Jag läser inlägget precis tvärtom. Diagnoser kommer in och förklarar varför någon INTE är en skitstövel, trots att hen kan bete sig som en sådan.
Naturligtvis ett hårdraget resonemang men det har sin poäng med tanke på exemplet med stolen. Jag upplever det inte som stigmatiserande. Jag räknar med att folk här har tillräcklig koll på NPF för att veta att man inte beter sig illa bara för att man har sådana funktionsnedsättningar.
Men det som blir ett problem är att omgivningen då förväntar sig att personen ska vilja dela sin diagnos med dem, och även att den som kanske inte har någon formell diagnos helt enkelt stämplas som en "skitstövel" trots att hen kan ha precis lika stora problem med att inte kunna sitta på "rätt" plats.
Utgår man i stället från personers individuella behov, snarare än diagnoser, så slipper man det.
Behov är ju inte heller synonymt med vlja. Jag kanske vill sitta på min favoritplats,men min dag blir inte förstörd om jag får sitta någon annan stans. För en annan person kan det vara skillnaden på om hen alls får något gjort under eftermiddagen. Då har hen ett
behov av att få sitta på "sin" plats för att klara av arbetsdagen, vilket jag inte har, även om jag gärna
vill sitta där.
Att en NPF-diagnos skulle användas som en förklaring för omgivningen köper jag helt enkelt inte. Dels för att eventuella diagnoser är var persons ensak, som hen själv bör få välja om hen vill dela med sig av. Dels för att det går alldeles utmärkt (och är mycket tydligare) att förmedla behov, än att nämna att man har en diagnos som kan innefatta en mängd olika problem och svårigheter, och därför inte ger särskilt mycket information om vilka behov man faktiskt har. Och också för att det då innebär att den som inte har någon diagnos, inte heller har någon rätt till förståelse eller acceptans för sina svårigheter.
Det är inte alls ovanligt, speciellt inte bland kvinnor, att få en autism och/eller ADHD-diagnos relativt sent i livet. Ponera att någon får sin diagnos i 50-årsåldern. Hen har då i kanske 30 års tid blivit stämplad som "en skitstövel" för att hen haft lite annorlunda behov än de flesta på arbetsplatsen, men inte haft någon diagnos att "backa upp" det med. Om hen sedan kommer med en diagnos, är plötsligt läget ett annat då? Ska hen då få acceptans för sina svårigheter och behov, trots att hen inte fått det under de föregående 30 åren?
Jag tycker att alla bör få acceptans för sina behov, i den mån det är möjligt naturligtvis. En eventuell diagnos säger inget om själva behovet.
Dessutom är det ju inte heller så att bara för att någon har en NPF-diagnos, så kan den inte vara en skitstövel
också. Om resonemanget är att en NPF-diagnos "förklarar" varför någon kan uppfattas som en skitstövel, så blir det också fritt fram för alla som har en NPF-diagnos att medvetet bete sig som en skitstövel. De flesta skulle naturligtvis inte göra det ändå, precis som de flesta neurotypiker inte heller beter sig som skitstövlar. Men nog
finns det skitstövlar också, både med och utan diagnoser. Och de kommer att hitta saker att bråka om och sätt att försöka utöva makt över medarbetare och/eller andra, alldeles oavsett om de har en diagnos eller ej.