Som jag förstått det har just röntgen inom avelsprogram ett undantag från det mer generella förbudet att röntga utan medicinsk indikation.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Är inte djurskyddslagen utan strålskyddslagen.Fast om det går emot djurskyddslagen att röntga för att få rasstatistik där man försöker förhindra eller få en helhetsbild över HD i sin ras så är det en helt värdelös lag om man inte går efter folk som just röntgar sina djurs höfter. En lag är endast en lag om den faktiskt verkställs, annars bara sitter den där på papper.
Dessutom röntgar man inte "igenom hela hunden", man röntgar höfterna.
Ja det finns massor med jobb där personalen röntgar dagligen jag tänker att är man hysteriskt rädd behöver man inte välja något av dom jobben.Fast om det går emot djurskyddslagen att röntga för att få rasstatistik där man försöker förhindra eller få en helhetsbild över HD i sin ras så är det en helt värdelös lag om man inte går efter folk som just röntgar sina djurs höfter. En lag är endast en lag om den faktiskt verkställs, annars bara sitter den där på papper.
Dessutom röntgar man inte "igenom hela hunden", man röntgar höfterna.
Folk avlar på blandraser med är väl toppen om åtminstone föräldra djuren röntgas innan avel.Är inte djurskyddslagen utan strålskyddslagen.
Som det är idag så anses röntgen i avelsvärderingssyfte berättigat. Att röntga en blandras har inget syfte i den meningen.
Det finns bestämmelser för hur mycket strålning personal får utsättas för per år, oavsett om de jobbar inom vården, på kärnkraftverk, flygbolag mm. Det handlar inte om hysteriskt rädda utan om myndighetsbeslut.Ja det finns massor med jobb där personalen röntgar dagligen jag tänker att är man hysteriskt rädd behöver man inte välja något av dom jobben.
Nej men enligt användaren jag svarade verkar det handla om det.Det finns bestämmelser för hur mycket strålning personal får utsättas för per år, oavsett om de jobbar inom vården, på kärnkraftverk, flygbolag mm. Det handlar inte om hysteriskt rädda utan om myndighetsbeslut.
Inlägget du svarade på skriver ingenting som liknar hysteri.Nej men enligt användaren jag svarade verkar det handla om det.
Nej inte alls. Du tolkar fel. Det handlar om att ståröakyddsmyndigheten har bestämt hur höga stråldoser och hur ofta en människa får utsättas för det. Spelar ingen roll vad individen tycker eftersom det begränsas via lag. Det krävs dessutom särskild utbildning och fortbildning varje år för att få fortsätta röntga.Nej men enligt användaren jag svarade verkar det handla om det.
Det är viktigt att HD röntga så många valpar som möjligt för att kunna avelsvärdera linjerna. Så även om man inte ska ta valpar efter sin hund, så hjälper man avelsarbetet om man röntgar.HD röntgen är en avelsutvärdering. Har hunden inga kliniska symptom finns ingen anledning att röntga. HD speciellt är så knepigt då de inte säger något om hur ont hunden har. De kliniska symptomen är ändå det som säger något om hur hunden mår. Har hunden inte ont varför ska den inte kunna springa milen?
Hur mycket ska man röntga? Bara HD eller vad mer? Rent krasst är det också emot lagstiftning att röntga utan en medicinsk anledning.
Ja så är det. I det här fallet diskuterades en blandrashund som inte är del i ett avelsprogram.Det är viktigt att HD röntga så många valpar som möjligt för att kunna avelsvärdera linjerna. Så även om man inte ska ta valpar efter sin hund, så hjälper man avelsarbetet om man röntgar.
Självklart. Men här gällde det ju en blandras, så det är knappast relevant att avelsvärdera några linjer. Och i det perspektivet känns det ju ganska onödigt att lägga några tusen på en HD-röntgen så länge hunden är problemfri.Det är viktigt att HD röntga så många valpar som möjligt för att kunna avelsvärdera linjerna. Så även om man inte ska ta valpar efter sin hund, så hjälper man avelsarbetet om man röntgar.
Många uppfödare vill (på goda grunder) att så många som möjligt av "deras" valpar röntgar. En del betalar dessutom hela eller delar av kostnaden, just för att få många röntgade och på så sätt enklare kunna utvärdera sin avel. Så det är ju inget konstigt när det gäller renrasavel.Min kollega har en renrasig flatcoated och han röntgades höfterna på när han hade åldern inne. Lite osäker på om det var för att de själva eller uppfödaren ville men det fanns iaf aldrig några ambitioner om att tävla med eller ställa ut honom, eller avla vidare på för den delen utan han är en familjemedlem bara.
Min kollega har en renrasig flatcoated och han röntgades höfterna på när han hade åldern inne. Lite osäker på om det var för att de själva eller uppfödaren ville men det fanns iaf aldrig några ambitioner om att tävla med eller ställa ut honom, eller avla vidare på för den delen utan han är en familjemedlem bara.
Det finns även blandrasuppfödare som vill hålla koll på hälsan på sina hundar och hundarnas avkommor, där man vill att föräldrar, släktingar och valpar röntgas för att utvärdera aveln. Sen är de väl tyvärr i minoritet, absoluta majoriteten av blandraser har nog inga hälsokollar inför avel, eller någon som helst utvärdering av valparna när de vuxit upp.Självklart. Men här gällde det ju en blandras, så det är knappast relevant att avelsvärdera några linjer. Och i det perspektivet känns det ju ganska onödigt att lägga några tusen på en HD-röntgen så länge hunden är problemfri.
Men om E-höfter då inte är ett problem i vardagen, varför är det en del av avelsutvärderingen? Känner att jag missar något i den här diskussionenJag har två större hundar i min bekantskapskrets som SKK-röntgades som del i avelsprogrammet. En med E-höfter som tränar och tävlar jaktapportering och gjort detta i flera år. Noll symtom.
En annan med D-höfter som tränar och tävlar agility på högre nivå. Också den inga symtom.
Dessa ägare har aldrig begränsat sina hundar eller anpassat träningen efter röntgenresultaten.
Därför att sämre höfter såklart ökar riskerna för att hunden ska få ont/problem - samt att hundar med dåliga höfter nedärver i större grad dåliga höfter. Fortsätter man avla på dem, trots att de inte har kliniska symptom, så kommer fler och fler få dåliga höfter och därmed få problem.Men om E-höfter då inte är ett problem i vardagen, varför är det en del av avelsutvärderingen? Känner att jag missar något i den här diskussionen