Vitkål och rödkål som råvara, håller ju hur länge som helst nästan, om man vårdar kålhuvudet.
Kålhuvudet ska förvaras i en plastpåse som sveps ihop, så att fukt behålls, men det ändå sker luftväxling. Alltså ingen knut eller klämma på plastpåsen.
Jag brukar köpa ett relativt litet huvud, och dela det i två halvor som får varsin plastpåse.
Från halvan skär jag en lagom stor klyfta, och gör endera en variant på "pizzasallad", eller Cole slaw.
Snittytan på kålen blir efter en vecka eller så lite grå och tråkig, så den "skivar" jag bort vid användning, och man kan behöva rensa bort något ytterblad som blir fult ibland, men kålen håller oftast i en månad, kanske mer.
Båda salladerna håller en vecka i kylskåp, om man ser till att förpackningen inte står framme.
Jag gör Cole Slaw med 50/50 gräddfil och crème fraiche, alltså ingen majonnäs i dressingen.
Recept Cole slaw:
en klyfta vitkål eller Rödkål, ca 125-150 gr
En lagom stor morot till mängden kål.
1 dl Crème fraiche
1 dl Gräddfil
1 msk äppelcidervinäger
1 msk strösocker eller råsocker
en rågad tsk fransk senap, vill man ha mer "bett" så kan två teskedar bli bra.
Något lite salt
Något varv på svartpepparkvarnen
Om man gillar det, så kan man riva en bit rotselleri och eller palsternacka och ha i salladen.
Om man ökar volymen kål och rotsaker väsentligt, så behöver man öka mängden dressing.
Strimla kålklyftan så fint det går med kniv, alternativt använd vass osthyvel, eller någon strimlingsmojäng.
Skala eller tvätta moroten, och riv den grovt.
Blanda ihop dressingen och smaka av den. Mer vinäger? Mer socker? Mer senap
Blanda vitkål och morot med dressingen, låt stå kallt någon timma.
Fungerar finfint som tillbehör till det mesta, och håller bra i kylskåpet.