Ledarskap, viktigt?

Sv: Ledarskap, viktigt?

Hur kan du ha tydlighet när du byter roll helatiden? När du har olika regler olika dagar?

Jag förstår verkligen inte det.
Mina hästar skulle bli totalförvirrade.

Jag byter också roll men det är alltid i samma typ av situationer och jag tror att hästar lär sig vad som gäller. Min gamla häst har gjort det och försöker inte ta kommando i situationer där jag alltid bestämmer.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Absolut men jag tycker du blandar ihop allt lite hullerombuller.
En häst skall kunna longeras utan problem, den skall även visa mig respekt tillbaka som jag visar den.


Kan hästen inte longeras så får man lära (om) den så att den förstår vad som förväntas och hur den ska göra. Det går inte att bara ställa sig i mitten och "jaga på" (nu vet jag inte om det är detta du gjort) då kan många hästar reagera oväntat.

Är hästen respektlös så markera vid beteendet, och visa sen vad den ska göra istället, och beröm. Börjar den slåss kan du inte brotta ned den ändå så provocera inte fram reaktioner som du inte kan hantera.


Om man tittar i en hästflock finns det faktiskt ledarhästar som egentligen inte är en bra ledare. Jag hade några goda exemplar här hemma. Min häst är en bra ledare, varnar först (vilket löser det hela) om inte lyfter han ett ben, mer har han inte behövt göra.

Människor är inte hästar, vi kommer aldrig att bli hästar, och kommer aldrig att få den känslighet som finns inom en bra flock.

Och även här så byter de ju positioner! Alfamärren kan visa var maten och vattnet finns, men väktarna växlar hela tiden. Medans ett gäng vilar så vaktar de andra, när dessa vilar så vaktar den första gruppen... Alla hästar oavsett positon i flocken kan få flipp och dra med sig gänget i en galopprepa igenom hagen, etc. De kommunicerar och varierar på ett sätt som vi helt enkelt inte har rätt sinnen och kroppsuppfattning att hänga med i.


En annan sparkade och slog sönder hästarnas ben vilket inte alls var nödvändigt. Den hästen kan inte ha visat respekt för sin flock. Den hästen visade heller inte resepkt för mig eller någon annan.

På min gamla ridklubb fanns en som fick gå i egen hage, den var underbar med människor, men funkade inte med andra hästar. Kom från Holland och hade aldrig socialiserats i flock utan bara stått på box, och ensam i minihage hela livet. Men som sagt, oerhört snäll och lätthanterlig med människor både på marken och uppsuttet.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Ja jag glömde bort att om man inte kan något om ämnet får man inte vara med...




:grin:

Men när det enda argument du har att komma med om du inte får den respons som DU vill ha, när det blir tal om NH är "sån där repviftning", trots att flera som ändå använder NH som sin livsfilosofi och inte vad andra kan läsa, sysslar med "repviftning", så måste du förstå att du kan kännas lite långrandig och inte rolig förutom för den handfull som har samma åsikt som dig.

Mvh

moderator
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Det förstod jag. Min undran gällde nog mer om hästen verkligen kan kallas dominant för att den inte gillar att bli bossad med - om den accepterar all hantering i övrigt?


Jag tror No1: Vill man bossa över sin häst är man ute efter nåt jag inte förstår. Kanske har man ett behov av att mästra, jag vet inte.

Att dominera en häst blir fel.
I min värld så leder jag situationer.

För att: alla ska må bra, vardagen funka fint och hanteringen blir så säker som möjligt.
Jag försöker förbereda hästen för vad som komma skall - i världen med människan.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

:bow:

Många hästar vet bättre än människan i hur omgivningen ska uppföra sig.


Det sägs att man ska lära av hästen, men görs det? Om man inte ens lyssnar.

Ooops.Där gick jag för långt!

Ja men frågan är om vi är duktiga på att förbereda hästarna för vad omgivningen kommer kräva av dem?

Och jag håller inte med om att hästarna vet hur "omgivningen", eller samhället ser ut, hur dum människan kan vara osv.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Kanske ett hinder, men inte en bana. Den stannar.

Du kanske har sett att världseliten i hoppning tillåter ett o annat. T.ex bakutsparkar just för att inte kuva dem. Du kan aldrig få resultat om du inte har den med dig.. i längden.

Då måste jag ha sett i syne, eller drömt eller nåt.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Tycker du det är rätt av en häst att attackera personen inne i ringen under longering?

Ska man inte kunna longera en häst nu heller:confused:

Longering= underlägset för hästen. Valde jag rätt ord tro.

Rätt av en häst?
Självklart var det rätt för hästen, den gör det av en anledning.

Longering kan vara precis det som utlöser att en häst som är dominant eller rädd attackerar. J
ust för att en dominant häst rör inte på fötterna om den inte vill själv = i en flock utövar en dominant häst dominans genom att röra på de andra hästarnas fötter, det ser man hela tiden i hagen genom att hästarna vallar och flyttar varandra. Sker det inte nog snabbt blir det ett utfall.

Med andra ord har den som blir atackerad av en häst vid longering inte befäst sin ledarroll innan personen genom tvång rör på den dominanta hästens fötter. Det sätter i sin tur press på hästen som vill komma undan, genom att göra utfall.

Så för mig var det rätt för jag ser det från hästens perspektiv.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Det handlar om att hela tiden byta regler, det finns fasta sådana som handlar om säkerhet för mig och hästen, exempelvis ingen häst kliver på mig, ingen häst sparkar på mig, man lyssnar om matte säger stopp, etc.

Att byta positon handlar om att kunna låta hästen bestämma vissa saker utan att jag tror att den därför kommer att ta över. Ungefär som axel skrev. Jag vill ha sista ordet om det behövs men jag har inga problem med att hästis tar intiviativ och föreslår saker - och då kan vi mycket väl göra så som han vill.

Praktisk exempel:
Hästis vill inte gå in i stallet för att bli ryktad och få lunch innan ridtur. Han stannar, backar ett steg, höjer huvudet. Då kan jag antingen bestämma att "nej, vi ska minsann in i stallet" och ta in honom ändå (kanske regnar det, kanske ska hovis komma...). Eller så kan jag säga,"ok, vi kan stå ute vid uppbindingsplatsen" och ge hö samt rykta honom där. Får han bestämma så tror jag inte att han genast mentalt kommer att klättra några pinnhål i någon hierarkiskala, utan att han blir bara glad för att han fick stå ute idag... Väldigt odramatiskt helt enkelt.

Detsamma om vi är ute och rider, han kan föreslå att vi går en viss runda och det kan vi göra, eller inte - beroende på vad vi har tid med. Men att han får bestämma då betyder inte att han kommer vägra lyssna vid senare tillfälle. Liksom han kan få lov att fjolla runt lite om det är kul på ängen med all snön, men kommer det en annan häst eller lös hund så måste kan lyssna på mig igen.

Jag håller inte alls med dig.
Jag ser det som att man spaltar upp vissa saker som är solida. Du kan inte göra avkall på dessa saker IBLAND beroende på ditten och datten.

I hästens vardag och värld så vill dom ha en värdig ledare som leder flocken på ett säkert och fast sätt. Klarar du inte uppgiften tar en bättre vid, inget mer med det.

Du kan ju se det som att du dagligen ska föra din "flock" på ett värdigt sätt genom trafiken, till hagen, in i trsnsporten, på en tävling eller vad du nu gör. Duger du inte kommer någon annan ta över, och då din "flock" förmodligen bara är du och din häst så blir det hästen.
Och hästen vet inte vad som är bäst och säkrast, den går på instinkter.

Jag ser ingen vits med att dominera sönder sin häst utan vardagen ska fungera bra och säkert. Sedan om du har en kombination av utåtagerande och dominant häst då du själv är ganska låg så kanske det inte fungerar jättebra i vardagliga saker, eller så fungerar det jättebra. Det är här "horsenalities" kommer in, alltså hästens personlighet VS din.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Jag byter också roll men det är alltid i samma typ av situationer och jag tror att hästar lär sig vad som gäller. Min gamla häst har gjort det och försöker inte ta kommando i situationer där jag alltid bestämmer.

Jag kan TYVÄRR också byta roll i ledarskapet, vilket jag skulle behöva vänja mig av med. Min dam är av den typen, att hon aldrig har gjort något för att göra mig illa - hon VET att hon måste vara rädd om mig, men hon kan ändå i vissa situationer ta ledarrollen och det felet är jag medveten om.

I hagen, har min vita lärt sig att där får hon nog bestämma och domdera en hel del över mig, men hon brukar traska runt och se oskyldig ut, tills jag själv traskat runt så jag är slut och ger upp för att gå ut ur hagen. Då brukar hon komma traskande bakom mig, puffa och fråga "vad var det du ville, sa du?"

På ridbanan som kan vara paddock med staket, ridhus lika gärna som en gigantisk stor oinhägnad stubbåker eller träda, där tror jag att jag i mångt och mycket bestämmer... eller om vi bestämmer båda två. För Tima älskar verkligen att få visa upp sig och vi gör vårt bästa utifrån dagsform.

I skogen, lyser väl min osäkerhet emellanåt igenom, då jag pga min nackskada INTE FÅR bli avkastad/ramla av, så där kan nog Fatima känna att hon måste skydda oss vissa dagar, vilket då inte är så bra alla gånger.

Men jag har bestämt mig för att ta tag i mina demoner igen, så snart jag får igång Fatima, så jag kan åka på lite träningar med både avsuttna och uppsuttna övningar.

Jag hoppas bara att jag kan få igång henne LITE innan jag ska operera höften, så att jag kan få någon att i alla fall SKRITTA henne ett par dagar i veckan under min konvalescens. Men det blir nog inte så lätt, med tanke på att de som hade hand om Fatima förra konvalescensen inte klarade av att rida henne, utan tömkörde henne lite och sen ställde av henne helt, för att de blev rädda för henne.

Något som just nu är problemet för mig, är att jag nyligen flyttade damen till en lösdrift med fyra islandshästar och en ridponny. Det finns INGEN direkt ledarehäst i hagen utan alla bara "är". Tima som är sist in, går alltid undan för de andra hästarna, som är som plåster när man ska gå ut i hagen. Så när jag går ut för att hämta min häst, får jag alltid hela flocken efter mig, vilket naturligtvis då, gör att Fatima antingen lunkar på lagom avstånd så att man inte når henne, eller travar ut på snötäckt gärde med höga benlyft. Sen kan jag stå o skrika mig hes, vifta med morötter eller foderhink utan någon form av respons. Och att sen ta henne från flocken, då blir det katastrof. Tar jag in henne i ladugården springer hon runt i cirklar, både i "mjölkrummet"/spolrummet, vid "båsen"/uppbindningarna i ladugården, eller i boxen och är synnerligen upprörd. Men det är något jag får arbete vidare med och jag hoppas att det löser sig med tiden. Fatima är ju bara 27 år ung, så man kan inte begära så mkt av en "unghäst"... :angel::rofl:
 
Senast ändrad:
Sv: Ledarskap, viktigt?

"Praktisk exempel:
Hästis vill inte gå in i stallet för att bli ryktad och få lunch innan ridtur. Han stannar, backar ett steg, höjer huvudet. Då kan jag antingen bestämma att "nej, vi ska minsann in i stallet" och ta in honom ändå (kanske regnar det, kanske ska hovis komma...). Eller så kan jag säga,"ok, vi kan stå ute vid uppbindingsplatsen" och ge hö samt rykta honom där. Får han bestämma så tror jag inte att han genast mentalt kommer att klättra några pinnhål i någon hierarkiskala, utan att han blir bara glad för att han fick stå ute idag... Väldigt odramatiskt helt enkelt.
"

Här vill jag bara inflika, det handlar inte om att tvinga hästen till dess eget bästa. Utan att anpassa situationen till vad hästen klarar av och är förberedd till.
Jag tvingar inte heller in hästen utan förbereder den ännu bättre.
Till ex, varför lasta hästen när den är klaustrofobisk?
Varför tvinga ner huvudet om du inte kan sitta på marken och tränsa?
Varför binda upp en häst som får panik vid tryck?
Få bort det innan...visa hästen hur den ska hantera situationen den hamnar i!
Man får inga pinnhål i någon hierkiskala, du förlorar mark när du tvingar in din häst i en situation den inte för förberedd för.

Min valack till exempel får aldrig panik när han sitter fast.
Däremot så är han extremt klaustrofobisk och jag måste förbereda honom innan varje lastning. Påminna och frächa upp, annars flippar han mentalt.
Så jag bekräftar honom varje gång, låter han känna som han gör men visar att han inte kommer dö denna gång heller. Och det får ta tid!
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Just det, för hästen är det väldigt enkelt, leda eller ledas. Litar hästen inte på människan så måste hästen ta ansvaret, svårare än så är det inte ;)

Rolle
IpL

Varför måste då alla NH människor hålla på så jäkla mkt med ditten och datten och rep hit och dit :confused: Litar inga hästar på deras NH människor tro ??

Skulle tro att c:a 99,9% av deltagarna här är rädda för att göra något med sin häst som får den att gripas av panik! Dom saknar medfödd känsla för ledarskap, hur man uppnår det och vad det innebär. Varför skulle det vara fel att lära sig om detta med ledarskap och allt som följer med ett gott sådant?

LIA

Men när det enda argument du har att komma med om du inte får den respons som DU vill ha, när det blir tal om NH är "sån där repviftning", trots att flera som ändå använder NH som sin livsfilosofi och inte vad andra kan läsa, sysslar med "repviftning", så måste du förstå att du kan kännas lite långrandig och inte rolig förutom för den handfull som har samma åsikt som dig.

Mvh

moderator

Vaddå argument :confused: Argument för vad ? Mitt svar var en följdfråga angående Rolles argument. Men jag fick ett bra svar från LIA som förklarade lite utförligare. Ja jag har absolut ingen kunskap om ämnet, därför undrar jag men sorry , det skall inte upprepas.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Jag har brutit ut några inlägg som handlade mer om utrustning än ledarskap till en egen tråd.

Nu återgår vi i DEN HÄR tråden, till ledarskapsfrågan, om inte ämnet ledarskap, är färdigdiskuterat... ?

Mvh

moderator
 
Senast ändrad:
Sv: Ledarskap, viktigt?

Rätt av en häst?
Självklart var det rätt för hästen, den gör det av en anledning.

Longering kan vara precis det som utlöser att en häst som är dominant eller rädd attackerar. J
ust för att en dominant häst rör inte på fötterna om den inte vill själv = i en flock utövar en dominant häst dominans genom att röra på de andra hästarnas fötter, det ser man hela tiden i hagen genom att hästarna vallar och flyttar varandra. Sker det inte nog snabbt blir det ett utfall.

Med andra ord har den som blir atackerad av en häst vid longering inte befäst sin ledarroll innan personen genom tvång rör på den dominanta hästens fötter. Det sätter i sin tur press på hästen som vill komma undan, genom att göra utfall.

Så för mig var det rätt för jag ser det från hästens perspektiv.

Konstigt då denna häst attackerade vem det än var, och även när man gick in i hagen.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Tänk att jag håller med dig i det du skriver.
O tänk vilken tur att jag kan allt det där redan:grin:
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Jag har brutit ut några inlägg som handlade mer om utrustning än ledarskap till en egen tråd.

Nu återgår vi i DEN HÄR tråden, till ledarskapsfrågan, om inte ämnet ledarskap, är färdigdiskuterat... ?

Mvh

moderator

Egentligen, ingen lär sig av denna tråd utan det skapas ju bara mer tjafs.

Ingen kommer att ändra sin åsikt här, eftersom det kan både vara svårt att tyda/förstå ett skriftligt inlägg plus att man hellre lever in real life och lyssnar till personer man känner och träffar än främlingar på internet man inte har en aning om vad det är för en typ. Visst kan vara intressant att läsa vad andra har att skriva, men det blir så mycket missuppfattningar och tråden verkar spåra ur.

Jag är nog klar för mig här :)!
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Konstigt då denna häst attackerade vem det än var, och även när man gick in i hagen.
Min fråga är då... när man VET hur hästen funkar, att man ändå väljer att longera den.:confused:

Välj ett annat sätt o uppnå respekt, men framförallt förtroende.

Hur svårt ska det vara att tömköra o få en tydligare kommunikation o man kan ge hästen beröm för gott uppförande.

Det är detta som jag talar om när vi menar att människan har en större hjärna. tänk! Hur kan jag göra saken bättre o inte hamna i konflikt med hästen? Gå runt problemen.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Konstigt då denna häst attackerade vem det än var, och även när man gick in i hagen.

Var det samma häst som var hur snäll som helst med de som inte ställde några krav :confused:

En fråga på det angående den hästen som blev dominant när det ställdes krav som du berättade om och ursäkta min okunnighet då eftersom det anses vara provocerande att inte kunna...

För länge sedan när jag inte red så bra så skulle man ju ha igenom vissa saker när hästen protesterade för att man ställde krav men ju mer man lärde sig desto mer lärde man sig att ställa samma krav men att alltid ge hästen en utväg för att inte "låsa in den" om du förstår vad jag menar. Utväg är inte här att ryttaren låter hästen slippa utan man gör på ett sådant vis att det inte finns någon anledning för hästen att protestera. Då kommer man åt samma saker utan att bråka med den.. jag menar det är ju bara att vara intelligentare än hästen för det är vi ju.. varför dra det till sin spets när det finns andra vägar för att komma åt samma sak, genom logik och genom att använda sin hjärna.

Ju skickligare man är som ryttare desto snabbare kan man svara upp på hästen och förekomma den vilket innebär att hästen blir överrumplad och inte egentligen har någon anledning till att "dominera" Är man för långsam i sina signaler hinner ju hästen reagera och agera innan människan kommer till skott med nästa signal.

Alltså egentligen är det inte en skicklighetssak :confused:
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Min fråga är då... när man VET hur hästen funkar, att man ändå väljer att longera den.:confused:

Välj ett annat sätt o uppnå respekt, men framförallt förtroende.

Hur svårt ska det vara att tömköra o få en tydligare kommunikation o man kan ge hästen beröm för gott uppförande.

Det är detta som jag talar om när vi menar att människan har en större hjärna. tänk! Hur kan jag göra saken bättre o inte hamna i konflikt med hästen? Gå runt problemen.

Ja jag blir egentligen bara brydd. En seriös människa skulle egentligen inte ens sitta på bukefalos och skriva hur en person ska hantera sin häst. En seriös människa träffar denna person och denna häst, lyssnar och ser. Inte ens per telefon skulle denne tala om hur man skall gå till väga, det är så mycket som spelar in och som man måste få se själv. Varför diskuterar vi denna häst? Det var inte ens meningen att vi skulle göra det utan han var ett exempel. Ingen vet hans bakrund ingen vet vad som hänt eller hur han var eller hur jag är och vad jag kan, hur kan man då försöka visa sig vara seriös och skriva de ena efter det andra. Nej jag kan inte ta folket här seriöst. Det är bara helt fel och oseriöst. Därför lämnar jag denna tråden.

Tack för mig
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Vi diskuterar denna häst för att du drog upp det, vill du undvika diskussioner om något så börja inte själv.... det är ganska oseriöst att bli irriterad om man då får svar på sina inlägg.

Ingen här har ens sagt vad du ska göra utan kommit med en del förslag om hur man kan göra, hur man själv skulle gjort och liknade. Ingen seriös person tar direktiv från internet rakt av utan att själv överväga om det är klokt och passar ens förutsättningar. Varför är du på ett internetforum när du bedömer skriftliga diskussioner som oseriösa, kanske dags att välja ett annat forum om du ogillar formen.
 
Sv: Ledarskap, viktigt?

Ursprungligen postat av LIA
Skulle tro att c:a 99,9% av deltagarna här är rädda för att göra något med sin häst som får den att gripas av panik! Dom saknar medfödd känsla för ledarskap, hur man uppnår det och vad det innebär. Varför skulle det vara fel att lära sig om detta med ledarskap och allt som följer med ett gott sådant?

LIA

Jag håller faktiskt med dig här. Med detta medför (som jag nämnt tidigare) en häst som inte behöver någon ledare, hästen är så snäll och behöver inte tränas med en massa nh- tjafs - kan detta bero på att ägaren inte krävt eller utsatt hästen i den situationen där det krävs en stark ledare!

Exempelvis en kallblodstravare jag hade. Grymt trevlig individ, ranglåg, liten mes. Tills jag började arbeta honom från marken, longering, förflyttningar o.s.v. Då visade det sig att han var en väldigt väldigt dominant häst.
Barn fick sitta på hans rygg, borsta, leda o ja han var snäll men så fort det kom att man krävde något av honom klev den dominanta herren in.

En människa som inte hade det intresset jag har- alltså arbete från marken- hade sagt att han var världens snällaste, ranglåg och lydigaste häst. Dom hade missat en del av hästen.
Jag förstår inte relationen till mitt inlägg i ditt svar. :o
Alla hästar behöver en ledare, i praktiken. Även den med mest personlighet och mental styrka behöver en ledare (människa) som tar den över en väg.

Hästen du refererar till, var den verkligen dominant? En dominant häst brukar minsann inte dölja det. Jag läser det hellre som självständig och med stark vilja. Kanske också bortskämd och lat.

Med risk för att jag missuppfattat dig.

LIA
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 145
Senast: Bison
·
Hästhantering Jag har två grundfunderingar som ju är typ hur breda som helst och som slingrat sig fram i min hjärna i flera år nu: Hur möjliggör du...
4 5 6
Svar
104
· Visningar
8 863
Senast: Habina
·
Hästmänniskan Tycker många fina exempel kommer upp i diskussioner kring hästvälfärd. Tex på saker som bara "ingick" i ens hästhantering förr som man...
2
Svar
36
· Visningar
4 261
Ridning Jag är rädd varje gång jag rider min häst. Sitter hela tiden med en känsla av att han kommer att bocka och sticka iväg. Ska dra...
Svar
8
· Visningar
3 769
Senast: AbCdE
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 30
  • Akvarietråden V
  • Annonsera mera hundar 2

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp