Precis så har jag uppfattat det men jag har aldrig varit oförsäkrad och aldrig sökt akutvård, och jag har enbart bott i ”progressiva” stater.
Däremot har jag erfarenhet av att en läkare byter nätverk och man plötsligt inte har samma tillgång till den läkaren. Min f.d allmänläkare bytte helt oannonserat till ett nätverk där hennes egen försäkring blev billigare (läkare är ju försäkrade upp över öronen) men det blev dyrt för alla klienterna som tillhörde det andra nätverket. Hon försökte utveckla en sorts privatlösning, att man betalde en reducerad summa, men det fungerade inte och många bytte helt enkelt till en annan läkare.
Det är visserligen komplicerat med dem olika nätverken och tillhörighet etc., men det är också smidigt för det gör det lätt att hitta. När jag sökte hjälp för magproblem gick jag helt enkelt in i nätverkets portal och sökte i rätt specialistfält. Upp kom en lång lista med specialister i mitt närområde, med länkar, reviews och massor av information (t.om forskning och artiklar som de publicerat). Jag kunde göra research och välja den läkare jag trodde skulle passa mig bäst, och behövde inte ringa runt för att kolla om GI-doktorn på Storgatan skulle acceptera min försäkring.
@hastflicka vi skall kanske understryka hur vanligt det är att läkare praktiserar på egen hand/i små kollektiv, utanför dem stora sjukhusen så att säga. Det förklarar ju till viss del varför försäkringssystemen är så komplicerade.
Jag såg aldrig Sicko men blev nyfiken och tänker kolla på den i helgen. Jag kan inte riktigt förstå hur den där situationen uppkom med barnet som dog men nu vill jag veta!