De här reportagen runt de vanvårdade taxarna i Linköping var med på morgon-tv
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/o...g-kan-avlivas-trots-intyg-pa-forbattrad-halsa
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/o...ersokningen-darfor-gor-lansstyrelsen-ingen-ny
Det verkar alltså vara så att de 26 taxar som dömdes ut, har fått markant förbättrad hälsa, och verkar fungera bra socialt också, som "glada sociala familjehundar".
Enligt namnkunniga veterinärer som t.ex. Johan Beck Friis, så har det tidigare avlivningsbeslutet blivit obsolet:
"Beslutet kanske stämde när det togs, men inte idag" (ungefärligt citat men med den betydelsen).
Om vi nu antar att det stämmer att hundarna idag har en helt OK hälsa, samt är vettiga i skallen, som "normala" hundar, så verkar det ytterst märkligt att en fem månader gammal veterinärbesiktning, skulle avgöra om de här hundarna ska avlivas eller ej.
Det är väl hur hundarna mår idag, som ska avgöra om avlivning ska ske eller ej, och om det handlar om alla hundarna eller om en delmängd, eller ingen av hundarna, som har ett så dåligt hälsotillstånd att de ska avlivas.
Det verkar som att byråkratin i Sverige, har väldigt svårt att hantera levande djur: det blir alldeles för ofta fel åt något håll, och då inte enbart avseende hundar eller det här specifika fallet.
Alldeles för många ärenden drar ut på tiden orimligt mycket.
Ibland får vanvård pågå alldeles för länge utan att det händer så värst mycket, trots anmälningar.
Ibland så knasar LST till det, så att när ett relevant omhändertagande sker, så "försvinner" pass och stamtavlor, så att djuren blir otillgängliga för avel.
Ibland, som i det här fallet, så kan man misstänka att man hamnat i något slags byråkratisk avgrund, där att djuren tillfrisknat inte kan hanteras, utan man ska ägna sig åt rättegångsförhandlingar som kanske ger utslaget att beslutet att avliva djuren djuren var korrekt, utan att det ska göras någon ny bedömning.