Fortsatt svar... Blev långt
""Inkallning" är också ett spännande ämne. Du kan få en hund som kommer när du ropar genom att belöna med mat, leksak eller hota med våld om den inte lyssnar men en lydig hund är inte samma sak som en följsam hund. Jag har slutat träna inkallning och istället blivit mer nonchalant där, typ "Jag tänker gå dit jag hade för avsikt att gå. Följ med eller låt bli, jag struntar i vilket". Även de mest självständiga hundarna går ofta igång på sin egen sort och där hjälper det ofta att vara lika självständig själv, precis som timida och försiktiga hundar sällan går igång på personer som är onödigt strikta, hårda och skarpa."
Här är det lite klurigt. Jag gömde mig ofta när han var liten för att hans kulle lära sig ha koll på mig och han har bra koll. Jag tror det handlar lite om att hans bekväma avstånd från mig är större än mitt bekväma avstånd från honom. Går vi bara kan han hamna 30 meter bort och då är jag rädd att inte hinna agera om en annan hund skulle dyka upp eller liknande. Jag vill gärna ha den där 10 meters-radien. Han hänger på utan problem om jag går och han märker numera så fort att jag går att jag sällan hinner gömma mig, jag hinner tänka tanken, men sen är han hos mig igen. Men på ett rätt långt avstånd (eller alltså han kan komma och försöka ta en leksak från min fick eller nåt så han är nära också, men han är bekväm med att vara även 30 meter iväg). Ang: "Tillit och respekt är viktigt och kom ihåg att detta ska vara ömsesidigt!" Jag har inte 100% tillit i vissa situationer, jag känner nog precis som han ett jättestort ansvar att klara upp hundmöten osv för jag litar inte på att han fixar det (eftersom han brukar ha problem och skulle springa fram till andra hundar om jag inte är alert). Det är det som gör mig obekväm med långt avstånd mellan oss. Han har ju uppenbarligen inte 100% tillit till mig heller för han tycker väl inte att jag kan klara upp de svåra situationerna jag heller. Respekt däremot tycker jag nog vi båda har mot varandra.
Men du har förstått det rätt:
* Jag är rädd att han ska uppfatta mig som tråkig
* Jag har en stark vilja om att han ska tycka om mig (hör ju ihop med punkten innan) och blir smickrad när han ger mig uppmärksamhet (det "ska" väl vara tvärtom egentligen, dock blir han ju också glad när han får uppmärksamhet, men han blir gladare för lek än en klapp ex).
* Jag är dålig på att säga ifrån och han kan säkert känna att ansvaret är hans.
Jag vet bara inte hur jag säger ifrån på ett effektivt men schysst sätt? Hur förmedlar jag att ansvaret är mitt? Hur ställer man krav (hunden kan ju bara välja att låta bli, eller?)? Hur blir jag tydligare och hur blir jag den som han kan förlita sig på löser situationer? Hur kan jag vända det nu när våra "roller" redan är etablerade? Många frågor har jag För mig känns det mest flummigt för att jag inte kan se hur jag borde agera, resonemanget i sig är inte flummigt, jag förstår vad du menar och jag vet att jag är mesig, men vet nog inte hur jag ska bete mig på ett annat sätt...
Du verkar ha väldigt god självinsikt vilket är till din fördel. När det kommer till det käraste vi har är det lätt hänt att förminska eller vifta bort då det kan vara jobbigt att "ta i". Det är först när man checkar sig själv som förändring kan ske på riktigt! Jag känner mycket med det du skriver och det finns hur mycket som helst att reflektera över.
Det jag måste säga, som jag tror att du någonstans redan vet då du är självmedveten, att det kommer bli kämpigt sålänge du tillåter dig själv att bli för emotionell. Lättare sagt än gjort, eller hur? Är man med på att viss korrigering ingår i vilken sund hunduppfostran som helst så vilar det ett ansvar på ens axlar och det är att aldrig agera i affekt! Då menar jag inte bara att korrigeringen kan bli överdrivet fysisk utan att det direkt är kontraproduktivt att kräva något av sin hund när man själv är i emotionell obalans, typ "hur kan du förvänta dig att jag ska vara balanserad när du själv är i allt annat än just det?". Om du har sett en stabil hund korrigera en annan hund (jag har speciellt en helt fantastisk hund in mind) går den fram, den vet precis vad den vill och står på sig, korrigerar den andra hunden med precis rätt koncentration av lugn och bestämd, ser till att den får igenom det den ville och sen släpper den det. Alltså rent mentalt SLÄPPER det! Djur är helt fantastiska på det sättet, att värdesätta sitt egenvärde, stå på sig och gå vidare. Vi människor tenderar att ha känslorna väldigt nära ytan, tar saker och ting personligt och ältar till förbannelse. Med andra ord; att bli frustrerad/arg/ledsen eller alla dessa kombinerade när vi ska få igenom det vi vill kommer inte fungera. Att vara lugn, bestämd, stå på sig och ha kontroll på sina känslor däremot? Att kunna växla mellan lättsam och allvarlig beroende på vad situationen kräver? Det är en helt annan sak! Ska du exempelvis "plocka ner" en hund som är väldigt intensiv och du själv går in med en hög intensitet kan det bli mycket kaka på kaka. Då kan det istället vara bättre att gå in med en överdrivet lugn approach för att budskapet över huvud taget ska gå fram; "hörruuuu.. " istället för "EY!!!!!!!!" (känner du skillnaden eller är det bara jag då jag visualiserar det i mitt huvud?).
Angående frågan hur ni ska vända denna situationen när rollerna redan är befästa; Ja, det ÄR svårare. Är man från dag ett trygg i sig själv och i sin ledarroll krävs det mycket mer för att obalans ska uppstå från första början. Här måste ni dels bryta ett destruktivt mönster men ni ska också landa i era nya roller - du i din roll som provider av trygghet och vägledning och din hund i sin roll som.. Ja, att vara hund! Men det går, absolut!
Det bästa rådet jag kan ge dig är att ta kontakt med en kunnig tränare som kan hjälpa dig ytterligare med att rannsaka dig själv, analysera din hund och därefter ge er de verktyg ni behöver får att plocka fram det bästa hos varandra