpulver?
Self-raising flour är standard i recept, dvs mjöl med bakpulver inkluderat. Det är rätt klurigt när man vill dosera bakpulver i förhållande till mjöl utanför standardbrödpartitioneringen. Men bakpulver finns också.
Finns här också men inte alls lika vanligt förekommande, har nog aldrig sett det i ett recept härifrån:
https://www.mathem.se/se/products/10294-kungsornen-kakmjol-med-bakpulver-2kg-kungsornen/
Edit, färsk jäst fanns med hemleverans i UK också
https://europafoodxb.com/baker-fresh-yeast-cube_6092/
Fast bakpulver är ju ingen ersättare för jäst.
Bilderna som ploppar upp i mitt sinne då jag läser "stressad jäst". Stackrarna, som kämpar och svettas och försöker överleva...Använder man den nytinad är det ingen skillnad som man märker som hembagare. Efter mer än ett dygn kan jästen ha gått över till autolys och då blir det inte riktigt som det ska.
Det är nog ärligt talat oftare jäst blir dålig i kylen pga för hög temperatur (max 4˚C) som gör att den förbrukar sin energi och antingen dör eller bildar trista restprodukter. Återigen inte något man brukar märka så mycket av vid just bakning, men det märks tydligt om man gör detsamma med tex öljäst.
Det brukar gå bra att frysa deg och sen jäsa vidare också.
Bonusinfo: ibland vill man ha just stressad jäst, för att de bildar roliga smaker om man gör det rätt. Då gäller det dock att veta vilken jäststam man jobbar med och hur man stressar den på "rätt" sätt. Jag får alltid lite dåligt samvete när jag gör det...
Det är torrjäst som gäller här i UK, ingen aning om hur det är i andra länder. Man kan få tag på färsk jäst genom att fråga snällt i de mataffärer som har eget bageri, så det verkar användas professionellt men inte säljas till privatpersoner av oklar anledning. Jag har hört om svenskar som bett om lite färsk jäst i matbutiken och fått en klump på typ 2 kgApropå detta - är färsk jäst en svensk/nordisk vara? Eller vilka länder är färsk jäst vanligt, någon som vet?
När jag bodde i USA kunde jag inte heller få tag på färsk jäst eller jäst av något slag, det fanns bara inte. Tillslut bad jag min mamma skicka torrjäst från Sverige. Visst bor du i Storbritannien @Mineur? Vad använder man istället för jäst där när färsk jäst inte finns, är det bakpulver?
Du tänker inte på soda bread nu? Det är ju en annan sorts bröd där bakpulver + yoghurt gör hela jobbet, lite som när vi bakar filmjölksbröd i Sverige. Annars känner jag inte igen detta att self raising används till just brödbak (däremot kakor av olika slag), men jag kan å andra sidan inte säga att jag har överdrivet mycket erfarenhet på området. Brukar använda BBC Good Foods recept och där utgår de flesta brödrecept från torrjäst såvitt jag sett.I väldigt många anglikanska recept är det just det. Jag tror jag sett oändligt många brödbak (av olika sorter) i olika kanaler där man plockar fram sitt self-raising flour och fixar sitt bröd. Sen att man inte kan få allt som vi vill skiter de nog i.
(För professionellt bakande är det ingen brist på jäst i något land tror jag.)