Årets matbluff

Mineur

Trådstartare
Moderator
Från och med idag kan man rösta på Årets matbluff 2024: https://www.aktavara.org/212780/rosta-matbluff-2024

Vilken vara får din röst? Jag brukar tycka att det känns ganska självklart men hade faktiskt lite svårt att bestämma mig i år. Jag landade till slut i att rösta på müslin, det känns som lurendrejeri på en lite mer invecklad nivå än de andra. Tortellinin var dock en stark tvåa.

Pizzasåsen är också rätt dålig men inte missvisande på samma sätt tycker jag. Det är heller ingen nyhet för mig som är gift med en pizzanörd som svär vid Mutti Polpa, alltså helt vanliga finkrossade tomater, tillsammans med en gnutta olivolja och lite färsk basilika som pizzasås. Dessutom står det på burken att såsen har “perfekt konsistens för höga temperaturer” vilket förvisso inte stämmer, enligt min pizzabagare som bakar i 450°, men det hintar i alla fall för mig om att man gjort något med tomaterna för att ändra konsistensen (t.ex. tillsatt vatten).

Glassarna är såklart också lite missvisande, men samtidigt får man ju förstå att det är varumärkesnamn som skapades för många år sedan och det vore kanske lite extremt att ändra hela namnet bara för att produktionen sker någon annanstans i dagens moderna samhälle. Ska Göteborgskex också byta namn då eller?

Kaffet är enligt mig den svagaste nomineringen, krympflation är knappast något nytt och det framgår trots allt på paketet exakt hur mycket det väger, så jag har svårt att se det som någon slags bluff även om det såklart är lite fult att minska mängden men behålla samma pris. Men som sagt, inget nytt och inget unikt för just denna produkt! Jämförspriser är en bra uppfinning...

Vad tycker ni?
 
Från och med idag kan man rösta på Årets matbluff 2024: https://www.aktavara.org/212780/rosta-matbluff-2024

Vilken vara får din röst? Jag brukar tycka att det känns ganska självklart men hade faktiskt lite svårt att bestämma mig i år. Jag landade till slut i att rösta på müslin, det känns som lurendrejeri på en lite mer invecklad nivå än de andra. Tortellinin var dock en stark tvåa.

Pizzasåsen är också rätt dålig men inte missvisande på samma sätt tycker jag. Det är heller ingen nyhet för mig som är gift med en pizzanörd som svär vid Mutti Polpa, alltså helt vanliga finkrossade tomater, tillsammans med en gnutta olivolja och lite färsk basilika som pizzasås. Dessutom står det på burken att såsen har “perfekt konsistens för höga temperaturer” vilket förvisso inte stämmer, enligt min pizzabagare som bakar i 450°, men det hintar i alla fall för mig om att man gjort något med tomaterna för att ändra konsistensen (t.ex. tillsatt vatten).

Glassarna är såklart också lite missvisande, men samtidigt får man ju förstå att det är varumärkesnamn som skapades för många år sedan och det vore kanske lite extremt att ändra hela namnet bara för att produktionen sker någon annanstans i dagens moderna samhälle. Ska Göteborgskex också byta namn då eller?

Kaffet är enligt mig den svagaste nomineringen, krympflation är knappast något nytt och det framgår trots allt på paketet exakt hur mycket det väger, så jag har svårt att se det som någon slags bluff även om det såklart är lite fult att minska mängden men behålla samma pris. Men som sagt, inget nytt och inget unikt för just denna produkt! Jämförspriser är en bra uppfinning...

Vad tycker ni?
Jag kör på samma variant som din man. Mutti Polpa 👌 är nästan inne på Müslin. Dom lurar folk att det är "nyttigt" i vanlig ordning.
 
Jag valde muslin. Tycker det är illa att ljuga om innehållet så, även om tortellinin var stark tvåa. Glassen och kaffet känns nog som vardagsmat i dag, var och varannan produkt stämmer in på dem känns det som, och pizzasåsen, är det inte lite samma lika där?
 
Från och med idag kan man rösta på Årets matbluff 2024: https://www.aktavara.org/212780/rosta-matbluff-2024

Vilken vara får din röst? Jag brukar tycka att det känns ganska självklart men hade faktiskt lite svårt att bestämma mig i år. Jag landade till slut i att rösta på müslin, det känns som lurendrejeri på en lite mer invecklad nivå än de andra. Tortellinin var dock en stark tvåa.

Pizzasåsen är också rätt dålig men inte missvisande på samma sätt tycker jag. Det är heller ingen nyhet för mig som är gift med en pizzanörd som svär vid Mutti Polpa, alltså helt vanliga finkrossade tomater, tillsammans med en gnutta olivolja och lite färsk basilika som pizzasås. Dessutom står det på burken att såsen har “perfekt konsistens för höga temperaturer” vilket förvisso inte stämmer, enligt min pizzabagare som bakar i 450°, men det hintar i alla fall för mig om att man gjort något med tomaterna för att ändra konsistensen (t.ex. tillsatt vatten).

Glassarna är såklart också lite missvisande, men samtidigt får man ju förstå att det är varumärkesnamn som skapades för många år sedan och det vore kanske lite extremt att ändra hela namnet bara för att produktionen sker någon annanstans i dagens moderna samhälle. Ska Göteborgskex också byta namn då eller?

Kaffet är enligt mig den svagaste nomineringen, krympflation är knappast något nytt och det framgår trots allt på paketet exakt hur mycket det väger, så jag har svårt att se det som någon slags bluff även om det såklart är lite fult att minska mängden men behålla samma pris. Men som sagt, inget nytt och inget unikt för just denna produkt! Jämförspriser är en bra uppfinning...

Vad tycker ni?
Oj glassen definitivt.

Den har definitivt lurat mig och jag blev rejält förvånad när jag vände på en av dem för inte länge sedan.

Dessutom så konkurrerar de ju aktivt med glass som faktiskt är producerad i Sverige och som då antagligen har dyrare produktionskostnader Och har svikit den ort som födde dem och vars namn de dragit över sig som en falsk päls :(

Tex har jag ibland köpt Alvestaglass istället för Triumfglass, det var ju verkligen idiotiskt. Likaså om man köper Järnaglass istället för glass på lokala konditoriet eller från Lejonet och Björnen el dyl.
 
Jag röstade på pastan. Om det står ricotta på etiketten ska den fa-mej också innehålla mer än en tesked av det.

På andra plats placerade jag müslin. Står det 46% tycker jag att det ska vara ganska exakt 46%. Inte 33. Krympflationen är mer ett faktum som det bara är att förhålla sig till. Det är inte lika missvisande. Och jag tänker samma sak med glassen. Sånt händer hela tiden och det är ingen skandal att Brämhults juice inte längre produceras i Brämhult trots namnet.
 
Jag röstade på pastan. Om det står ricotta på etiketten ska den fa-mej också innehålla mer än en tesked av det.

På andra plats placerade jag müslin. Står det 46% tycker jag att det ska vara ganska exakt 46%. Inte 33. Krympflationen är mer ett faktum som det bara är att förhålla sig till. Det är inte lika missvisande. Och jag tänker samma sak med glassen. Sånt händer hela tiden och det är ingen skandal att Brämhults juice inte längre produceras i Brämhult trots namnet.
Att det händer hela tiden är ju ännu värre. Jisses Brämhults trodde jag på riktigt var Svenskt. Härligt då behöver jag aldrig mer ha dåligt samvete över att jag skippar att betala 50-60 kr för någonting ägt av Tyskland och nypressat i Danmark som inte smakar som det gjorde.
 
Jag tycker nog tortellinin har första plats, eftersom det står i namnet tycker jag att det ska vara en av de större ingredienserna.
Tomatsåsen var fult men känns ändå mest som en kass produkt än fusk.
Jag tycker att det är dåligt av AXA att försöka profilera müslin som nyttigare än vad den är.
Men jag tycker faktiskt att glassen profilerar sig som om den är producerad i Sverige är väldigt fult. Tycker att det borde läggas till att den är producerad i x land.
 
Att det händer hela tiden är ju ännu värre. Jisses Brämhults trodde jag på riktigt var Svenskt. Härligt då behöver jag aldrig mer ha dåligt samvete över att jag skippar att betala 50-60 kr för någonting ägt av Tyskland och nypressat i Danmark som inte smakar som det gjorde.
Har helt missat att Brämhults flyttat😔, har två bekanta som jobbat på Brämhults när det fanns utanför Borås.
 
Jag tycker nog tortellinin har första plats, eftersom det står i namnet tycker jag att det ska vara en av de större ingredienserna.
Tomatsåsen var fult men känns ändå mest som en kass produkt än fusk.
Jag tycker att det är dåligt av AXA att försöka profilera müslin som nyttigare än vad den är.
Men jag tycker faktiskt att glassen profilerar sig som om den är producerad i Sverige är väldigt fult. Tycker att det borde läggas till att den är producerad i x land.
Tycker inte muslin är så farlig iom att det är extremt lätt att kontrollera kalori och sockerinnehåll och välja muesli, den är dessutom en av de mueslies som ligger lägre när det gäller socker och kalorier har jag för mig. Jag äter inte den mueslin men en annan av samma märke och det var mycket tydligt i jämförelse vilken som är lite nyttigare. (min man och jag har jämfört vartenda märke, golv till tak, på hyllorna och man får nog nära dubbla för andra mueslies än Axa gold och det var extremt lätt att jämföra.)
 
Pizza såsen är den jag inte ser syftet med. När det gäller mindre förpackning och flytta produktionen utomlands så är det synd att kedjorna speciellt ica hela tiden kräver lägre priser. Sänker man inte priset så blir man inte listad. Är man inte listad tex på Ica så är man borta från marknaden. Kelloggs vägrade sänka priset dvs göra kostnadsbesparing. Då tas man bort ur sortimentet. Kungsörnen med svensk pasta har till stora delar ersatts med billigare utländska sorter. Det är svårt att producera svenskt. EMV (egna varumärken) är liknande produkter som finns på marknaden men billigare. Då har man inte råd med ricotta. Det är mycket svårt att torka frukt. Antingen stenhårda bitar eller för hög vattenhalt vilket möglar. Så det är en speciell teknik för att få dom ätbara, jag har intet kollat närmre men troligtvis korrekt deklarerat. Äkta vara ger jag inte mycket för. Dom har ju bättrat sig med tiden i alla fall när det gäller faktagranskning. Sen håller jag med om att country of production bör vara tydligare, det är för dåligt att gömma den informationen.
 
Pizza såsen är den jag inte ser syftet med. När det gäller mindre förpackning och flytta produktionen utomlands så är det synd att kedjorna speciellt ica hela tiden kräver lägre priser. Sänker man inte priset så blir man inte listad. Är man inte listad tex på Ica så är man borta från marknaden. Kelloggs vägrade sänka priset dvs göra kostnadsbesparing. Då tas man bort ur sortimentet. Kungsörnen med svensk pasta har till stora delar ersatts med billigare utländska sorter. Det är svårt att producera svenskt. EMV (egna varumärken) är liknande produkter som finns på marknaden men billigare. Då har man inte råd med ricotta. Det är mycket svårt att torka frukt. Antingen stenhårda bitar eller för hög vattenhalt vilket möglar. Så det är en speciell teknik för att få dom ätbara, jag har intet kollat närmre men troligtvis korrekt deklarerat. Äkta vara ger jag inte mycket för. Dom har ju bättrat sig med tiden i alla fall när det gäller faktagranskning. Sen håller jag med om att country of production bör vara tydligare, det är för dåligt att gömma den informationen.
Men om det var mindre acceptabelt att ljuga om ursprunget skulle ju ICA inte kunna ersätta varorna med utländska som skriver att de är svenska lika lätt.
 
Från och med idag kan man rösta på Årets matbluff 2024: https://www.aktavara.org/212780/rosta-matbluff-2024

Vilken vara får din röst? Jag brukar tycka att det känns ganska självklart men hade faktiskt lite svårt att bestämma mig i år. Jag landade till slut i att rösta på müslin, det känns som lurendrejeri på en lite mer invecklad nivå än de andra. Tortellinin var dock en stark tvåa.

Pizzasåsen är också rätt dålig men inte missvisande på samma sätt tycker jag. Det är heller ingen nyhet för mig som är gift med en pizzanörd som svär vid Mutti Polpa, alltså helt vanliga finkrossade tomater, tillsammans med en gnutta olivolja och lite färsk basilika som pizzasås. Dessutom står det på burken att såsen har “perfekt konsistens för höga temperaturer” vilket förvisso inte stämmer, enligt min pizzabagare som bakar i 450°, men det hintar i alla fall för mig om att man gjort något med tomaterna för att ändra konsistensen (t.ex. tillsatt vatten).

Glassarna är såklart också lite missvisande, men samtidigt får man ju förstå att det är varumärkesnamn som skapades för många år sedan och det vore kanske lite extremt att ändra hela namnet bara för att produktionen sker någon annanstans i dagens moderna samhälle. Ska Göteborgskex också byta namn då eller?

Kaffet är enligt mig den svagaste nomineringen, krympflation är knappast något nytt och det framgår trots allt på paketet exakt hur mycket det väger, så jag har svårt att se det som någon slags bluff även om det såklart är lite fult att minska mängden men behålla samma pris. Men som sagt, inget nytt och inget unikt för just denna produkt! Jämförspriser är en bra uppfinning...

Vad tycker ni?

Röstade på glassen. Flera av dem är riktigt fula, men det som gör att glassen är värst är inte bara namnet utan att de aktivt marknadsför den som ett lokalt hantverk trots att den inte är det. Det är fult och det snedställer konkurrensen på ett sätt som inte sker med de andra varorna.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hjälp
  • Oseriös avel 2023
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp