Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Susan skrev:
En allmän fråga.
Verkar man lite dum om man använder den här smileyn :)

Eller verkar man snäll?

elelr som jag - fläng?

DUM....:idea:

ha ha ;)
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Då e detta flängsmileyn :D

Du använder flirtsmileyn ;)




- gillar du mig???

haha :D
 
Senast ändrad:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Hej

jaghar som sagt lånat ut de flesta av mina böcker så jagharinte så bra bilder,
Försökte googla på fång - men det gick inte bra
Thong hade säkert gått bättre.......

okey detta är en extrem hovbenssänkning, men du ser att ringarna framtill på hoven är tätare och i trakten går de isär - de divergerar

*Hoppsan vad stort* * skall åtgärda....*

Voilà

Fng.jpg


*dritt*
jag får inte till det :o

Bare with me - Nu blev det ju tydligt i alla fall

Dert syns alltså till viss del utifrån om hoven kollapsat
 
Senast ändrad:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Bra förklaring, den förstod jag med.

Men vilka tänkbara symtom kan dyka upp vid belastningsfång? Stapplig gång? Ovilja att röra sig? Symtombilden verkar i mina ögon vara mera diffus vid belastningsfång, än foderfång enligt de kufiska förklaringar jag har fått.

Finns det något påtagligt som man kan direkt se att så är fallet, eller är det något man måste gissa sig till innan te x hovis eller veterinär konstaterat faktum?
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Susan skrev:
Då e detta flängsmileyn :D

Du använder flirtsmileyn ;)




- gillar du mig???

haha :D

Och plötsligt har detta blivit en kontaktanons tråd!!:banana: :bump: :banana: :eek::rofl: :rofl:

Förlåt Boj.:p
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Så arga som folk är på varandra emellanåt både här och annorstädes så kan vi ju få lätta upp det.

;)
 
Senast ändrad:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Vad beror det på att hoven får många fångringar?

Är det en gammal bild? Skrev o frågade om detta när min hästs hov ser normal ut.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Det här är ju en bild på en ej skött/vanskött fång där hoven helt kollapsat och hovbenet pekar ned i backen och tom blivit deformerat.

Jag får ju bara använda huvvet nu och tolka som mitt förstånd tillåter.

jag hör många säga att hoven växer fortare någonstans; på ena sidan eller i tån.
Jag har svårt att tro det eftersom vanliga fodreringar alltid är parallella med kronranden.

Här är det emmellertid inte så, och jag tolkar det som att flera kraftiga fånganfalla har stört hovens tiillväxt i tådelen medan den fortsatt att växa i trakten.
hoven växer ju uppifrån och ned och som du ser är "årsringarna" täta i tådlelen, men har ett mycket längre avstånd mellan varandra i traktdelen (= de divergerar)

Eller så är det inte tillväxten som är ojämn utan så att det kraftiga draget från strålbenet komprimerar hovväggen i tådelen.

Hoppas någon vill rätta, så du får ett exakt svar.

Jag har lärt mig att vid kronisk fång - där hovbenet släppt har du fångringar på utsidan
(de behöver dock inte vara så kraftiga som de här, men jag har sett en sådan här fot där vet. missat att ställa rätt diagnosen och hästen därför inte fick behandling. Jag kom dit långt senare)


De tog ju bort ditt inlägg, men jag antar att din häst fick ett akut fånganfall som du var klok nog att åka till klinik med, så att de kunde hejda processen och minska draget i hovbenet så att sambandet aldrig släppte.

Jag gissar det ändå mer för en häst där sambandet släpper - kanman inte rida på eftertsom den har mycket ont
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

pernilla_s skrev:
Jo vi försökte sko henne igen men det hjälpte inte.Hon hade inga problem med hältor eller något sådant innan. Det dröjde ett tag innan vi märkte att hon hade ont då det började med en ytterst liten hälta. Dock var den bara liten när vi tillkallade veterinär som sa till oss att vi skull sko henne. Denna häst var 15 år så hon hade belastat kroppen på ett helt annat sätt innan och antaglingen var det någon sena eller muskel som blev överbelastad. Jag tycker det hade varit jätte bra om alla hästar skulle kunna vara utan skor men som sagt alla hästar är individer och allt passar inte på alla. Emindy vi gkorde något åt det vi avlivade henne för att hon skulle slippa ha ont.Det är inte djurplågeri att sätta vatten och mat på varsinsida av hagen om hästen är frisk men att sätta en häst som är skadad i den. Det är djurplågeri!!! Vi hade inte en tanke på att sätta hästen där.

Jag förstår fortfarande inte riktigt... Du skriver att hästen inte visade ngn hälta innan den började barfotaverkas, men att den blev så dålig av att gå barfota så ni var tvugna att avliva?!

Vad var det egentligen som hände med din häst? Om den inte klarade av barfotagången, så hade du kanske kunnat sätta på skor igen, eftersom den var frisk med skor? Visst tar det ett tag innan skador läker, och på dig låter det som ni inte gjorde ngt åt skadan, utan endast avlivade? El. förstår jag det fel...?

Hade du ute massör, kiropraktor, equiterapeut, IR-terapeut? Åkte ni till djursjukhuset?

Jag har en 17-årig häst som felskoddes. Hon hade framåtbruten tåaxel med mkt höga trakter, korta tår. En trång hov med sjuk stråle. Henne har jag börjat barfotaverka och i o m det så slutade hon att halta. Men jag kan inte börja rida och få henne bra förräns hon är ordentligt genomgången av massör, kiropraktor och IR-terapeut. IR-terapeuten hittade en sänkt rygg med "avsaknad" av ryggmuskler och bukmuskler, en ond nacke, ond bog, onda bakbensmuskler m.m. Innan det är bättre, och med långsam uppbyggnad genom promenader och tömkörning kan vi nog så småningom börja rida.

Med detta undrar jag om du provade allt detta innan du valde avlivning? Det framgår nämligen inte så tydligt vad som egentligen var orsaken till att din häst hade ont...! Min häst var också "avlivningshotad" för en av veterinärerna tyckte det inte var ngn ide att behandla henne (tittade ej på hovarna!), men jag gav mig inte, och jag ger mig inte trots att behandlingen tar tid!

Här vill jag inte lägga ngn skuld på dig! Jag är endast nyfiken!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

Jag undrar då Vem som ställde diagnos på din häst?

Vilken skada hade din häst?
Och vad ändrades med verkning?
Och hur kan du veta att det var barfotagången som fick din häst att sluta halta.
Ställde du av henne samtidigt?

Ingen - inte ens veterinären kan tala om vad som är grundorsaken till en hästs problem.

De kan alla bara tala om vad de "hittar"

hos alla hästar finns problem som ännu inte "hittats"

Veterinären som aldrig uttrycker sig så tvärsäkert och besserwisseraktigt som en en del alternativare, försöker angripa problem genom att skala av vad det INTE är.
Diagnos ställes således genom uteslutningsmetoden.

Medan mindre seriösa hittar ngt och säger det HÄR är det.
och när problemen upphör så tar man den mest smickrande förklaringen till varför hästen blev bättre.

Inom vetenskaperna är man dock alltid medveten om att flera saker händer ofta samtidigt. Tex ta av skor och ställa av....
:angel:

Vi kan aldrig veta ngt som inte har "bevistats" i experiment
- flera experiment.

tro kan man göra.
men att TRO och VETA är inte samma sak
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Vi provade med en massa olika behandlingar i över ett år men då hon bara blev sämre bestämde vi oss att det var dags att avliva hästen, då hästen inte mådde bra. Veterinären höll med. Problemet var att hästen inte gick och lasta sedan än så kallat ``hästmänniska´´ hade kört hem henne till oss som bland annat hade punkbromsat. Vi provade att sko henne igen, medecina, massage m.m Vår hovslagare var utbildad massör också. Det hjäpte inte med skor efter hennes tids barfotagång. Antagligen hade senorna ellr musklerna redan blivit skadade, då man faktiskt ändrar en häst benställning då man håller på med hovarna på hästen. Denna hästen hade varit skodd hela sitt liv vilket gör att hon var musklad efter det.Vilket gör att det blir en påfrestning för hästen. eftersom vi inte kunde åka iväg med henne så tog vi hem hästspecialister som visste vad dom pratade då vi har haft kontakt med dom innan när våra hästar varit dåliga. Vi skulle aldrig avliva en häst utan att ha gjort allt vi kunde, då våra hästar är som familjemedlemmar. Hade hästen mått bra av att bara gå i hagen och kanske gå smårundor med henne så hade vi gjort det men när hon inte ville gå någonstans och inte mådde bra man kunde verkligen se det på henne. Hon stod på samma ställe hela tiden i princip, så valde vi att avliva henne då man såg att hon mådde dåligt. Men som sagt vi prövade allt vi kunde gå med henne, vila, medecin, lindor mm. Då hon blev sämre och sämre för varje dag trots att hon i princip inte rörde sig så var det det snällaste att göra. Det var inget lättvindligt beslut utan vi försökte så långt det gick men man måste också fundera om det är värt det för hästen som kanske har stora smärtor men bara en ytterst ytterst liten chans att bli frisk. Man ska inte avliva en häst bara sådär men när man försökt så mycket man kan och en lång tid så är det dags att fundera vad som är bäst för hästen. En häst som verkligen behöver avlivas för att den mår oerhört dåligt och inte kan bli frisk så är det snällast att avliva den och gör man inte det så tycker jag att det är djurplågeri.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Hatten av för dig Pernilla! :bow: :bow:

Det är alltid j*vligt tragiskt att mista en häst i förtid, men det
är ju faktiskt vårt f*rbannade ansvar att ta beslutet INNAN det gått för långt.

Tyvärr så skall en del människor (inte bara hästägare) hålla liv i sina djur, och försöka 'bota' in absurdum.

Som exempel kan vi ta vår 'gammelskrabba' (ardennerkorsning), som var tämligen så slut i benen redan vid 20 års ålder. Detta pga tidigare ryttares felaktiga ridning (vi fick hem henne när hon var 16).

Sista vintern hon stod inne, hade hon det jobbigt på morgonen. Det tog ca 5 minuter från stallet till hagen (ca 60 meter). Efter 10 minuter, när ledvätskan kommit igång, så sprang hon som vilken annan häst som helst i hagen.

Efter den vintern så togs det svåra beslutet att hom aldrig skulle in i boxen igen.

Hon fick en jäkligt fin sommar på betet, där hon mådde kanon, och fick sedan sluta sina dagar i en bokbacke härhemma.
Där ligger hon begravd nu.
(jo, jag hade tillstånd.......)

Återigen, jag bugar för hästägare som dig :bow: :bow:

Vårt yttersta ansvar är att bestämma när våra djur skall lämna jordelivet.
Det skall ske medan dom är såpass friska att dom har sin värdighet kvar. Allt annat är bara ren ägaregoism.

Hug your horses!

/Mike:devil: - krass realist (BOJ: sorry om det blev lite ot)
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

Liebling skrev:
Jag förstår fortfarande inte riktigt... Du skriver att hästen inte visade ngn hälta innan den började barfotaverkas, men att den blev så dålig av att gå barfota så ni var tvugna att avliva?!

Vad var det egentligen som hände med din häst? Om den inte klarade av barfotagången, så hade du kanske kunnat sätta på skor igen, eftersom den var frisk med skor? Visst tar det ett tag innan skador läker,

Hade du ute massör, kiropraktor, equiterapeut, IR-terapeut?

Jag förstår:idea: Det är tyvärr inte helt ovanligt att tidigare skodda hästar drabbas av belastningsfång utifrån barfotaverkarnas åtgärder,detta förklarar man glatt med att det beror på den tidigare skoningens onda och det måste drivas ut så det är bara att avvakta.

Har man bara talets gåva och en hästägare som vill sin häst det bästa så är det mkt lätt att man tror på detta och kämpar på med alla dom "hyss" som barfotaförespråkaren utifrån ett sunt friskt hästliv förklarar utifrån hagens beskaffenhet,ständig rörelse,konstant utevistelse,avsaknad av täcke,mat i ena hörnet av hagen samt i andra änden(helst minst 500 meter bort) vatten och vikten av att sanda 3 hektar hage så den inte slår ihjäl sig då det är isigt.

Tiden går och den belastningsfång den drabbats av som inte har med att den tagits av skorna utan den verkningen som utförts samt övriga "hyss" som så väl propagerats för utifrån ett sunt friskt hästliv har nu åsamkat denna individ kronisk belastningsfång vilket ingen skoning i världen kan återställa utan dessa skador får tyvärr hästen antingen leva med eller utifrån hästägarens syn avseende djurskyddet helt enkelt av humanitära skäl tvingas till att avliva sin livskamrat vilket är tragiskt,dock med en ny erfarenhet rikare.

Ingen massör,chiropraktor och allt vad dom kallar sig för har en tjans att häva en belstningsfång,däremot så är det ju självklart att denna individ får problem med både muskler och leder,rygg,länd,bogar,hals mm mm vilket dom kan behandla. Tyvärr är det endast den secundära biten dom kan avspegla och "tillfälligt" åtgärda vilket är bra för hästen. Det jag utifrån dagens "nymodighet" avseende barfotaverkning av dessa personer som arbetar med hästens muskler,skelett,leder mm är i många fall en större kunskap avseende hovens inverkan på hela hästens kropp då det i många fler fall skulle "redovisa" dom skador som felaktig alternativ barfotaverkning verkligen åstakommer och deras ständiga argument av att skadorna har inte uppkommit nu utan tidigare genom att den varit skodd skulle fallera.

Vad menar du med visst tar det ett tag innan skador läker???? Menar du dom skador den "dolt" hade som skodd eller dom skador den eventuellt ådrog sig då den blev barfotaverkad???

Nu skriver jag inte detta som ett påstående av att det va belastningsfång som drabbade pernilla-s häst utan mer generellt utifrån dom "dolda" skadorna som uppkommer efter man befriat hästen från skor.

Slutligen så ska man oxå veta att dör den då man tar av skorna och barfotaverkar den så skulle den ha dött i alla fall. Kan den vara till ngn tröst????
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

hovis skrev:
Har man bara talets gåva och en hästägare som vill sin häst det bästa så är det mkt lätt att man tror på detta och kämpar på med alla dom "hyss" som barfotaförespråkaren utifrån ett sunt friskt hästliv förklarar utifrån hagens beskaffenhet,ständig rörelse,konstant utevistelse,avsaknad av täcke,mat i ena hörnet av hagen samt i andra änden(helst minst 500 meter bort) vatten och vikten av att sanda 3 hektar hage så den inte slår ihjäl sig då det är isigt.

Ingen massör,chiropraktor och allt vad dom kallar sig för har en tjans att häva en belstningsfång,däremot så är det ju självklart att denna individ får problem med både muskler och leder,rygg,länd,bogar,hals mm mm vilket dom kan behandla. Tyvärr är det endast den secundära biten dom kan avspegla och "tillfälligt" åtgärda vilket är bra för hästen. Det jag utifrån dagens "nymodighet" avseende barfotaverkning av dessa personer som arbetar med hästens muskler,skelett,leder mm är i många fall en större kunskap avseende hovens inverkan på hela hästens kropp då det i många fler fall skulle "redovisa" dom skador som felaktig alternativ barfotaverkning verkligen åstakommer och deras ständiga argument av att skadorna har inte uppkommit nu utan tidigare genom att den varit skodd skulle fallera.

Vad menar du med visst tar det ett tag innan skador läker???? Menar du dom skador den "dolt" hade som skodd eller dom skador den eventuellt ådrog sig då den blev barfotaverkad???

Slutligen så ska man oxå veta att dör den då man tar av skorna och barfotaverkar den så skulle den ha dött i alla fall. Kan den vara till ngn tröst????

Jag har ALLTID täcke på mina hästar om det regnar, snöar el. är ruskigt kallt ute. Jag använder även benlindor, senskydd m.m. Det är dr. Strasser som tycker användningen är fel, inte jag (och jag lyssnar inte till Strasser heller för den delen!).

Att läka skador tar tid! Det vet jag efter att ha bl.a. arbetat med ett muggangripet ben i över ett års tid innan det blev bra! Vad jag menar är att den felaktiga skoningen med framåtbruten (enl. min teori) bruten tåaxel, har senor, leder, muskler m.m. utsatts för en enorm påfrestning, både av mig som ryttare och av fölet i magen och hennes egen vikt. När senor, leder, muskler m.m. hamnar på fel plats utsätts de för felaktiga positioner/belastningar. Kotan är här extra belastad och kotledsinflammationer är inte ovanliga. Kan förklara varför hon fick just den diagnosen från första början. Men då frågar man sig om hon hade det vad kom den skadan ifrån? Ja troligtvis hovarna. Och det är klart att hon får ont i muskler, senor, ligament m.m. när de hamnat i felpositioner med ökad belastning och spänningar som följd. Detta tar tid att behandla även om hältan nu är borta. En häst som har ont kan man ju inte rida även om den inte haltar...
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

Susan skrev:
Jag undrar då Vem som ställde diagnos på din häst?

Vilken skada hade din häst?
Och vad ändrades med verkning?
Och hur kan du veta att det var barfotagången som fick din häst att sluta halta.
Ställde du av henne samtidigt?

Ingen - inte ens veterinären kan tala om vad som är grundorsaken till en hästs problem.

De kan alla bara tala om vad de "hittar"

hos alla hästar finns problem som ännu inte "hittats"

Veterinären som aldrig uttrycker sig så tvärsäkert och besserwisseraktigt som en en del alternativare, försöker angripa problem genom att skala av vad det INTE är.
Diagnos ställes således genom uteslutningsmetoden.

Medan mindre seriösa hittar ngt och säger det HÄR är det.
och när problemen upphör så tar man den mest smickrande förklaringen till varför hästen blev bättre.

Inom vetenskaperna är man dock alltid medveten om att flera saker händer ofta samtidigt. Tex ta av skor och ställa av....
:angel:

Vi kan aldrig veta ngt som inte har "bevistats" i experiment
- flera experiment.

tro kan man göra.
men att TRO och VETA är inte samma sak

Jag VET att hon inte haltar och jag VET att hon mår mkt bättre nu! Är en helt annan häst vid verkning och har inte lika ont!! Stod och sov förra gången istället för att bita, göra utfall med bakbenen, steppa omkring m.m. Hon slutade halta efter två barfotaverkningar, det VET jag för det SÅG jag!! Inte bara på att hältan försvann utan på hela kroppsspråket och temperamentet. En mkt gladare och trevligare häst!!
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

Det är inte det jag menar, att du inte såg.
Jag menar heller inte att du skall sakna förstånd - inte alls.

Det jag menar är bara att; om man utför flera åtgärder samtidigt så är det ju omöjligt att avgöra _vilken_ av dem som varit effektiv.

Inom seriös forskning så utför man kontrollerade försök där man är säker på att man bara utför en åtgärd i taget.

Det är det som är skillnaden
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Nu är inte detta riktat till dig, utan jag är bara och fyller i lite till den allmänna diskussionen.

Om man ställer en häst med en långvarig hälta på vila, samtidigt utför en massa andra åtgärder så är det ju sant att det kan vara svårt att veta vad som har hjälpt.

Jag vill mena, de flesta skador vilar man faktiskt bort utan problem. Däremot kan det vara intressant att veta hur det har gått efter en tid, när hästen har blivit igångsatt. Eller när hästen på allvar börjar komma i det tidigare arbetet, det är här som tidigare felaktigt rörelsemönster kan komma idager och skapa nya eller samma problem.

Om hästen har läkt ut från sina skador, kan tyvärr ändå problem vid igångsättningen komma. Det beror på att muskler minns, därför kan tyvärr gamla skador faktiskt återkomma trots alla vedertagna försikthetsåtgärder.
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Bra tankar.

Det är intressant att du skriver det.
En av sakerna som diskuterades utnder min utbidlning av en väldigt sansad veterinär var att - det man behandlade
- var ofta hästägaren.:angel:

Kroppen läker själv tex en ledinflammation - men det går fortare med tuppkam :smirk:

En del alternativare är skickliga på att - som Hovis menade behandla sekundärproblem, men ockå att behandla hästägaren...:o

Vad som är intressant är ju som du säger - igångsättningen.
Kommer hästen någonsin tillbaka i arbete...:confused:

Min erfarenhet av veterinärer är att de behandlar det som ligger överst, när man fått bort det, kanske man hittar en sak till när man sätter igång, och sdan kanske en sak till
- så småningom kommer man till grundorsaken.:idea:
Som ofta är en skada som ger spänningar här som ger spänningar där....

Sedan då vid igångsättningen, om hästen fått tex en flammation,
och man inte vill att den skall få det igen
- så borde ju en del av läkeprocessen vara att reda ut ut varför fick hästen den till att börja med ::crazy:

(som jag skrev tidigare själva inflammatonen är en reaktion på vad leden utsatts för)

Ett sätt att föhindra att den uppstår igen är att leta rätt på en hovvårdare som kan bedömma belatningsförhållanden i lederna
- jag skulle föreslå en hovlsgare som gått vidareutbidlningen ellr motsvarande.

Ett annat är att hitta en tränare som är utbildad i hur ryttarens inverkan påverkar hästens sätt att belasta hela sin kropp.

Det tredje är att djurägaren är mogen för och intresserad av, denna utbildning.

I utopia........
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.de

Jo det är ju sant att gamla skador kan återkomma. Nu ska jag göra allt för att hon ska bli så bra som möjligt innan jag sätter igång att rida igen. Har beslutat mig för att hon ska få tillskott av Glucosamin i fortsättningen, och att inte utsätta henne för hoppträning, för det sliter ju väldigt på leder, senor m.m. Men om jag får igång min lilla skogs- och dressyrhäst igen så är jag nöjd. Som ni skrev så kan ju skador återkomma och då är ju rehabiliteringen otroligt viktig. En del har sagt att det bara är att sätta sig upp och rida nu när hon inte är halt, men det tänker jag inte göra, utan försiktigt, försiktigt bygga upp hennes kropp.

Sen är det ju som ni skrev att det är svårt att veta vad som är vad när en häst är sjuk. Men jag kopplade ihop det att tuppkammen inte hjälpte ett dugg mot den kraftiga hältan (2 sprutor) plus de antiinflammatoriska medicinerna plus den häftiga Equiflexkuren (glucosamin, msm, kondroitin som tydligen skulle vara det starkaste på marknaden). Hästen var fortfarande jättehalt. Sedan provade jag faktiskt att rida henne lite försiktigt i höstas för att som veterinär två sa (telefonledes) så är hon nog frisk efter att ha stått ett år... Men jag märkte direkt att det inte stod rätt till. Det gick bra att skritta och hon protesterade inte, men så fort jag försökte komma upp i trav så ramlade hon ner på knä. I höstas mådde hon mycket dåligt. Hon var mkt sur och tvär, jobbig att verka, ja inte den friska glada trevliga och mysiga häst jag kände igen. Sedan började hon verkas enl. SANHCP och hältan och det konstiga beteendet försvann. Istället för att vara sur och tvär är hon hur mysig som helst och hon riktigt tigger efter ridningen och tittar underlig på mig när vi är ute och promenerar. Matte borde ju sitta på ryggen?!:confused:

Nu ska vi börja promenera och tömköra, och när IR-terapeuten och kiropraktorn godkänner ska vi börja rida också. Det ska bli spännande! Det är inte säkert att hon håller, det måste jag vara medveten om, och att det kan finnas fler problem, men jag har fått den uppfattningen att hovarna varit den stora boven. Sen har hon ju haft mkt av de spänningar som IR-terapeuten hittade redan när hon var i fullt ridbart skick. Och de reaktioner hon hade där behandlades av omgivningen som kittlighet och bråkighet, så till det skulle jag använda spö... (fast det gjorde jag förstås inte, men det gjorde att jag inte förstod hennes protester) Så visst har hon haft en del muskulära problem innan som jag tyvärr inte upptäckte (trots massör 1 g/månad), men jag tror att det var den felaktiga skoningen som fick bägaren att rinna över.

Nu blev det lite långt här, men jag ville bara förtydliga lite...:smirk:
 
Sv: Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 4

Men jag kopplade ihop det att tuppkammen inte hjälpte ett dugg mot den kraftiga hältan (2 sprutor) plus de antiinflammatoriska medicinerna plus den häftiga Equiflexkuren (glucosamin, msm, kondroitin som tydligen skulle vara det starkaste på marknaden). Hästen var fortfarande jättehalt.

Den frågan jag då ställer mig själv, undrar om det är så att man faktiskt inte hittat hästens orsak till hältan utan endast den secundära biten. Kan man inte nå källan, så faller det sig helt naturligt att medicinen inte tar på secundära skador. Eftersom orsaken fortfarande finns kvar, och hästen har fortfarande samma rörelsemönster. Således bör ju samma felaktiga belastning kvarstå, och de secundära skadorna utsätts för samma belastning trots att de borde vara i vila.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
Hästvård Diskussioner i ämnet barfotametoden, alla är välkomna att diskutera problem och problemlösningar. Diskussionen kan omfatta de som...
39 40 41
Svar
805
· Visningar
73 278
Senast: bara-undrar
·
  • Låst
Hästvård Diskussioner i ämnet barfotametoden, alla är välkomna att diskutera problem och problemlösningar. Diskussionen kan omfatta de som...
43 44 45
Svar
890
· Visningar
65 697
Senast: hovslagarebjorn
·
  • Låst
Hästvård Frågor och seriösa diskussioner ang barfotametoder samt hovproblem i allmänhet.del 3 Diskussioner i ämnet barfotametoden, alla är...
35 36 37
Svar
731
· Visningar
57 580
Senast: Tez1
·
  • Låst
Hästvård Diskussioner i ämnet barfotametoden, alla är välkomna att diskutera problem och problemlösningar. Diskussionen kan omfatta de som...
36 37 38
Svar
742
· Visningar
59 155
Senast: Curlyhorse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #10
  • Uppdateringstråd 30
  • Tråden för spår

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp