Sv: stångbett
JAg brukar säga att när ryttaren är mogen för stång bett kan man börja fundera på om hästen är det. Och ryttaren är mogen för stångbett när han/hon kan rida hästen utan att använda träns. Dvs styra, sakta av, öka, stanna, backa i alla gångarter.
Sen är det lite beroende på hur hästen är i munnen / huvudet när den är mogen för stång. Ja har till och med ridit in en unghäst på ett väldigt milt stångbett (använde repgrimma för att lära in styrning, stanna osv) för att om och när hästen hade något av dom andra betten vi provade va han väldigt irriterad i huvudet och kunde inte slappna av ordentligt. Men så provade jag en gång med det stångbettet och han älskade och helt plötsligt hade han "tid" att lyssna på mig istället för att vara störd av ett bettet.
Skilnaden på stång och träns bett är offtast mundelen. Nu finns det många tränsbett som ser ut som stångbetten i mundelen dock är tyvärr dom klassiska tvådelade eller tredelade betten vanligast att rida på när man har tränsbett. =/
Anledning att rida på stång för mig är att jag kan fixa det sista finslipet lätt på form osv utan stora hjälper med handen. Hästen rids i formen med huvudsak sätet.
Hemligheten med stångbett är att använda det minimalt....
Om man rider ut eller på banan tycker inte ja ska spela någon roll. Hästen ska vara så pass uppmärsam på sin ryttare iaf så har man kommit så långt att man rider med stång under träning kan man även rida med stång ute. Därimot är det bra att rida på tränsbett av och till också för att kolla av och fram för allt bli påmind om stångets styrka.
Hoppas de här va lite svar på dina frågor..