Vilka stamböcker menar du?Är nyfiken, kan man mönstra in hästar i de stamböckerna?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vilka stamböcker menar du?Är nyfiken, kan man mönstra in hästar i de stamböckerna?
Mja, det beror på vad du menar med sönderavlade. Alla renraser har en oerhört liten genetisk variation, oavsett hur mycket sjukdomar de idag plågas av. Så där sitter nog i princip alla raser i samma båt, möjligen undantaget de som inmönstrar och just nu kommer jag knappt på en enda som fortfarande godkänner det - det är väl väldigt nya raser som silken och liknande, tänker jag.
Det går utmärkt att mönstra in saluki och afghanhund, även azawakh går bra. Det är en hel del jobb med det, och tex när en vän till mig skulle få sina salukis inmönstrade så blev hon väldigt motarbetad av rasklubben. Faktum är att rasklubben först sa nej till det, men det överklagades till SKK och de sa att rasklubbens anledning att neka inte var tillräcklig. I Finland är det betydligt vanligare med inmönstrade saluki. De flesta salukis som blir inmönstrade här kommer från Iran, men det händer att några kommer från andra kringliggande länder också.Nu kanske jag har totalt fel men godkänner inte Salukin fortfarande inmönstrade hundar..? @Red_Chili kan säkert svaret.
Det säger dock mer om utställningshundarna här än om hundarna i ursprungsländerna... Tyvärr.Jag har sett "desert bred" salukis i Egypten. Hundarna kom enligt uppgift från Saudi och jag såg ju att de var saluki även om de inte skulle vunnit på utställning.
Så är det säkert! Det var ingen värdering, men intressant att jag direkt såg att det var en saluki och misstänkte att den var desert bred.Det säger dock mer om utställningshundarna här än om hundarna i ursprungsländerna... Tyvärr.
Jisses.. När det kommer till att ställa till oreda verkar det inte lika svårt att få tummen urBoxer har faktiskt varit föremål för ett inkorsningsprojekt, dock inte för hälsans skull. Det var en mycket duktig brittisk genetiker som när kuperingsförbudet på svans kom till beslutade sig för att se om det gick att avla in en naturlig stubbsvans.
Ja, det gick det. 1992 korsade han in Pembroke Corgi och efter några generationer så hade han lyckats få fram en hund som såg ut som en boxer men där det ibland föddes valpar med naturlig stubbsvans. Det var alltså inte svårt att "avla bort" corgins kroppstyp, päls och färger. Däremot vet jag inget om mentalitet eller arbetsegenskaper hos dessa hundar; den brittiska boxern är en ren utställningshund.
Jisses.. När det kommer till att ställa till oreda verkar det inte lika svårt att få tummen ur
Mja, det beror på vad du menar med sönderavlade. Alla renraser har en oerhört liten genetisk variation, oavsett hur mycket sjukdomar de idag plågas av. Så där sitter nog i princip alla raser i samma båt, möjligen undantaget de som inmönstrar och just nu kommer jag knappt på en enda som fortfarande godkänner det - det är väl väldigt nya raser som silken och liknande, tänker jag.
Är det han som var med i Pedigree dogs exposed? Dr Bruce Cattanach?Det hade nog inte hänt om det inte varit för en nyfiken genetiker som gjorde det helt på egen hand. Han väntade inte på nåt tillstånd utan det var först i efterhand som han fick dem godkända. Så på så sätt visade han ju att det går att göra för en eldsjäl som kan satsa en massa år på det utan några garantier.
(Jag håller inte med om det han var ute efter, boxern ska ha svans, men han var otroligt duktig och arbetade sedan en massa för rasens hälsa på olika sätt. Så jag förlåter honom för hans lilla experiment.)
Är det han som var med i Pedigree dogs exposed? Dr Bruce Cattanach?
Vissa raser har ingen liknande ras att korsa in med nej alternativt så är de lika men har samma hälsoproblem iom samma grund.Jag tror att många målar upp svårigheterna som större än de egentligen är. Jag förstår att skillnader i mentalitet är ett problem men hur många godkända raser finns det? 400 st? Går det verkligen inte att hitta raser med liknande egenskaper i denna uppsjö av raser?
Alternativt att de har samma mentalitetsproblem.Vissa raser har ingen liknande ras att korsa in med nej alternativt så är de lika men har samma hälsoproblem iom samma grund.
Precis.Alternativt att de har samma mentalitetsproblem.
Till exempel, att lägga till Collie i Sheltie för att utöka avelsutbudet skulle ju bara dubbla risken för samma hälso- och mentalitetsproblem.Precis.
Vissa raser har ingen liknande ras att korsa in med nej alternativt så är de lika men har samma hälsoproblem iom samma grund.
Angående punkt 3 i det du skriver: man kan inte utvärdera en avelshund på bara en enstaka kull. Det är alltid två hundar inblandade i en avelskombination och ibland kan det helt enkelt vara själva kombinationen som inte fungerar. Att kassera hundar ur avel baserat på sådant kan snabbt minska avelsbasen i vilken ras som helst och detta kanske helt i onödan. För att veta om en hund lämnar bra eller dåligt så bör den ju testas i ett par olika avelskombinationer och naturligtvis ska avkomman sedan utvärderas. Jag hade t ex en hane som i en kull lämnade en valp med hjärtfel. Varken han eller tiken lämnade hjärtfel med andra partners, men just den kombinationen var inte så bra.Har sen jag blev aktiv i hundvärlden undrat hur länge man kommer kunna avla i vissa mindre populationer med slutna stamböcker innan de drabbas av inavelsdrepression och dör ut av sig självt. 100 år lite dryg har väl experimentet pågått hittills i många raser.
Jag tror problemet måste angripas från flera håll.
1. Man måste vara rädd om den variation man faktiskt har i en ras. Bara utesluta de sämsta kullarna ur avel. Ur övriga ska ett par individer få någon enstaka kull var.
2. Ingen hund ska bli matador varken genom sina avkommor eller barnbarn.
3. Ingen hund ska användas för ung i avel eller få flera kullar tätt inpå. Allt för att kunna upptäcka ev. problem som uppstår innan för många om ens några avkommor finns.
4. Nära släktingar ska användas på olika hundar från olika linjer, dvs. samma eller liknande kombinationer ska inte upprepas.
5. Utöver detta behövs antagligen någon form av genetiska tillskott genom inkorsning eller inmönstring. Vid inmönstring behöver DNA analyseras för att se om hunden verkligen inte är besläktad med populationen och framförallt den hund den ska användas på. Det förekommer i vissa raser att hundar mönstras in som är resultat av oreggad avel i exakt samma ras. De riskerar då att paras med släktingar om men ej är säker på härstamningen.
Men ser man inkorsning eller inmönstring som en totallösning så sitter man snabbt i samma båt igen om inte grundproblemet (överrepresentation av vissa linjer/hundar i en ras) samtidigt hanteras. Ser man inkorsning som en totallösning så undrar jag också om man ens är nöjd med den ras man har? (har hört den kommentaren av en uppfödare i en ras med liten avelsbas nämligen, hen såg inga problem men att överanvända individer, det var ju bara att korsa in av en närbesläktad större ras sen).