Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Verkligen inte! Det verkar ohyggligt jobbigt att gråta för att man inte är i barnets absoluta närhet. Jobbar inte folk? (Eller ja, det tycks mest vara mammor som reagerar såhär och jag antar att pappan är oberörd och fortfarande jobbar utan ångest och gråtande.) Om man nu inte jobbar, åker man aldrig till affären utan barn? Till stallet? Till simhallen? Till ett fik med sina kompisar? Går ut och äter med andra vuxna människor? Går på bio?Jag kunde inte instämma mer.
Jag fattar inte varför de där känslouttrycken ska förhärligas så till den grad. De verkar ju inte vara till nytta för någon av de inblandade.
Men är det verkligen rimligt att supporta ett beteende som innebär att en person låser sig fullständigt vid sitt barn? Så till den milda grad att personen inte ens kan lämna sitt barn i en halvtimme.De flesta i den här tråden har väl snarare ansett att alla sorters känslouttryck ska accepteras. Både de som har lätt för att lämna bort barn och de som tycker det är svårt.
Men det är helt okej att insinuera att de föräldrar som inte sitter ihop med sitt barn 24/7 är sorgliga?
Förutom det här (i mina ögon) oändliga argumentet att "det svider i mammahjärtat", "tigermammakänslor" osv. Det har varit uppe i tidigare trådar också. Att det för vissa ses som fullt naturligt att bli en hormonstyrd, gråtande och känslostormande mamma som inte låter andra ens peta på barnet. Jag tycker alltså inte att det är rimligt att supporta ett sådant beteende men det är ju jag det. (Dessutom upplever jag rätt ofta att det hintas om att det är det beteende som är riktigt och rätt.)
Visst är vi alla olika men faktum kvarstår. Vi har alla hjärnor att använda, även efter en förlossning.
De flesta i den här tråden har väl snarare ansett att alla sorters känslouttryck ska accepteras. Både de som har lätt för att lämna bort barn och de som tycker det är svårt.
Men är det verkligen rimligt att supporta ett beteende som innebär att en person låser sig fullständigt vid sitt barn? Så till den milda grad att personen inte ens kan lämna sitt barn i en halvtimme.
Det beror på vad du menar med acceptans, skulle jag säga. Om tex min partner grät och inte kunde lämna ifrån sig bebisen om vi hade någon, skulle jag se det som ett problem att diskutera. Inte som att hans tigerpappahormoner måste respekteras.
För som du skriver handlar det här ju inte om att barn möjligen är olika frimodiga, utan det handlar om de vuxna. De vuxna har ett helt annat ansvar för sina känslor, känslouttryck och handlingar än vad barn någonsin kan ha.
Antar att du syftar på TS syster och ja, varför inte? De har ju hittat ett sätt som funkar för dem.
Varför skulle det ses som ett problem?
Vi vet ju egentligen ingenting om hur deras föräldra-barn relation ser ut. Kanske finns det annat som skulle föranleda oro men att mamman har svårt att vara ifrån barnet behöver ju inte ses som ett problem.
Vuxna har väl lika mycket rätt till sina känslor som barn har?
Sålänge det inte skadar barnet (och det kan vi omöjligen avgöra utifrån den infon TS har angett) så får man väl anta att det inte är något problem?
Men min fråga är om det kan anses som rätt (i betydelsen positivt antar jag) att den ena föräldern är så bunden till sitt barn? Är det inte mer optimalt om föräldern kan använda sitt sunda förnuft och möjliggöra för t.ex. pappan, mormor, farfar osv att umgås på egen hand med barnet. Kanske genom något så enkelt som en promenad i vintersolen. Eller en tur till badhuset för lite plask och lek i babysim-gruppen.Nä, men så har jag inte heller skrivit, jag menar bara att vissa är så snabba att döma andra utan att reflektera att det som är rätt för en familj/ett barn kan vara fel för någon annan. Utifrån min erfarenhet från hur mina egna barn är så kan jag ibland bli förvånad över hur annorlunda andra handlar, men eftersom jag vet att alla är olika kan jag konstatera att "så skulle inte jag ha gjort" och sen är det bra med det, jag kallar dig absolut inte sorglig, det är väl fantastiskt du har ett så frimodigt barn, det gör ju livet väldigt mycket enklare!
Jag kan exemplifiera med ett annat fall också. En arbetskamrat förfasade sig över att vi smög på kvällarna när vårt första barn var några månader och sov. Han hade minsann vant sitt barn vid att sova i oljud. Vad han inte visste var att vår dotter alltid sov där vi var när hon var spädbarn i alla möjliga oljud, men efter någon/några månader så vaknade hon konstant och vi upptäckte att hon bara sov bra om det var tyst. Hon sover fortfarande oroligt och är 6 år, det är bara sån hon är.
Men är det verkligen rimligt att supporta ett beteende som innebär att en person låser sig fullständigt vid sitt barn? Så till den milda grad att personen inte ens kan lämna sitt barn i en halvtimme.
Vuxna har väl lika mycket rätt till sina känslor som barn har?
Så vad är ditt förslag över vad man bör göra i en sådan situation?
Jag har faktiskt aldrig hört talas om det när det gäller äldre barn utan det är just bebisar som avses. Ska man "träna" den förälder det gäller? Och vad blir slutsumman om nu "träningen" inte fungerar. Gynnar det barnet och föräldern? I TS trådstart verkar ju heller mamman inte ha några problem med att pappan tar hand om barnet, hade inte heller det gått hade jag nog sett ett större problem.
Jag hade själv otroligt jobbigt med att jag inte fick tillgång till mina första barn förrän det gått flera timmar. Jag trodde att jag hade bearbetat det nog men när det visade sig att 3:e barnet var på gång så var jag till slut tvungen att prata med förlossningsläkare för att i någon mån försöka säkerställa att det inte skulle hända igen.
Jag tror starkt på acceptans av en annan människas känslor är den rätta vägen att gå och att låta släktingar och vänner umgås med barnet medan man själv är i närheten är enligt mig det bästa sättet att sedan känna sig trygg med att lämna bort barnet. Om det nu är så att man vill lämna bort det. Rätt många har inte behovet av att lämna bort barnet under det första året, gäller både kvinnor och män (i vår familj är det jag som är mer pro lämna bort än min man för övrigt).
Att tycka att det är "jamsigt" får väl stå för den som själv inte har upplevt de känslorna och inte heller är empatiskt nog lagd för att förstå att det finns andra som har de känslorna. Jag tror dessutom att det är så pass vanligt förekommande att jag har svårt att tänka att det enbart är miljöbetingat.
Här antar jag att du är den som vill ha barnet nära ( i det fall det nu bara inbegriper en av föräldrarna). Ts syster har ju inga problem att partnern har barnet.Är jag den gråtande personen eller partnern?
Och vad skulle det spela ett 3 månader gammalt spädbarn för roll att någon av föräldrarna finns i huset samtidigt? Det torde snarare vara en fördel om nu någonting inte fungerar med skötningen. Jag tror inte att någon "träning" innan man är mogen för att släppa taget, överhuvudtaget gynnar den som har svårt att släppa sitt barn. Jag tror snarare att det riskerar att leda till ett trauma.Oavsett så hade jag tagit upp saken till diskussion och gemensamt kommit fram till en hållbar lösning.
Varför skulle inte den s.k. träningen fungera? I mitt tycke gynnar det barnet som kan få umgås med andra vuxna utan någon annan som övervakar det hela.
Om jag och min partner inte på elva månader kunnat umgås på egen hand alternativt med andra vuxna så hade det varit ett problem.
Du tog upp saken med förlossningsläkaren och ni kom fram till en lösning. Precis, du tog tag i problemet och löste det. Du fortsatte inte må dåligt hela graviditeten.
Att något är vanligt betyder inte att det är det optimala för någon av parterna.
Och vad skulle det spela ett 3 månader gammalt spädbarn för roll att någon av föräldrarna finns i huset samtidigt? Det torde snarare vara en fördel om nu någonting inte fungerar med skötningen. Jag tror inte att någon "träning" innan man är mogen för att släppa taget, överhuvudtaget gynnar den som har svårt att släppa sitt barn. Jag tror snarare att det riskerar att leda till ett trauma.
Men vad är det som gör detta relationsbyggande med tex mormor så komplicerat att det tar flera år innan relationen är trygg nog för en övernattning?
Vad är det som gör att det tar flera år innan föräldrarna känner sig lugna med att barnet sover hos tex mormor en natt nu och då?
Vad är det som gör att den otryggheten hos föräldrarna bör tas på så oerhört stort allvar?
Det tycker jag inte alls är olämpligt.När bebisen är nyfödd känner den ju ingen. Är det inte oerhört olämpligt att den vilt främmande mamman - för att inte tala om pappan - direkt beter sig som om barnet var deras och att de är de viktigaste människorna i världen för varandra? Där finns ju ingen relation, faktiskt.
Jag var med under min bästa väns förlossning för 1 månad sen, och höll i bebisen rätt så kort efter att mamman hållit första gången - och hon visade då inga tecken på att reagera alls. Inte heller när alla sjuksköterskor och barnmorskor stod och gav henne extra syrgas, eller höll på med annat..
Bebisen är som sagt 1 månad - imorgon - och hon är precis lika nöjd i min famn, eller min mans, som i sina föräldrars famnar. Eller för den delen fler goda vänner, som också håller henne ibland.
Det har jag aldrig hävdat i alla fall. Jag motsäger mig bara åsikterna/teorierna/whatever om att det ska ta flera år för ett barn att skapa tillräckligt goda relationer för att kunna lämnas bort exempelvis. Eller att det är dåligt för nyfödda att hållas av andra/många andra. Etc etc.
Jag skulle fortfarande ha sett det som ett problem för mig om jag inte kunnat lämna mitt barn i en halvtimma även före 11 månader och försökt träna mig på det. Kanske i korta intervaller först.
Jovisst så kanske det är.
(För mig, alla är ju olika, kändes det som att de övade på det svåraste först att sova i samma hus som sin bebi men inte "få" ha den hos sig. Tio minuters promenad till kiosken däremot. Men som sagt alla är jätteolika.)