Varför är det så laddat med mat?

Att jag inte rabblar upp alla halvfabrikat är inget faktafel, Kryddblandningar hör definitiv till den kategorin förövrigt och den observante hade ju insett att jag använde "skräp" lite syrligt som svar på att folk som har en avslappnad syn på mat bara äter "skräpmat", men just halfabrikat var helt okej, för det användes ofta själv och Inte för att jag tycker det är skräp alltså.

Buke ibland alltså... :grin:
 
Jag kan inte för mitt liv begripa hur en del av er kan börja prata om ”nyttiga flingor” och mat utan socker i en tråd som uppenbarligen handlar om ätstörningar. Tänk till lite snälla.
Du menar att det kan trigga TS ätstörning ännu mer? Det kan ju vara så att nån som svarat är tex diabetiker och därför måste vara noga med sockret?
Jag säger inte att det ena är mer rätt än det andra men det kan finnas mer bakom inläggen än det som skrivs :)
 
Att jag inte rabblar upp alla halvfabrikat är inget faktafel, Kryddblandningar hör definitiv till den kategorin förövrigt och den observante hade ju insett att jag använde "skräp" lite syrligt som svar på att folk som har en avslappnad syn på mat bara äter "skräpmat", men just halfabrikat var helt okej, för det användes ofta själv och Inte för att jag tycker det är skräp alltså.

Buke ibland alltså... :grin:
Du skrev ju "och jag äter aldrig "skräp" som hel/halvfabrikat här hemma" och sen "Och i matväg använder jag inte halvfabrikat" och då blir jag ganska nyfiken på vad du äter. Vet iofs folk som använder väldigt få hel- eller halvfabrikat, men dessa har inte alls nån avslappnad syn på mat och t.o.m. dessa använder t.ex. olivolja eller kokosolja.
 
Du menar att det kan trigga TS ätstörning ännu mer? Det kan ju vara så att nån som svarat är tex diabetiker och därför måste vara noga med sockret?
Jag säger inte att det ena är mer rätt än det andra men det kan finnas mer bakom inläggen än det som skrivs :)
Ja jag är 110% säker på att det triggar. Oavsett folks orsaker eller vad som ligger bakom inläggen.
 
Min inställning till mat skulle jag säga att är hyfsat okomplicerad. Men jag gör fel val för mig ganska ofta. Jag har lärt mig att min kropp mår skit av socker och produkter med mycket socker. Äter i perioder LCHF och mår så fantastiskt mycket bättre! Äter jag mycket kolhydrater så går jag dessutom upp i vikt. På LCHF behöver jag inte bry mig, jag kan äta "allt" och är stabil i vikt och mår bra.

Men jag har ett sockerberoende. Så jag brukar falla tillbaka, äta skräp, må sämre, gå upp i vikt. Och måste styra upp det.
 
Min inställning till mat skulle jag säga att är hyfsat okomplicerad. Men jag gör fel val för mig ganska ofta. Jag har lärt mig att min kropp mår skit av socker och produkter med mycket socker. Äter i perioder LCHF och mår så fantastiskt mycket bättre! Äter jag mycket kolhydrater så går jag dessutom upp i vikt. På LCHF behöver jag inte bry mig, jag kan äta "allt" och är stabil i vikt och mår bra.

Men jag har ett sockerberoende. Så jag brukar falla tillbaka, äta skräp, må sämre, gå upp i vikt. Och måste styra upp det.
Snälla. Tänk er för när ni skriver i en tråd som denna. TS brottas med ätstörning och det blir förmodligen jättesvårt för henne med inlägg som detta.
 
Snälla. Tänk er för när ni skriver i en tråd som denna. TS brottas med ätstörning och det blir förmodligen jättesvårt för henne med inlägg som detta.
Jag skriver, min kropp mår dåligt av för mycket socker. Den mår mycket bättre av att äta LCHF. Det handlar om mående och inställning till mat. Jag har inga problem med att äta mycket smör, såser och fett. Jag mår bra av det. Av mycket socker blir jag snurrig, får huvudvärk, ingen ork och min mage slutar fungera.

Dessutom behöver jag inte bry mig om vad jag äter, då min kropp är viktstabil om jag äter mycket fett. Äter jag mycket socker så går jag fort upp mycket i vikt.

Nu har jag ingen ätstörning, men jag förstår inte vad av det jag skriver som triggar? Jag kan äta hur mycket som helst, bara jag får i mig större delen fett och liten del kolhydrater. Det är ju ett sätt att välja en kost som får mig att må bra?
 
Jag skriver, min kropp mår dåligt av för mycket socker. Den mår mycket bättre av att äta LCHF. Det handlar om mående och inställning till mat. Jag har inga problem med att äta mycket smör, såser och fett. Jag mår bra av det. Av mycket socker blir jag snurrig, får huvudvärk, ingen ork och min mage slutar fungera.

Dessutom behöver jag inte bry mig om vad jag äter, då min kropp är viktstabil om jag äter mycket fett. Äter jag mycket socker så går jag fort upp mycket i vikt.

Nu har jag ingen ätstörning, men jag förstår inte vad av det jag skriver som triggar? Jag kan äta hur mycket som helst, bara jag får i mig större delen fett och liten del kolhydrater. Det är ju ett sätt att välja en kost som får mig att må bra?
För att de flesta med ätstörning tänker på samma sätt, men värre. Jag menade inte att du gör något fel, men alla ni som skriver om hur ni undviker vissa saker (oavsett anledning) triggar förmodligen TS.
Det är ju inte alltid så lätt att veta, därför påpekade jag det i hopp om att det inte dka komma fler liknande inlägg.
 
För att de flesta med ätstörning tänker på samma sätt, men värre. Jag menade inte att du gör något fel, men alla ni som skriver om hur ni undviker vissa saker (oavsett anledning) triggar förmodligen TS.
Det är ju inte alltid så lätt att veta, därför påpekade jag det i hopp om att det inte dka komma fler liknande inlägg.
Okej, tack för ditt förtydligande!
Men alla som äter "undviker" väl viss mat? Allergier och överkänslighet, man tycker inte om vissa grejer, man mår inte bra av vissa. Hur många äter "allt"? Hör inte det till med mat? Typ jag gillar inte färska tomater. Du gillar inte svamp, nästa person äter inte kött? Jag tror det är omöjligt att prata mat alls utan att någon säger att dom undviker x matvara på grund av y anledning. Och vissa har mindre hälsosamma anledningar, tex ätstörning, jojo-bantning eller något annat.

"Jag undviker att äta ett kilo godis/choklad/whatever, för då kommer jag må illa", är det en trigger? Eller måste man skriva "jag undviker äta choklad, för jag är rädd för att gå upp i vikt?" Fungerar det med "jag undviker äta choklad, för min mage tål inte det?"

Jag är genuint nyfiken!
 
Okej, tack för ditt förtydligande!
Men alla som äter "undviker" väl viss mat? Allergier och överkänslighet, man tycker inte om vissa grejer, man mår inte bra av vissa. Hur många äter "allt"? Hör inte det till med mat? Typ jag gillar inte färska tomater. Du gillar inte svamp, nästa person äter inte kött? Jag tror det är omöjligt att prata mat alls utan att någon säger att dom undviker x matvara på grund av y anledning. Och vissa har mindre hälsosamma anledningar, tex ätstörning, jojo-bantning eller något annat.

"Jag undviker att äta ett kilo godis/choklad/whatever, för då kommer jag må illa", är det en trigger? Eller måste man skriva "jag undviker äta choklad, för jag är rädd för att gå upp i vikt?" Fungerar det med "jag undviker äta choklad, för min mage tål inte det?"

Jag är genuint nyfiken!

Men varför är det viktigt att poängtera vad för sorts mat man undviker och "mår dåligt" av i en tråd som cirkulerar kring ätstörningar?
 
Okej, tack för ditt förtydligande!
Men alla som äter "undviker" väl viss mat? Allergier och överkänslighet, man tycker inte om vissa grejer, man mår inte bra av vissa. Hur många äter "allt"? Hör inte det till med mat? Typ jag gillar inte färska tomater. Du gillar inte svamp, nästa person äter inte kött? Jag tror det är omöjligt att prata mat alls utan att någon säger att dom undviker x matvara på grund av y anledning. Och vissa har mindre hälsosamma anledningar, tex ätstörning, jojo-bantning eller något annat.

"Jag undviker att äta ett kilo godis/choklad/whatever, för då kommer jag må illa", är det en trigger? Eller måste man skriva "jag undviker äta choklad, för jag är rädd för att gå upp i vikt?" Fungerar det med "jag undviker äta choklad, för min mage tål inte det?"

Jag är genuint nyfiken!
Det är ju en sak att inte äta viss mat, något annat att skriva om det i en tråd om ätstörningar.
Generellt när ätstörningar är involverat - låt bli att beskriva vad du inte äter oavsett orsak. Den som är sjuk i ätstörning har inte förmågan att sortera i sånt, allt blir bara förstärkning typ ”jag visste väl att det är dåligt att äta socker!”.
När ätstörningar är involverade kan man anta att den sjuka kommer tolka allt du skriver om mat på ett ätstört sätt även om du menade något helt annat.

Viss självcensur är en bra ide när man vet att mottagaren är sjuk.
Vore bättre att stänga tråden helt utifrån hur den är utformad.
Ja det tror jag också.
 
Jag tänker att frågan om hur laddat mat är, eller kan vara, blir till två väldigt olika frågor här. En är frågan som rör hur laddat mat är vid ätstörningar. Den frågan vill jag helst inte diskutera i forumformatet. Den andra frågan rör hur laddat mat är i kulturen, med tusen idéer om mat och traditionella måltider tex vid jul och religiösa tabun kring mat med mera. De frågorna tycker jag är spännande. Men jag anser att de inte bör föras mot en fond av ätstörningsproblematik.
 
Jag började tycka jag var tjock redan innan sexårsgruppen men det blev på allvar då, vi hade vägning hos skolsköterskan och alla stod i kö utanför och när man kom ut var man tvungen att säga vadman vägde och den som vägde minst vann, jag var definitivt inte en av dom. Ingen av oss tjejer ville ta mat först i skolan för att man då inte visste hur mycket som var ok så vi sprang runt och ställde oss sist i kön hela tiden för att låta någon annan ta först. Sen fick ingen tjej tycka maten var god för då var man glupsk:crazy:


Ja herregud. Här var det fröken som var intresserad av vår vikt så utöver alla barn som ville veta och "tävla" skulle man berätta för fröken...
 
För att de flesta med ätstörning tänker på samma sätt, men värre. Jag menade inte att du gör något fel, men alla ni som skriver om hur ni undviker vissa saker (oavsett anledning) triggar förmodligen TS.
Det är ju inte alltid så lätt att veta, därför påpekade jag det i hopp om att det inte dka komma fler liknande inlägg.
Du har helt rätt, frågan var varför mat är laddat för många och hur man hanterar det, INTE vad man inte ska eller vill äta utan varför det är så och hur man som idivid hanterar det,. Det är ju just sådant som frågan löd om maten,hur man ser på den och då blir det jobbigt när många rabblar upp exakta livsmedel som onyttiga/skräp,
 
Okej, tack för ditt förtydligande!
Men alla som äter "undviker" väl viss mat? Allergier och överkänslighet, man tycker inte om vissa grejer, man mår inte bra av vissa. Hur många äter "allt"? Hör inte det till med mat? Typ jag gillar inte färska tomater. Du gillar inte svamp, nästa person äter inte kött? Jag tror det är omöjligt att prata mat alls utan att någon säger att dom undviker x matvara på grund av y anledning. Och vissa har mindre hälsosamma anledningar, tex ätstörning, jojo-bantning eller något annat.

"Jag undviker att äta ett kilo godis/choklad/whatever, för då kommer jag må illa", är det en trigger? Eller måste man skriva "jag undviker äta choklad, för jag är rädd för att gå upp i vikt?" Fungerar det med "jag undviker äta choklad, för min mage tål inte det?"

Jag är genuint nyfiken!
Det handlar om hur man formulerar sig,om man förklarar,om man tar det på individnivå och vad man säger.T,ex,LCHF,då behöver man ju inte dra värsta listan på varför man inte äter kolhydrater eller specifika livsmedel,kanske inte säga mer än att man äter LCHF och inget mer eftersom 99.9% av svenskarna vet vad LCHF är. Jag älskar t.ex. bröd som jag nu vågar mig på igen,inte ångest fritt men jag gör det och att då få höra att det inte är bra triggar väldigt mycket. Och att kroppen inte behöver kolhydrater är ju helt fel,i alla behandlingar jag gått sen 2007 har alla behandlare och dietister bankat in mitt huvud att dom behövs, att en hjärnan"vila",dvs om man ligger i koma behöver 500 kcal bara den och den är det ändå organet som inte kan spara energi och den lever på kolhydrater och kräver ännu mer när vi gör saker.


Absolut inte riktat svar till just dig utan till övriga också
 
Du har helt rätt, frågan var varför mat är laddat för många och hur man hanterar det, INTE vad man inte ska eller vill äta utan varför det är så och hur man som idivid hanterar det,. Det är ju just sådant som frågan löd om maten,hur man ser på den och då blir det jobbigt när många rabblar upp exakta livsmedel som onyttiga/skräp,
Jag tänker att du kanske, för din egen skull, ska undvika att delta i eller starta den här typen av diskussioner? Det blir ju alltid såhär i alla trådar som handlar om mat.
Var snäll mot dig själv och utsätt dig inte för potentiella triggers på det här sättet. Även om jag förstår att du tänkte att tråden skulle bli annorlunda :)
 
Jag tänker att frågan om hur laddat mat är, eller kan vara, blir till två väldigt olika frågor här. En är frågan som rör hur laddat mat är vid ätstörningar. Den frågan vill jag helst inte diskutera i forumformatet. Den andra frågan rör hur laddat mat är i kulturen, med tusen idéer om mat och traditionella måltider tex vid jul och religiösa tabun kring mat med mera. De frågorna tycker jag är spännande. Men jag anser att de inte bör föras mot en fond av ätstörningsproblematik.
Precis, det är lite det här jag var intresserad av, varför nästan hela vårt sociala umgänge handlar om att äta, fråga vad andra ätit, planera maten, handla mat, bjuda gäster på mat,lägga ut massor av pengar på det t.ex är efter min hyra den näst dyraste kostnaden varje månad matkontot .
 
Jag tänker att du kanske, för din egen skull, ska undvika att delta i eller starta den här typen av diskussioner? Det blir ju alltid såhär i alla trådar som handlar om mat.
Var snäll mot dig själv och utsätt dig inte för potentiella triggers på det här sättet. Även om jag förstår att du tänkte att tråden skulle bli annorlunda :)
Ja det blev inte riktigt den sortens disskusion jag ville jag ville ha, antingen var jag otydlig eller så vänds mattrådar alltid åt det hållet på något sätt man inte tänkt.

Precis, det är lite det här jag var intresserad av, varför nästan hela vårt sociala umgänge handlar om att äta, fråga vad andra ätit, planera maten, handla mat, bjuda gäster på mat,lägga ut massor av pengar på det t.ex är efter min hyra den näst dyraste kostnaden varje månad matkontot .
 

Liknande trådar

R
Relationer Konstig rubrik kanske men jag ska förklara. Jag har iprincip alltid varit väldigt blyg och så. Och ända från jag var liten så um gicks...
2
Svar
35
· Visningar
2 155
R
Kropp & Själ Först så vill jag på peka att dethär är känsliga ämnen så ni kan ju tänka på det både om ni ska läsa det och hur ni svarar ifall ni vill...
2
Svar
32
· Visningar
2 549
Senast: Amha
·
Skola & Jobb Någon som är mer insatt än vad jag är nu för tiden? Om det är ok för PA att jobba dygn, och om det får fortsätta vara ok? Jag har i...
2
Svar
28
· Visningar
3 089
Senast: malumbub
·
Övr. Hund Hej, känner mig vilsen och vet inte hur jag ska göra. För en vecka fick jag hem en 9 veckor gammal valp. Eftersom hon kommer behöva vara...
Svar
8
· Visningar
965

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp