De brukar försöka anordna olika clinics. Nu i mellandagarna hade de prova på WE. Återstår att se vad som kommer nu till våren, pratas lite om en som är väldigt kunnig på bettens inverkan och hästens mun.
Låter intressant!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
De brukar försöka anordna olika clinics. Nu i mellandagarna hade de prova på WE. Återstår att se vad som kommer nu till våren, pratas lite om en som är väldigt kunnig på bettens inverkan och hästens mun.
Ser att du skrev att ni töltade, vet inte om jag råkat missa, men rider du på något form av islandshäst ridskola? *nyfiken*Första lektionen idag! Min häst var jättesmutsig med intorkad lera precis överallt från ryggen och ner till benen så det krävdes 40 minuters borstning innan han såg ut som en häst igen. Tur jag var i tid.
Ridlektionen blev ganska basic, jag red den hästen jag brukar rida och sen gick det med en häst som är ny på ridskolan också och då tyckte min häst att det var väldigt roligt att blåsa upp sig och burra upp halsen när den kom in i paddocken så då glömde han att jag satt på en stund så det tog en liten stund innan jag fick honom att lyssna på mig igen, det var under framskrittningen som vi gör själva. Han ville väl showa lite för den nya snygga damen helt enkelt. Då har den nya hästen ändå gått med flocken det senaste halvåret.
Till uppvärmning gjorde vi öppna och små volter där vi fick lägga dem på valfria ställen på ridbanan men dock skulle vi göra öppna även på kortsidorna. Under framridningen skulle vi tänka på formen och få dem att gå fram ordentligt. Det gick väl okej men det kändes att jag inte hade ridit på ett tag. Sen red vi igenom gångarterna på fyrkantsspåret och jag kände att jag inte hade någon större harmoni med min häst idag, tölten gick lite hackigt och han var dessutom ganska pigg. Han gick dock i ganska bra form. I traven försökte han vid ett tillfälle ta tag i tygeln och dra med mig, men jag fick tillbaka honom på ett bra sätt. Galoppen gick lite knackigt. Galoppen gjorde vi så att vi delade upp oss, vi var fem idag, annars är vi sex i gruppen, så först galopperade två och sen tre på fyrkantsspåret eftersom inte alla islandshästar har lika lätt att galoppera och man kan behöva lite plats. Då gick det lite knackigt för mig. Helt enkelt en sådär lektion idag mest på grund av mig men ska rida privatlektion på fredag så då har jag chansen att rida igenom honom lite mer.
Ser att du skrev att ni töltade, vet inte om jag råkat missa, men rider du på något form av islandshäst ridskola? *nyfiken*
Jag är nog bara trött efter måndagens jobbdag och inte tänkte på nicket.Stämmer bra det, jag trodde att kanske mitt nick avslöjade mig men jag kanske inte har varit tydlig i tråden med detta. Men det är en islandshästridskola men vi rider lika mycket dressyr som när jag red stor häst och de satsar verkligen på att få hästarna att gå i rätt form och bära sig själva. Sen tycker jag det roligaste med den ridningen är just gångartsträningen utöver dressyren. Finns helt enkelt fler gångarter att trassla in sig. Rider en 4-gångare i gruppen och en 5-gångare på privatlektioner, fast jag har även 4-gångaren på privatlektioner ibland. Passar ofta på att ta två privatlektioner på samma dag när jag är där för jag har ganska långt till stallet. Så på fredag ska jag rida båda hästarna på privatlektioner.
Svårt att förklara, men "trycker" typ ut dom från väggen och försöker rida dom raka, kan ibland även använda dressyrspöet som en förlängd hjälp att peta på baken med.Sitter och funderar på en sak, hur rider ni hästar som antingen böjer sig eller helt enkelt går för nära väggarna i ridhuset så att skorna skrapar mot väggen?
Vi har 3 hästar som är så på ridskolan, och vissa blir helt enkelt sneda och då hjälper det ju att skärpa till sig och se till att hålla om lite med ytterskänkeln och se till att man inte sitter och fulhåller i innerskänkeln.
Men andra funkar det inte riktigt på, man kan kämpa sig trött på att försöka rida dem "rakare", men antingen händer inget, eller så går de redan rakt men helt enkelt för nära väggen och liksom sugs in till väggen.
Jag brukar rida lite innanför spåret på vissa av de hästar jag tycker är svåra att få bort från väggen, men det är ju inte att lösa problemet.
På hästar som knör ut mot väggen tycker jag absolut att rida innanför spåret borde vara en bra övning. Då tvingas du ju rakrikta utan hjälp för väggen, och dina hjälper sabbas/störs inte av att mosas mot väggen i tid och otid.Sitter och funderar på en sak, hur rider ni hästar som antingen böjer sig eller helt enkelt går för nära väggarna i ridhuset så att skorna skrapar mot väggen?
Vi har 3 hästar som är så på ridskolan, och vissa blir helt enkelt sneda och då hjälper det ju att skärpa till sig och se till att hålla om lite med ytterskänkeln och se till att man inte sitter och fulhåller i innerskänkeln.
Men andra funkar det inte riktigt på, man kan kämpa sig trött på att försöka rida dem "rakare", men antingen händer inget, eller så går de redan rakt men helt enkelt för nära väggen och liksom sugs in till väggen.
Jag brukar rida lite innanför spåret på vissa av de hästar jag tycker är svåra att få bort från väggen, men det är ju inte att lösa problemet.
I går kan det hända att det blev ganska dimmigt under en viss del av lektionen
Kan jag få en applåd? Jag har lyckats rida en häst i typ snyggaste, bärigaste, maffigaste galoppen. Längre än en kortsida, och med en övergång i trav
Fick ett brunt sto som är syster till den drömmiga valacken på ridskolan. Hon gick lektionen innan så jag kunde sitta och titta. Hon är alltid trevlig, tuffar mestadels på i den fart man sätter henne i, lite stel i höger varv, men gör inget gratis.
Vi hade lite av en mjukstarts lektion som var som en liten dressyrkompott. Det var ställa, böja, lösgöra, övergångar, och tempoväxlingar. Jag hade nog aningen kortare läder än jag brukar ha, vilket var superbra, för mina skänklar kändes stadigare och som att de hamnade rätt utan att jag behövde kämpa mot stolsitsen hela tiden. (14e hålet på höger, 15e på vänster - jag ska försöka komma i håg det ifall jag får hästen nästa gång)
Jag tänkte på mina mål för i år precis när jag skrittade iväg. Ett av mina mål är att hitta frambjudningen fortare. Stoet var med på noterna och efter lite pepp med skänklarna satt jag på en häst där jag i princip bara behövde smacka till elle skänkla en gång för att få trav.
Kände redan då att i dag är det min dag!
Vi skrittade vidare, tempoväxlade i skritten och gick på lite bågar och böjda spår efter att vi tagit tyglarna. Jag hade riktigt svårt med att hitta rätt nivå av ställning i bågarna, kändes som att det blev antingen för lite eller för mycket, hade också att göra med att försöka skåla ur henne lite i sidorna - men jag har alltid tyckt hon är svår med det.
Vi travade mycket serpentiner, så jag fick kämpa med det där att hitta rätt i bågarna. I bland blev det ok, och i bland blev det pannkaka. Vi skulle även sakta av till skritt vid meddellinjen i varje serpentin.
Jag försökte tänka mycket på hur jag ville att det skulle kännas i bågarna men kom aldrig dit.
Sedan red vi massor med trav-galopp övergångar. Först försökte jag mest få till bra fattningar, eftersom hon vid det här laget var riktigt pigg och drog mig lite framåt med tyglarna blev de rätt mediokra. Vi red på spåret och i bland in på volterna. Kom sedan på mig själv med att hamna i det där passiva "nu ska vi galoppera - jahopp då fattade vi galopp och galopperar, bra så". Tänkte nu ska jag skärpa mig, HUR vill jag att hästen ska galoppera. Fick en bild av Tinne på Anton i Friends arena. SÅ vill jag galoppera.
Min hjärna sa att nä det är omöjligt det här är en ridskolehäst med markbunden galopp. Men jag sket i all logik och tänkte bara på den bilden jag hade i huvudet.
Det funkade! Jag Förberedde galopp, satt till, halvhalt (hon var ju så sjukt pigg), vinklade höften rätt och Plopp! Så gick min ridskolehäst med markbunden galopp som en gigantisk gunghäst. Hon satte in benen under sig och tog i så galoppen blev stor och luftig, hela hästen grymtade och verkligen TOG I. Jag satt så här och tänkte först wow, sen gör inget rör inget du kommer förstöra det!. Tittade i spegeln och typ vem är det där?
Ridläraren sa "jättefint! Pröva att släppa fram tygeln någon cm och skänkla fram henne lite till bettet" och ja... då blev det ännu bättre.
Flera varv fick jag sitta på den där härliga galoppen och hästen bara fortsatte ta i, i var enda steg. Vi skulle göra en till övergång ner till trav och sedan galopp igen. Tänkte först att nu kommer jag tappa det, men jag ska verkligen försöka bibehålla det här. Det räckte med ett litet tryck med tygeln för att hon skulle gå ner i perfekt luftig trav och där någonstans brast det lite för mig. Lite dimmigt som sagt. Övergång till galopp igen och jodå, vi fattade i samma superfina luftiga form, och fortsatte galoppera på samma vis. Det här har varit en dröm och ett mål för mig i flera år. Jag har ridit många hästar i form i galopp men jag brukar tappa formen efter ett varv på volten. Det här var helt annorlunda och ett gigantiskt kliv.
Resten av lektionen flöt på med ännu fler knepiga serpentiner, hästen kändes fin och framåt men efter hennes kraftansträngning i galoppen lite trött och jag fick hjälpa henne mycket att inte flyta ut och rusa iväg.
Är så fruktansvärt nöjd med lektionen. Jag fattar knappt vad som hände, men jag blir fortfarande tårögd när jag tänker på det. En dröm gick i uppfyllelse, nu ska jag bara se till att jag får till den drömmen igen.
Jag är nog bara trött efter måndagens jobbdag och inte tänkte på nicket.
Kan tänka mig att det blir lite annat att tänka på, minns bara hur det var när jag red en 5-gångare på en turridning och vi skulle tölta... vadå tölt, här körde vi pass. Fattade inte alls va folk menade me att tölt är så skönt, sen såg "ridläraren" det och sa något om att typ håll i tygeln å vips så töltade hästen.
Det var rätt häftigt, vill rida islänning igen.
Smart att ta två lektioner samtidigt.
Jag var på Island förra året och fick rida en underbar vit islandshäst med enorm energi. Det tog en liten stund innan jag hittade knapparna för tölt på henne men när jag lyckades var det som att sitta på ett vitt moln av energi som verkligen flööööt fram. Snabbt som attan kunde hon gå dessutom, utan att tappa det där flytet.Det är verkligen som en dröm att flyta fram i tölt. Den hästen jag rider har jag ridit sen han kom till ridskolan, han var sex år då och nu har jag ridit honom några år. Då var han inte töltsatt, d.v.s. tölten var inte framplockad under ryttare på honom. Det är så kul att följa hans utveckling för han blir starkare och starkare för varje år och får mer muskler och kan tölta i korrekt form långa sträckor nu och nu kan han gå i ren tölt lite längre sträckor. Då är han verkligen kraftfull och flyter fram.
Kan tänka mig detta att det är kul att följa utvecklingen. Alltid roligt att få följa hästarnas utvecklingar.Det är verkligen som en dröm att flyta fram i tölt. Den hästen jag rider har jag ridit sen han kom till ridskolan, han var sex år då och nu har jag ridit honom några år. Då var han inte töltsatt, d.v.s. tölten var inte framplockad under ryttare på honom. Det är så kul att följa hans utveckling för han blir starkare och starkare för varje år och får mer muskler och kan tölta i korrekt form långa sträckor nu och nu kan han gå i ren tölt lite längre sträckor. Då är han verkligen kraftfull och flyter fram.
Varför är det inte att lösa problemet? Problemet är ju att hästen inte är rakriktad, att rida en meter innanför spåret är ett utmärkt sätt att se till att hästen går rakt fram till båda tyglarna utan att hänga upp sig på väggen. Rid innanför spåret ett tag, tills hästen kliver på rakt framåt, och sen brukar man kunna gå på spåret utan att hästen ramlar mot väggen. Att rida rakt utan stöd av väggen är jättenyttigt, helst skulle man göra det hela tiden.Sitter och funderar på en sak, hur rider ni hästar som antingen böjer sig eller helt enkelt går för nära väggarna i ridhuset så att skorna skrapar mot väggen?
Vi har 3 hästar som är så på ridskolan, och vissa blir helt enkelt sneda och då hjälper det ju att skärpa till sig och se till att hålla om lite med ytterskänkeln och se till att man inte sitter och fulhåller i innerskänkeln.
Men andra funkar det inte riktigt på, man kan kämpa sig trött på att försöka rida dem "rakare", men antingen händer inget, eller så går de redan rakt men helt enkelt för nära väggen och liksom sugs in till väggen.
Jag brukar rida lite innanför spåret på vissa av de hästar jag tycker är svåra att få bort från väggen, men det är ju inte att lösa problemet.
Det jag menar är att han (det är egentligen bara en häst jag har jätteproblem med) egentligen är raktriktad, men går så nära väggen att foten skrapar ändå. När jag tittar i spegeln på den hästen ser jag ju pannan, bogen och frambenen, alltså rakriktad, men den går supernära väggen. Det går att lösa genom att böja honom inåt lite men helst skulle jag vilja att han gick rakt och inte sög sig in mot väggen så mycket, han är som en magnet så fort man går på spåret.Varför är det inte att lösa problemet? Problemet är ju att hästen inte är rakriktad, att rida en meter innanför spåret är ett utmärkt sätt att se till att hästen går rakt fram till båda tyglarna utan att hänga upp sig på väggen. Rid innanför spåret ett tag, tills hästen kliver på rakt framåt, och sen brukar man kunna gå på spåret utan att hästen ramlar mot väggen. Att rida rakt utan stöd av väggen är jättenyttigt, helst skulle man göra det hela tiden.
Om han vore rakriktad skulle han ju inte falla mot väggen. Rakriktad är inte bara att hästen går rakt med kroppen, utan också att den driver på rakt fram lika starkt med båda bakbenen. Ramlar den mot väggen låter det som att du har tappat ytterhjälperna? Och då, som en hjälp till dig själv att få fatt på dem igen, så kan det vara en hjälp för dig att rida lite innanför spåret. Alltså inte böja honom inåt, utan flytta hela den spikraka hästen en halvmeter-meter in. Då blir det lite lättare för dig att hålla koll på dina ytterhjälper, för du måste använda dem för att ni ska gå kvar där ni ska vara.Det jag menar är att han (det är egentligen bara en häst jag har jätteproblem med) egentligen är raktriktad, men går så nära väggen att foten skrapar ändå. När jag tittar i spegeln på den hästen ser jag ju pannan, bogen och frambenen, alltså rakriktad, men den går supernära väggen. Det går att lösa genom att böja honom inåt lite men helst skulle jag vilja att han gick rakt och inte sög sig in mot väggen så mycket, han är som en magnet så fort man går på spåret.
Rider man så han har ena hovparet på spåret och det andra lite innanför (man får kämpa som bara den för att hålla honom där) så är det ju löst.
Skulle dock vilja att han kan gå på spåret utan att sugas in mot väggen. Undrar lite om han satt det i system för att slippa jobba- Har sett honom göra så med mindre erfarna och de blir som obekväma och slutar rida ordentligt.
Hmmm ok. Alltså hans hovar går verkligen en cm från väggen, inte i det spår de andra hästarna går i (som ju har hovarna kanske 10cm från väggen), och han ser och känns spikrak. Jag rider honom ju lite innanför och han känns väldigt rak och balanserad då, samma utomhus. Men när jag testar att komma ut i spåret igen blir det alltid samma kämpande för att inte hamna i skrapandet mot väggen. Ska experimentera lite nästa gång jag rider honom.Om han vore rakriktad skulle han ju inte falla mot väggen. Rakriktad är inte bara att hästen går rakt med kroppen, utan också att den driver på rakt fram lika starkt med båda bakbenen. Ramlar den mot väggen låter det som att du har tappat ytterhjälperna? Och då, som en hjälp till dig själv att få fatt på dem igen, så kan det vara en hjälp för dig att rida lite innanför spåret. Alltså inte böja honom inåt, utan flytta hela den spikraka hästen en halvmeter-meter in. Då blir det lite lättare för dig att hålla koll på dina ytterhjälper, för du måste använda dem för att ni ska gå kvar där ni ska vara.
Det låter lite otroligt att hästen skulle ha hittat på ett system för att slippa jobba (eftersom det skulle kräva ett mått av planering och abstrakt tänkande som jag inte tror hästar har) - snarare skulle min gissning vara att han är så van att ridas av ryttare som inte hjälper honom att gå rätt och hålla balansen, att han fått hitta på en egen lösning (i brist på ryttarstöd) i form av att ta hjälp av väggen. Hjälper du honom att hitta balansen utan väggen så kommer han förmodligen sluta dras mot den.
Ja Nu ska jag bara komma dit flera gånger och kanske inte panika och tänka att jag inte får röra något och förstöra detÅh det är så underbart när man har såna lektioner när liksom allt bara funkar helt plötsligt. Ibland kan jag känna efter ett uppehåll att det är som att vissa grejer har satt sig i kroppen och så gör man vissa moment bättre än innan. Låter iallafall som du hade en riktig kanonupplevelse. Det är så bra när man kommit till och uppleva den känslan för då vet vad man vad man ska hitta tillbaka till igen. Härligt!