Man tömmer först maskinen och sköljer genom den med varmt vatten. Sen plockar man ur alla små och stora delar som har kontakt med glass/shakemixen så ska alla delar diskas. De flesta måste diskas för hand. Skrubba rent själva maskinen (bara detta kan ta två timmar om det vill sig illa) och diska allt till alla tillbehör/såser osv. Sen sätta ihop allt på rätt sätt igen och smörja vissa delar. Fylla på lite mix för att se så det är tätt (annars får man plocka isär allt igen). Förhoppningsvis fungerar allt och då är det bara att fylla upp mix i båda behållarna och alla såser osv. Klart!
Väldigt enkelt beskrivet då.
Detta ska göras var fjortonde dag, dock så händer det ofta på somrarna när den går på högtryck att maskinen ”fryser” och då kan man behöva göra detta varje dag.
Annars så pastöriserar maskinen varje dag. Dvs värmer upp mixen som är i maskinen och sen kyler ner den. Även detta tar 3-4h och har man otur så hakar den upp sig (oftast att den inte blir kall nog) så då får man starta om den manuellt och vips så har man varken glass eller shake förrän efter lunch..
Plus dom där tillfällena när den bara vägrar skicka ut någon glass utan någon som helst anledning. Helvetesmaskin!