Sv: Sommarmammor 2010 del 3
För 5 år sedan fick i alla fall vi information från bvc att man bör undvika mjölkprodukter tills barnet är 10-12 mån. Enligt livsmedelsverket verkar rekommendationen fortfarande vara densamma.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Spadbarn/#mjo
"Mjölk, fil och yoghurt
Mjölk är rik på protein, vitaminer och mineraler och ingår naturligt i vår svenska mat. Bland annat innehåller mjölken mycket kalcium, som behövs för att bygga upp skelettet. Järninnehållet i mjölken är dock lågt. Om en stor del av barnets mat består av mjölk och mjölkprodukter är det risk för att barnet inte får i sig tillräckligt mycket av järnrika livsmedel. Vänta därför med mjölk som dryck och större mängder fil och yoghurt till slutet av spädbarnsåret. Små mängder i matlagning eller till gröt är dock inget hinder. Du bör å andra sidan inte vänta för länge med att införa dessa produkter, för då kan det bli svårare att få barnet att vänja sig vid de nya smakerna. För äldre barn är mjölk och mjölkprodukter viktiga näringskällor.
OBS! Servera aldrig opastöriserad mjölk till små barn. Den kan innehålla skadliga bakterier."
Det är som sagt väldigt ovanligt med medfödd laktosintolerans men det finns de som saknar enzymet laktas. Märks bl.a. genom diarrée vid amning (fast jag vet allvarligt inte hur man ska skilja diarrée och den "vanliga" gula smeten i blöjan...).
http://www.apoteket.se/privatperson...tma_Matoverkanslighet_Laktos_Olikaformer.aspx
För 5 år sedan fick i alla fall vi information från bvc att man bör undvika mjölkprodukter tills barnet är 10-12 mån. Enligt livsmedelsverket verkar rekommendationen fortfarande vara densamma.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Spadbarn/#mjo
"Mjölk, fil och yoghurt
Mjölk är rik på protein, vitaminer och mineraler och ingår naturligt i vår svenska mat. Bland annat innehåller mjölken mycket kalcium, som behövs för att bygga upp skelettet. Järninnehållet i mjölken är dock lågt. Om en stor del av barnets mat består av mjölk och mjölkprodukter är det risk för att barnet inte får i sig tillräckligt mycket av järnrika livsmedel. Vänta därför med mjölk som dryck och större mängder fil och yoghurt till slutet av spädbarnsåret. Små mängder i matlagning eller till gröt är dock inget hinder. Du bör å andra sidan inte vänta för länge med att införa dessa produkter, för då kan det bli svårare att få barnet att vänja sig vid de nya smakerna. För äldre barn är mjölk och mjölkprodukter viktiga näringskällor.
OBS! Servera aldrig opastöriserad mjölk till små barn. Den kan innehålla skadliga bakterier."
Det är som sagt väldigt ovanligt med medfödd laktosintolerans men det finns de som saknar enzymet laktas. Märks bl.a. genom diarrée vid amning (fast jag vet allvarligt inte hur man ska skilja diarrée och den "vanliga" gula smeten i blöjan...).
http://www.apoteket.se/privatperson...tma_Matoverkanslighet_Laktos_Olikaformer.aspx