Angående supersmakare (fånigt ord). Man kan ju ha ett väldigt nyanserat smaksinne och alltså ha lätt för att lägga märke till nyanserna i mat. Det är nog mer en mental grej. Att vara supersmakare handlar om att smaksinnet fungerar annorlunda rent fysiskt.
Lite som att vissa tycker att koriander smakar tvål. De flesta som tycker det gillar inte koriander. Men vissa kanske gillar tvålkoriander. För andra smakar inte koriander tvål alls. Men just koriander har inte att göra med supersmakare tror jag.
Supersmakare känner besk smak väldigt starkt och har ofta en annan uppfattning än normalsmakare om hur saker smakar.
Så min huvudsakliga poäng var egentligen inte vem som passar som kock utan att man inte kan utgå ifrån sig själv när man pratar om andras smaksinne. Det är inte bara smak som i tycke och smak som skiljer utan också den fysiska smaken.
Att man har svårt att äta mat man inte gillar som en unken korv, är en annan grej. Den typiska supersmakaren är inte känslig för unken smak specifikt utan där är det nog mer personliga preferenser.
Angående just om kockar är supersmakare eller ej så länkar ju
@sjoberga till en undersökning där studenter testat folk på en mässa. Jag har inte läst om detta på flera år men när boken matmolekyler kom så hette det att kockar sällan är supersmakare. En snabb googling gav varken bu eller bä i seriösa vetenskapliga undersökningar. Så får basera mitt uttalande på de kockar jag känner (jag känner många kockar) som håller med mig.
Det är i alla fall ingen tvekan om att många som är väldigt petiga med maten och har massa saker som de inte gillar också har ett väldigt känsligt smaksinne och inte upplever smak som de flesta gör.
Det finns en bok som heter Matmolekyler som handlar mycket om detta. Där påstås det också att supersmakare sällan är kockar. För den som tycker att smaksinnet är intressant finns massor av godbitar i den boken!
Sedan jag läste den har jag funderat mycket på smak (har även jobbat med mat) och försökt se mönster i vad folk gillar och inte gillar. I min erfarenhet är varmkorv-utan-ketchup-ätarna även skeptiska till exempelvis isbergssallad och i många fall även morot. Känner en som bara gillar mitten av moroten