Arbeta med små barn och deras kultur tror jag är en av de viktigare bitarna. Det känns som att när vi vuxna blir alltmer jämställda tar vi ut det på barnen genom att skilja dem extra tydligt.
Det var ju närapå tvärtom före 1950 och tidigare. Flickor och pojkar samma kläder till de var 6 eller någonting och till och med C S Lewis och andra barnförfattare verkade betrakta flickor som riktigt kompetenta (så länge de höll sig till pilbågar och dolkar istället för svärd av rena moralskäl) fram tills de fyllde 15 och blev kvinnor -Susan i Narnia tex. Det verkar ha ändrats långsamt under 70-talet, gnagts in på under 80-talet och helt exploderat under 90- talet tills nu.
Känns som att könets viktighet bland små barn eskalerar och det rejält, snarare än sjunker helt enkelt.
Det du skriver är både intressant, tankeväckande, och (delvis) något jag upplevt och lagt märke till...
När jag var "liten" alltså på 1960-talet, så var det förhållandevis liten skillnad på mindre barns kläder i vardagslag, mest någon liten skillnad på färger m.m. (mycket var brunmurrigt eller blått), men i "finare" sammanhang, så skulle flickor ha klänning och lackskor, och små pojkar struken skjorta, slips, och lackskor...
Men för att gå lite framåt i tiden, så fick jag mitt första barn 1981. När man köpte barnkläder så fanns det i affärer som H&M, Åhléns eller Kappahl en "barnavdelning". Där fanns visserligen kläder som var mer "flickiga" eller mer "pojkiga", men de hängde intill varandra, och exakt samma modell av byxor eller tröjor köpas till pojke eller flicka, med en genomgående färgskala.
I affärer som Polarn och Pyret, så vill jag minnas, att det var i stort sett helt och hållet unisex, och färger som rosa eller ljusblått fanns inte ens, det var gult, brunt, marinblått, rött med mera (minnas fel kan jag förstås).
När mitt tredje barn föddes, i början på 1990-talet, så var det plötsligt pojk- och flickavdelning på varuhusen, och även modellerna av kläder var flickiga respektive pojkiga, alltså modeller/skärning/motiv på tryck, färger och material som uppmanar pojkar till aktivitet, och uppmanar flickor till stillhet och att inte smutsa ner sig....
Där någonstans, under det sena 1980-talet - tidiga 1990-talet, så förändrades också utbudet i sportaffärerna snabbt. Det dök upp särskilda dammodeller respektive herrmodeller av joggingskor, träningsbyxor, jackor (med typiska tjej- respektive killfärger, och mindre samt färre fickor på tjejmodellerna m.m.), från att det för t.ex. skorna tidigare var så att man kunde välja bland olika bredder/fason på skorna för att passa olika fötter.
Jag sprang mycket och tävlade en hel del på den tiden, och störde mig enormt. Jag har jättebreda fötter, och plötsligt var det skitsvårt att få tag i skor som passade. De breda "herrmodellerna" började på stl 41, och dammodellerna var ju för smala, jag fick specialbeställa, för tillverkarna hade såklart "herrmodeller" även i mindre storlek...
Så vad hände egentligen i slutet av 1980-talet? Fick alla inköpare fnatt?