Hästen är nu flyttad till det nya stallet. Det första hon gjorde när hon kom ut i hagen var att äta. Första dygnet åt hon närmare 10 kg hösilage. Hon är pigg och glad, pipit åt valackerna och talat om att här är det minsann hon som bestämmer. Avföringen är helt normal, trots tvära foderbyten. Hon är överlag mycket lugnare och mer harmonisk, ingen stress och inga apatiska ögon.
Det verkar helt enkelt så att min häst bara äter hösilage och trivs bäst i mindre stall med bra luft och lång utevistelse.
Jag har pratat med veterinären igen, både distriktsveterinären och hästtandläkaren som var ute för någon månad sen. Hästtandläkaren sa avvakta i och med att hon började äta direkt hon fick hösilage och verkar inte ha några problem i munnen.
Dessutom kommer dem inte att kunna göra gastronomi nästa vecka. Evidensia i Umeå har borta en slang. Dem har beställt en ny, men Postnord har tappat bort den. Dem vet inte när dem får en ny. I och med att hästen äter nu blir det att avvakta tills slangen kommer fram. Närmsta klinik som har utrustning ligger närmare 50 mil bort och i nuläget känns det inte aktuellt att hyra både bil, släp och chaufför (min bil har inte dragkrok och jag har själv aldrig ens kört med släp).
Dessutom blev jag mer eller mindre förbannad när jag ringde mitt försäkringsbolag och fick veta att dem inte ersätter mediciner. Dem ersätter själva undersökningen, men inte mediciner. Om det nu visar sig att hästen har magsår måste jag ta en rejäl funderare hur jag ska göra. Redan när jag köpte hästen bestämde jag mig för att inte låna pengar till veterinärvård. Jag bestämde mig redan då för att inte sätta in för dyra behandlingar som inte försäkringen täcker.
Nåväl, det är inget beslut jag behöver ta idag. Det kommer att ta minst tre veckor innan gastronomin kommer att kunna genomföras och i och med att hästen äter bra nu är det bara att hoppas på det bästa....
Usch vad jobbigt du har det. Lider med dig. Har haft liknande problem med min häst, en quartervalack, som har extremt svårt att hålla hullet. Ja när det var som värst så gick han ner så extremt mycket i vikt att alla revben och kotor stack ut, helt tappad överlinje, dåliga hovar och återkommande hovbölder. Vi kollade upp allt vi kunde på klinik, magsäck, tarmar, tänder, hovar, men dom hittade inget fel. Avmaskade också, för säkerhets skull (på veterinärs inrådan enligt schema i ett helt år), utan resultat.
Min häst hade även han dålig aptit, vi köpte tom värsta supergrovfodret (analyserat) för honom specifikt, men det funkade inte heller.
Även min häst lade på sig snabbt på våren/försommaren när gräset började växa. Så snabbt att jag började fundera över vad det kan vara med gräs (som inte går att ersätta med supergrovfoder och/eller kraftfoder). Läste även en artikel av en agronom som förklarade att proteinbrist (vilket ju är anledningen att dom tappar muskler) även kan uppstå pga för låg tillgång till "socker", = snabb energi. Att detta "socker" behövs i processen att omvandla proteinet till den form som hästen kan ta upp och bygga muskler av.
Så ve och fasa, men jag började ge min häst melass, mycket melass, och även betfor (med socker kvar i) i kraftfodret varje dag. Oj oj oj vad jag oroade mig då för olika "sockersjukdomar" som skulle komma.
Men idag, 1,5 år senare, har jag en frisk och stark häst, med starka hovar, i god kondition, vid gott hull året om (han har aldrig varit fet/tjock så det blir han inte nu heller), utan han håller sig alldeles lagom med en rund och fin överlinje.
Jag har provat så många olika kraftfodersorter/blandningar och näringstillskott, proteintillskott, mineraler, vitaminer, oljor, som skulle hjälpa hästen att ta upp proteinet, men inget funkade.
Socker däremot, det funkade direkt. På bara några veckor (då började jag förra våren, när han var som sämst i skick) kom resultatet väldigt snabbt, väldigt likt grönbeteseffekten på försommaren. Nu håller han hullet året runt. Måste dock börja stödfodra med kraftfoder och melass redan i mitten på juli då sockret börjar sjunka i gräset. Men i mindre mängd då som jag sen successivt ökar under hösten. Han får idag (under grovfoderperioden) per dygn c:a 3 kg Fibergi Muscle Up, 1-2 dl foderjäst, B-vitamin och en mag/tarm-balans som håller bakterierna i schack. Plus ett par liter uppblött betfor och så melass förstås. (Kraftfodret delas upp på två givor). Utöver det har han fri tillgång på hö, ett ängshö som i sig inte är särskilt proteinrikt, men innehåller väldigt mycket andra viktiga näringsämnen och mineraler som annars saknas i dom flesta "supergrovfodren".
Kanske kan vara något att fundera på för dig? Att man är försiktig med socker även till en häst som har svårt att hålla hullet beror nog mest på att man är "tränad" att bannlysa socker idag. Inte ens veterinärer vågar rekommendera det som det verkar. Men en häst som har svårt att hålla hullet har oftast ingen fallenhet för "sockersjukdomar" just för att dom inte lagrar det i kroppen. Men så klart finns det alltid undantag.
Hur som så hoppas jag du hittar en lösning för din häst.