Det är enligt min åsikt både ock. Hästar har generellt blivit ädlare med smalare ben, vekare kotor och längre rygg vilket visserligen ger en flashigare häst men också en häst med sämre hållbarhet om hen inte rids korrekt och/eller får en tyngre/obalanserad ryttare på sig. En häst med starka kotor, starka ben och kort rygg, dvs. de flesta naturraser som inte är avlade mot en ädlare häst kan oavsett sin höjd klara en tyngre ryttare än en häst med smala ben, veka kotor och lång rygg i samma höjd. Det är ju inte höjden som spelar någon roll egentligen utan hur hästen är byggd.
Islandshästen ser ju idag inte alltid ut som den gjorde för 100 år sedan utan har avlats mot en ädlare häst vilket naturligt ger att hästen inte klarar lika mycket tyngd på sin rygg som den ursprungliga islandshästen gjorde.
En ardenner som du nämner behöver inte vara mer viktbärande än en nordsvensk av ponnymått, allt beror på hur välmusklad och välriden hästen är och hur hen är byggd. Ardenner är ju en dragare vilket kan ge en längre och därmed svagare rygg att rida på. En nordsvensk är också en dragare i grunden men har oftare en kortare rygg än ardennern och kan därför ofta klara en tyngre ryttare utan problem.
Man måste alltså titta på hästens exteriör också. Inte bara på höjden och, något man verkligen inte får glömma, en överviktig häst är inte en häst som är kraftigt byggd utan den är bara överviktig och ska absolut inte behöva släpa på en tung ryttare.