Sv: Rollkür- Varför denna metod?
Kryddan:
Orkar inte leta gammalt inlägg.. Hoppas ok iom att jag nog minns vad som stod.
Jag menade inte att man ska jobba en skolad iberier i låg form. Däremot stöter jag ofta på de felutbildade sakerna som bara dragits ihop och upp och kickats på. Jag tror du förstår hur det resultatet blir på en så känslig häst. Ryggen släppt, underhalsen ute och en hästen som inte kommer fram till handen.
Jag har haft förmånen att träffa en del välutbildade eller outbildade, inte lika många. De kan man ju gå snabbare fram med iom att de inte lärt sig fel. Då behöver man inte lägga ner för att få dem fram till handen.
Jag håller med om att de flesta tränare i Sverige inte kan iberier. Men som tur är har mina fött upp ett gäng själva under 20 års tid och varit i Portugal hos kända namn och vid Jerez(inte som anställda givetvis
) och även i Sverige tränat för en portugisisk man som varit vid Jerez. Förr i tiden fanns bara han och Bent om man skulle syssla med skolsprång. Och det gör min ena tränare, som första i Sverige tror jag. Den portugisiske tränare sa på clinic att han tyvärr inte kan lära dem mer "det skulle vara om vi ska lära hästarna ligg och rulla runt". De har idag några iberier. Bla en 27-åring som fortf är stark och skolad nog att göra superfin levad(och går motsvarande svårklass och lite annat). De har gott om elever med Iberier också.
Så jag tror att jag får lära mig korrekt. De påtalar ofta att man inte kan rida iberier som tex halvblod. Men att man vill få dem till liknande slutresultat. De har sina förtjänster och svagheter. Men uppenbarligen gillar de rasen iom att de har ett gäng. Det beror väl också iofs på att de lämpar sig för skolorna ovan mark iom att den ene av dem tycker sånt är intressant.
De anser att en iberier är svårare iom att de är så känsliga och snabba i reaktionerna. Men för en rutinerad ryttare är det ju en trevlig känsla att hästen är känslig.
På iberier har jag fått jobba mycket med inverkan i sitsen. Och man får som du säger inte vara rädd för att driva dem trots att de är höga i energi. Inte försöka bromsa i handen. Och hästarna rider vi oftast raka(iaf betydligt rakare) till skillnad mot halvblod tex som vi gärna böjer i början iaf.