Sv: Hästens värde
Dethär hittade jag när jag satt och läste lite på nätet om ridtravare
tycker det va en mycket bra artikel
kunde inte länka
Många fördomar mot ridtravare
De åländska ryttarna med "pensionerade" travhästar känner sig negligerade.
- Det finns väldigt många fördomar och lite kunskap om ridtravare, säger instruktören Emma Widén från Sverige. Under påskhelgen kom hon till Åland för att hjälpa ridtjejerna på traven.
SPORT Ägarna till ridtravare, travhästar som inte längre tränar, träffas i stallet på travbanan på påsklördagen för att få ridlektioner av instruktören Emma Widén från Sverige. Hon vet hur man får en travhäst att utföra dressyr.
-Man gör på precis samma sätt som när man rider in en unghäst. Den enda skillnaden är att ridtravaren redan har 10 år på nacken, säger hon.
Inte förbrukad
Emma har haft ridtravare själv sedan hon var 14 år. Det var därför hon blev specialist i ämnet. Hon menar att det finns ett stort behov av instruktörer för ridtravare. Många ägare och ryttare känner sig negligerade. I Sverige är detta ett ganska stort problem.
-Många anser att en travhäst är förbrukat när den slutar tävla, säger hon.
- Men en häst är en häst oavsett vad den används till. De flesta har inte häst för att tävla med den, utan för att utföra dressyr, träna och för att de gillar hästar. Till det fungerar gamla travhästar lika bra som vanliga ridhästar. Man måste bara lära dem att bära någon på sin rygg.
-De är vältränade och lätthanterliga, helt enkelt lätta att ha att göra med. För unga ryttare är en ridtravare ett billigt alternativ, menar Emma.
Dåliga vanor
Inne i stallet står Maria Bergman och borstar av sin häst Keepit Chriss. Hon har just avslutat sin ridlektion med Emma.
- Det gick bra. Det är kul. Hon fick syn på mina ovanor. Jag måste öva på balansen. Min häst är ganska ny på det här, men jag själv har ridit i 12-13 år snart.
-Vi ville ta hit en tränare för att lära oss mer, säger Angela Sjöblom som står bredvid.
- Det finns inte så mycket kunskap om ridtravare, ändå är det många som har dem.
Vad har du lärt dig?
-Att börja från a och inte från ö. Att hästen ska lära sig gå i skritt först och sen kan man börja med den mer komplicerade dressyren.
Hon fick sin häst för ett år sedan.
- Det var inget val. Jag fick välja mellan att ta hand om den eller så skulle den gå till slakt. Jag är för mycket djurvän för att säga nej.
Starkt psyke
Karolina Lindström tycker det finns många fördomar mot ridtravare.
- Folk tror de är lite tokiga för att de varit tävlingshästar. Men det är som med människor. Det är bara i fel händer som de blir tokiga.
-Många är istället mycket väluppfostrade och lätta att transportera. De är vana att vara ute och resa mycket. Psyket är starkt.
Härlig personlighet
Malin Frimans häst Zalt är fortfarande en tävlande travhäst.
-Jag kom hit för att dressyren är bra hjärngymnastik för honom. Han blir smidigare i kroppen och jag tror att det är skönt för honom att slappna av och inte bara rusa på rakt fram, säger hon och hoppar ner från hästen.
Ute på travbanan står Carolina Lampi. Hon har ridit med sin ridtravare sedan november.
- Jag var lite rädd först eftersom jag har en tidigare dålig erfarenhet av en ridtravare. Men nu älskar jag den.
- Den är positiv till allting och samarbetsvillig. Framförallt har den en stor och härlig personlighet, säger hon.