Sv: Snack & Uppdateringstråden
Och här har vi en mkt fin trav inom ridgrenen western.. som vi ser är denna trav väldig olik sig i både form och steg och action när man gämför med dressyrhästen.
Det här är ett riktigt fult exempel på jog i undertempo på kuvad häst.
Det är inte ett exempel på fin trav inom western (däremot är det pinsamt nog så att det antagligen är jog).
Om man läser den svenska regelboken, ska varje gångart även inom pleasure, som uppenbart är den gren som ridits på bilden, vara mjuk, ren och vägvinnande. Vilket detta exempel uppenbart inte är.
Det blir också fel när du skriver "ridgrenen western" eftersom karaktären mellan exempelvis reining och pleasure skiljer sig ganska mycket.
Sagt från en westernryttare med tävlingserfarenheter upp till B-nivå (OK inga lysande resultat på B precis, eftersom hästen fick testa det mest av misstag men som bäst femte plats i reining och sjätte i western horsemanship).
Håller förresten med övriga som reagerat på din jämförelse.
Det är klart att uttrycket och utseendet på gångarten skiljer mellan olika raser.
Däremot vidhåller även jag att träningen ser ganska lika ut. De övningar jag fick starta med för sex-sju år sedan när jag började rida för instruktör, då i enbart western eftersom jag inte känner mig välkommen bland dressyrfolket med fjordingar och travare, var förvänd sluta på volt i trav med bakdelsvändningar både inåt och utåt på volten med bibehållen kroppsposition så jag landade i rättvänd sluta i det nya varvet.
Som nybörjare.
På en outbildad, omusklad fjording som behövde styrketräna bakdelen.
Så, man använder övningarna i lite olika turordning och lite olika kombinationer kanske, där bara fantasin sätter gränsen.
Och syftet med all vettig ridning är väl ändå kontroll på hästen och styrka och smidighet, en lösgjord häst som svarar prompt på lätta hjälper.
Att man sedan väljer att rida olika tävlingsgrenar eller olika discipliner på tävling är ju en annan sak.
Min kbl-travare som är sju år, har denna säsongen joggat sig runt en LA dressyr på 66%, samt vunnit reining, western riding och western horsemanship på C-nivå (regionalnivå), med flera topp tre placeringar i dessa grenar, tagit silver i distriktsmästerskapen i Trail i distrikt mitt i WRAS samt varit med och tagit silver i Westernallsvenskan div II. Han är startad i trail, reining och western horsemanship på B-nivå (nationell) med en diskning, två sjätteplatser, en femteplats och en ganska dålig tredjeplats i trail (där vi inte hade att göra på den nivån men fyllde ut startfältet).
Hästen tävlas alltså mest inom western men duger till LA dressyr också i skrivande stund, med förhoppningen att kunna gå B-nivå (nationell nivå) på vettigt sätt samt starta MSV dressyr kommande säsong.
Eftersom det tydligen funkar att tävla hästen inom två discipliner redan när han är så ung, knappt tre år efter pension från trav, så kan ju inte grundträningen skilja sig så hemskt mycket, eller vad tror du`?
Uff. Där rasade jag verkligen iväg i jämförelsen mellan två discipliner, bara för att hävda att de inte är så olika. Uttrycket skiljer, vilka moment som ingår skiljer till viss del (galoppombyten finns med redan på klubbnivå i reining, trail är något helt annat) men grundträningen har stora likheter.
För övrigt förstår jag ditt eget bruk av definitionerna för din träningsdagbok. Där ser jag verkligen vitsen med att skilja "dressyr" från "tölt".
Jag önskar att jag orkade vara lika noggrann. Jag brukar skriva upp i min kalender vilka hästar jag ridit vilken dag, och huruvida det var paddock, uteritt eller skogsritt. Men ett tag försökte jag skriva bättre dagbok, har en för varje häst faktiskt men orkade inte hänga i mer än några veckor. Det blir mycket papper när man har sexton hästar...
Red en tölt-tur på Isa igår. Och då tickade hon på i långsamt tempo men ganska stadig takt och tempo vilket är bra redan det för henne. Inget krångel. Behövde bara göra om några gånger när hon blev för travtaktig och valde då att gå ner i skritt, samla och fatta om tölten i stället för att korrigera "i steget". Det är klart att jag ska hinna korrigera med bibehållen tölt också så småningom, men just nu prioriterar jag att då göra om fattningen, ungefär som när jag styrketränar galoppen genom nya fattningar,.