Nudge, nudgeDet är torrjäst som gäller här i UK, ingen aning om hur det är i andra länder. Man kan få tag på färsk jäst genom att fråga snällt i de mataffärer som har eget bageri, så det verkar användas professionellt men inte säljas till privatpersoner av oklar anledning. Jag har hört om svenskar som bett om lite färsk jäst i matbutiken och fått en klump på typ 2 kg
Du tänker inte på soda bread nu? Det är ju en annan sorts bröd där bakpulver + yoghurt gör hela jobbet, lite som när vi bakar filmjölksbröd i Sverige. Annars känner jag inte igen detta att self raising används till just brödbak (däremot kakor av olika slag), men jag kan å andra sidan inte säga att jag har överdrivet mycket erfarenhet på området. Brukar använda BBC Good Foods recept och där utgår de flesta brödrecept från torrjäst såvitt jag sett.
"Edit, färsk jäst fanns med hemleverans i UK också
https://europafoodxb.com/baker-fresh-yeast-cube_6092/
"
Det kanske är så att de alltid väljer den sortens bröd av ren enkelhet, men det är både med och utan yoghurt/sour-cream och alla möjliga varianter av bröd.