När barnen var små (3 st) och vi jobbade, samt hade en drös med fritidsaktiviteter, så gjorde vi ungefär som
@MiaMia skriver:
Vi hade en "bukett" med recept som fungerade i vardagslag, och gjorde veckomatsedlar med säsongsmässiga anpassningar med hjälp av recepten. Inspiration till nya rätter att ta in "veckans mat" kom via allt möjligt, som kokböcker, matlagningsprogram eller webben.
När vi hållit på en tid med matsedlarna, så kunde vi dessutom återanvända veckomatsedlarna!
Jag skrev alltså ner veckomatsedlarna, och kopplade dessutom dom till inköpslistor...Jag (och den/de i familjen som hjälpte till) skrev helt enkelt upp viktiga huvudingredienser och tillbehör i veckomatsedlarna.
När systemet var "på rull", så tog det kanske en timme att skapa veckans matsedel inklusive inköpslista varje vecka, men ack så mycket tid som inte gick åt under vardagarna på att fundera över vad som skulle ätas och lagas, och om alla grejer fanns hemma...
Det här möjliggjorde också sådant som "seriematlagning" (t.ex. jättestor gryta som kunde ge både matlådor och praktiska frysta rätter att ta fram vid tidsbrist), att barnen kunde få och fixa maten någon dag var i veckan när de blivit tillräckligt stora, och framförallt, minskad stress i vardagen.
Vi körde såhär i sex-åtta år. Sedan hade barnen blivit så stora så att delar av "måltidsordningen" förföll mer och mer - fler och fler dagar när folk helt enkelt inte var hemma.
Det fungerade väldigt bra för vår familj, och de ätande personerna kunde anpassa maten till personliga preferenser.