Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Under halloween bjöd jag svårmatade barn på 'avklippta fingrar och snor'. Potatismos är perfekt att smyga in mixade grönsaker i och så blir det coola färger, tyckte barnen. T ex broccoli, morötter, persilja, olika färska örter eller helt enkelt använda potatisen blå Kongo.
Ta tjuren vid hornen och prova morotssoppa och röd linssoppa, laga själv....till personer som inte tycker om grönsaker, sallad, linser och bönor.
Jag vill ha in mer grönsaker, linser och bönor i maten, men vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Det enda jag kan komma på är att gömma morötter och linser i köttfärssås. Grönsaker och sallad som serveras vid sidan av maten äts inte, därför blir det inte att jag gör så mycket grönsaker, gillar inte att slänga mat.
Men vanliga köttgrytor, kycklinggrytor osv innehåller mängder av grönsaker som inte är gömda men ingår i rätten. och vill man ha ännu mer så delar man bara köttet i mindre bitar och har lägre proportion av det. Samma med wok, stek strimlade grönsaker med en kycklingfilé till hela familjen....till personer som inte tycker om grönsaker, sallad, linser och bönor.
Jag vill ha in mer grönsaker, linser och bönor i maten, men vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Det enda jag kan komma på är att gömma morötter och linser i köttfärssås. Grönsaker och sallad som serveras vid sidan av maten äts inte, därför blir det inte att jag gör så mycket grönsaker, gillar inte att slänga mat.
@Helly och säg inte att det är grönsaker och absolut inte ngra ord som vegetariskt! utan det är bara en klassisk soppa och man får bröd och skinka till eller ngt. Onyttig rent av, man kan ha en skål grädde med citron/apelsinskal (rivet) i för att hälla på morotssoppan. Man kan ha bacon knaperstekt att strö över också. (det är oerhört billigt och enkelt så det är ingen slöseri på tid och pengar att testa, dessutom är den söt )Ta tjuren vid hornen och prova morotssoppa och röd linssoppa, laga själv.
Speciellt morotssoppa är supergott.
I soppform är de inte så väldans "grönsakiga" heller utan mer som mat rätt och slätt.
Det här håller jag verkligen med om. Jag upplever att många förknippar "vegetarisk" mat som tråkig, smaklös och nästintill knappt ätbart, och därmed har den inställningen redan innan e smakat maten.@Helly och säg inte att det är grönsaker och absolut inte ngra ord som vegetariskt! utan det är bara en klassisk soppa och man får bröd och skinka till eller ngt. Onyttig rent av, man kan ha en skål grädde med citron/apelsinskal (rivet) i för att hälla på morotssoppan. Man kan ha bacon knaperstekt att strö över också. (det är oerhört billigt och enkelt så det är ingen slöseri på tid och pengar att testa, dessutom är den söt )
Sedan grön ärtsoppa är kanske lite mindre publikfriande (om än väldigt publikfriande), men väldigt enkel och god, den kan man ha gäster till och då hälla champagne i så verkar den väldigt extravagant och ogrönsakig
Det stämmer inte!Det sägs att smakar man på något många gånger lär man sig gilla det.
Ja visst, Creme Ninon efter en fransk kurtisan, Ninon de Lenclos.Grön ärtsoppa?
Jisses, är det något att ta illa upp av?! Jag hade serverat dig något du åt däremot, herregud vad folk är märkliga!Det stämmer inte!
Jag har, både som barn och vuxen, smakat ett flertal gånger på Bruna önor, Blodpudding, Lingon och Morötter. Det smakar lika illa varje gång.
Allra värst är kobinationen Blodpudding, lingon och rårivna morötter. Att en mig närstående person har detta som favoriträtt och därför får det serverat på sin födelsedag har komplicerat förhållandet till den delen av familjen. Jag har slutat att gå på denna middag efter att jag tog med mig egen Sushi/Sashimi, vilket togs oerhört illa upp.
Tack för det @Enya ! Precis min inställning. Jag försöker anpassa så alla kan äta men fick veta att "är det födelsag så är det".Jisses, är det något att ta illa upp av?! Jag hade serverat dig något du åt däremot, herregud vad folk är märkliga!
Ja det är ju helt galet.Det här håller jag verkligen med om. Jag upplever att många förknippar "vegetarisk" mat som tråkig, smaklös och nästintill knappt ätbart, och därmed har den inställningen redan innan e smakat maten.
I mina barns skola skriver de ut ordet vegetarisk så snart de serverar linssoppa eller liknande. Mina barn som ätit stora delar vegetariska rätter under hela uppväxten har plötsligt blivit misstänksamma mot ordet vegetarisk, och de säger att skolans uttalande vegetariska rätter ofta inte är goda så jäkla trist att de inte se till att ordna god vegetarisk mat, syftet att introducera mer vegetabilier är gott men de tappar bort sig på vägen.
Jag har inte haft för vana att benämna de vegetariska rätterna jag lagar med att de är vegetariska, men nu är jag ännu mer noga med att säga "pasta med tomatsås" om den vegetariska pastan med lins/tomatsås. Osv.
Däremot kan jag säga vegetariska pannkakor bara för att ...
Man kanske även skulle börja säga vegetariska kanelbullar, vegetarisk prinsesstårta, vegetarisk kaffe.. undrar om vegetarianskeptikerna skulle sluta fika
Ja jag tycker absolut att alla ska kunna äta när någon kommer och firar mig på min födelsedag! annat skulle jag säga är bara elakt.Tack för det @Enya ! Precis min inställning. Jag försöker anpassa så alla kan äta men fick veta att "är det födelsag så är det".
Tänkte i mitt stilla sinne att det man aldrig tagit hänsyn till på min födelsedag. Tigit och lidit och ätit julmat eftersom jagärfödd 24 dec.
Mmm jättevanlig festmat, förrättssoppa. Finns dock enkelt recept på baksidan av frysärtor.Grön ärtsoppa?
Den försvinner helt. Själv la jag ner och flyttade till min namnsdag och har så gjort utom min 50-årsdag. Tvingade fram en födelsedag utan en enda julpynt, julklappar på juldagen, svindyra liljekonvaljer på bordet och mat som inte hade någon som helst anknytning till julen.Ja jag tycker absolut att alla ska kunna äta när någon kommer och firar mig på min födelsedag! annat skulle jag säga är bara elakt.
Jobbigt att fylla år den 24 december, födelsedagen försvinner lite i mängden!
Jo jag vet! Det var därför jag föreslog det. Supergott med lite chili!Mmm jättevanlig festmat, förrättssoppa. Finns dock enkelt recept på baksidan av frysärtor.
Crème ninon.
Koka upp snabbt med buljong, vrr. (eller stek upp och av och på och passera genom sil osv osv om man vill vara komplicerad. Den är inte vegetarisk.)
https://www.google.com/search?q=grön+ärtsoppa&sxsrf=ALiCzsYRn7umy0noXxY969JQaLmfuly3MA:1660567013514&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjgztyX7sj5AhUhQPEDHRVYDFsQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1507&bih=803&dpr=1.1
Som förrätt med champagne i
https://www.google.com/search?q=grön+ärtsoppa+champagne&tbm=isch&ved=2ahUKEwiWkuKZ7sj5AhXBrIsKHaTDDu0Q2-cCegQIABAA&oq=grön+ärtsoppa+champagne&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQGDoECCMQJzoFCAAQgAQ6BggAEB4QBzoECAAQHjoGCAAQHhAFOgYIABAeEAhQmgdYuBVgrxdoAHAAeACAAU2IAY4EkgECMTGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=6T36Ytb5L8HZrgSkh7voDg&bih=803&biw=1507
Ja jag vet, det var därför jag menade att föreslå detJa visst, Creme Ninon efter en fransk kurtisan, Ninon de Lenclos.
Små franska gröna ärtor, charlottelök, hönsbuljon mixas slät, blanda i vispgrädde och, avrundas med en skvätt champagne och ringla lite Creme Fraishe över. Detta är lyxversionen.
Kan förenklas med hushållsärtor, buljongtärnig, matlagnigsgrädde och creme fraishe men blir inte lika godt.