Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det här känns ju väldigt överhövan för en vanlig vardagsfrukost. Gröt plus macka, te, kaffe ägg och juice. Eventuellt kaviar och marmelad. Vem har tid och ork? Det kan ju inte anses vara vardag.Jag har ätit frukostar med gröt (oftast havregrynsgröt) med mjölk och lingonsylt, eller fil/yoghurt med musli eller andra flingor (cornflakes eller havrekuddar har varit vanligast) i över 60 år...
Gröt har varit vanligare den kalla delen av året, och fil den varma.
Till det te, juice och så några mackor. Någon av ostmacka, leverpastej eller skinkmacka (andra pålägg förekommer), och så en marmeladmacka på ljust, helst rostat bröd som en piffig avslutning...
Detta även kl 06.30 en onsdagsmorgon i November... Jag är alltid väldigt hungrig på morgonen.
Finns det tid kokas det ägg, som andra i familjen har kaviar till.
Jag tror att det där med kaviar på ägget är väldigt svenskt...
Älskar att det går att läsa som att de inte är riktigt säkra på om det är Serrano ham eller jam, och inte tänker ta reda på vilket ”It looks like ham but the label says jam-on? - Just put both.”Det här presenterar mitt närmsta svenska café som "Swedish style breakfast":
Visa bifogad fil 105016
Känns ju som att de prickar av flera av de saker som nämnts här i tråden, men var de där Serranoskinkan kommer in fattar jag inte riktigt
Jag äter det.Det här känns ju väldigt överhövan för en vanlig vardagsfrukost. Gröt plus macka, te, kaffe ägg och juice. Eventuellt kaviar och marmelad. Vem har tid och ork? Det kan ju inte anses vara vardag.
Jag menar verkligen inte att en ska skämmas över en ordentlig frukost - kudos till den som orkar, men jag känner inte en enda människa om har tid och ork till allt det där på morgonen. Jag menar alltså att det inte är det jag tänker på när någon ber mig presentera en "typisk svensk frukost."Jag äter det.
De flesta av medlemmarna i min familj äter det.
Inte orkar jag gå ut och jobba utan att äta ordentligt? Då fryser man, orkar inget och gör en massa misstag som kan resultera i olyckor.
De flesta jag umgås med äter något liknande, men några delar upp frukosten i två omgångar. Jag äter helst lite senare, och bara en frukost.
T.ex. en tallrik fil och flingor eller gröt och kaffe eller te, vid kl sex-sju, och så en ordentlig frukost kl nio. Sedan så lunch vid tolv-ett, eftermiddagsfika (mellanmål) vid tre sådär, och så middag på kvällen.
Ska man jobba med kroppen och vara alert, så behövs mat.
Det behöver också vara bra mat, som ger en bra blandning av kolhydrater, protein och allt annat som kroppen behöver.
Äntligen har jag hittat en bästisJa, jag vill veta vad som är i
Är också noga med råvaror, äter bara vissa märken, och vissa sorter.
Enklast att bara laga själv så blir det som jag vill ha det.
Är asjobbig på restaurang, vill ha det fast utan det, det och det och med det istället
Går på julbord och äter potatis
Nej, han är inte någon nyskapare, bara ett ansikte för en "urgammal" tradition han fötts in i.Gunde-effekt?
Direkt relaterat till vilka sädesslag som växer bäst i vilket klimat. Havre tål fukt a la Västsverige/Skottland bra och korn är det som mognar snabbast och går att använda där växtsässongen är kort. Gröt är en funktionellt sätt att äta båda dessa sädesslag som inte går att baka jäsbröd av.Fantastiskt. Undrar om det har något att göra med att vi ändå har liknande klimat i Sverige och Skottland? De utlänningar jag frukostat med har varit från sydligare breddgrader!
Jag känner jättemånga amerikanare eftersom jag jobbar med dem. De har samtliga uttryckt att det är helt galet med grönsaker på smörgås. Speciellt gurka.Jag skulle vilja saga att det finns minst lika mycket grovt brod i USA som Sverige. Uppe i norra USA, de kallare omradena, har det alltid funnits, men i syd ostra USA har det spridit sig fran 80-90 talet nagon gang. Nagot som inte finns och som jag kanner att jag langtar efter varje gang ni pratar om det ar riktig Svensk Limpa.
Sist jag var i Sverige kopte jag en limpa ... och blev ganska besviken, den smakade inte lika gott som jag kom ihag. Nu tror jag att jag kanske kopte fel sort for jag VET ju att limpa ar jatte gott.
Till stor del varierar frukost maten beroende var i landet man befinner sig. (precis som det varierar innom Europa) men rent generellt ar det stadigare och varma frukostar norrut, och kalla och mer frukt/gront/ eller (hemska tanke) "sweet bread" typ langre soderut.
Fast nej. Gronsaker pa smorgas ar ett maste har. Alltid ett sallads blad, garna gurka, paprika, lok skiva, tomat skiva, eller vad man kan hitta pa. Sedan har man oftast bade smorgas skinka eller liknande och ost och/eller egg, tonfisk, eller vad man kan hitta pa. Har ar det lika vanligt att inte ha nagot smor/margarin/mayonnaise pa brodet, sa gronsakerna behovs for "moisture".
Daremot ater man sallan en "macka" till frukost har. Har ar det vanligare att ata brod till lunch eller middagen. Om man inte ater en "plain toast" med marmelad/sylt som frukost till kaffet.
Jag holl pa att glomma Bagel, bagels ar jatte vanliga till frukost, oftast med mjukost (typ Philladelphia) lite pulled chicken/pork/bacon/etc eller lax/eller annan sea food. Sjalv valjer jag ofta en blabars bagel och har garna philladelphia, blabar/avokado/gurka/vad som finns som ar lite "moist" uppepa.
Har ar Keso okay till frukost, de senare aren har det blivit "nyttig mat", och smaksatt yogurt ar jatte vanligt att man ater, men allt annat stammer med hur du upplever det. Fast havregryns grot heter inte "porride" det heter helt enkelt hot oatmeal har.
Jag känner jättemånga amerikanare eftersom jag jobbar med dem. De har samtliga uttryckt att det är helt galet med grönsaker på smörgås. Speciellt gurka.
De har varit från NY och Texas främst.
Men du behöver inte bli dryg eller nån sorts amerikaexpert?Well, Jag har bott i Maryland, South Carolina, Florida, spenderat halvars vis i flera ogangar i Colorado, Californien, och i Arizona ... Nu bor jag i Oregon. I Arizona var det inte sa manga mackor alls ... dar ater man betydligt fler burritos, men annars ligger det gronsaker pa brodet. (In "the south" brukar det oftast vara mayonnaise pa brodet, men annars ar det oftas inget "lim" alls.)
Fast ... vad vet jag
Men du behöver inte bli dryg eller nån sorts amerikaexpert?
Min poäng är att INGEN svensk person blir förvånad över att man har gurka och tomat på bröd. Det händer dock utomlands att dolk tycker det är väldigt konstigt. Det är ingen typisk amerikans grej att ha grönsak på bröd, men däremot väldigt nordiskt. Jag har aldrig sagt att ingen i hela amerika förstår sig på fenomenet.
Gröt är också typiskt här, men det betyder ju inte att ingen i us äter gröt, eller att bara engelsmän äter äggröra
Nej, han är inte någon nyskapare, bara ett ansikte för en "urgammal" tradition han fötts in i.
Det valsade havregrynet ska f.ö. vara uppfunnet just för att göra grötkokning snabbare, typ 1800-talets snabbmakaron.
Direkt relaterat till vilka sädesslag som växer bäst i vilket klimat. Havre tål fukt a la Västsverige/Skottland bra och korn är det som mognar snabbast och går att använda där växtsässongen är kort. Gröt är en funktionellt sätt att äta båda dessa sädesslag som inte går att baka jäsbröd av.
På medeltiden importerades en kultur från kontinenten att baka jäsbröd som i Nordisk budgetvariant kom att använda råg (pga. större och säkrare avkastning än vete under aktuella jordbruksförhållanden och före modern sortförädling) Förutsättningarna för höstsådd att klara sig bra har spelat roll för att rågen då etablerade sig som huvudsaklig matsäd i ett syd/öst-svenskt område (tänk även på danskt och finskt rågbröd)
Samtidigt gjordes ett tekniksprång med vind- och vattenkvarnar som gjorde att man kunde massproducera i storbak (ett par gånger per år istället för att handmala små mängder och baka nästan varje dag) vilket radikalt förändrade hur den kvinnliga arbetskraften kunde disponeras. Detta rågbröd som kom att bli vanligt var i stor utsträckning något liknande klassiskt rundknäcke.
Även filmjölk kan kopplas till jordbruksförutsättningar där det finns marker som dels av klimatskäl, dels pga. jordmån producerar bättre och säkrare om de används som bete/slåtter än för sädesodling. Kyligare klimat är också av betydelse för att lagringen av mjölken.
Ergo: Typisk svensk frukost är Gröt (i nutida form främst av havregryn), Filmjölk (som i modernt bruk kan alterneras med yoghurt) och Knäckemacka (som i modern form kan alterneras med mjukt bröd, dock inte bakat på enbart vete)
I förlängningen kan man nog se en bakomliggande germansk gröt och öl*-baserad matkultur mer lämpad för nordligt klimat och en romersk vetebrödsbaserad (=continental breakfast, nybakade croissanter osv.)
* Att öl/svagdricka var stapelvara i kosten hänger ihop med att den tillverkades av det nordliga kornet och att man kunde använda säd av sämre kvalitet som inte skulle ha hållit för lagring över vintern. Så skörden gick inte till spillo även om sommaren varit blöt och kall.
*intresserad av agrarhistoria och sover inte på natten*
Men ingen har sagt "hur det är" i USA, det är du som har blåst upp en kommentar om att någon reagerat på grönsaker på mackan som svenskt, och tolkat det som att vi tror att ingen i USA äter grönsaker Min ursprungliga observation handlade inte om amerikaner utan annan nationalitet, men inte tror jag att de inte äter grönsaker bara för att de blev förvånade över min macka med skivad gurkaFast ... med tanke pa storleken pa landet vore det kanske konstigt om man inte at olika mat pa olika stallen ... precis som det ar i Europa. Jag ar inte "dryg" och definitivt inte nagn sorts "America expert". Det ar dock mycket vanligt att Svenskar, som ibland inte ens varit i USA, talar om for mig hur det VERKLIGEN ar har, for de har de sett pa teve, hort fran en kompis, eller last i Expressen.
Men jag är inte totalt intelligensbefriad. Jag tror precis alla I tråden förstår det.Fast ... med tanke pa storleken pa landet vore det kanske konstigt om man inte at olika mat pa olika stallen ... precis som det ar i Europa. Jag ar inte "dryg" och definitivt inte nagn sorts "America expert". Det ar dock mycket vanligt att Svenskar, som ibland inte ens varit i USA, talar om for mig hur det VERKLIGEN ar har, for de har de sett pa teve, hort fran en kompis, eller last i Expressen.
Har en kollega som är matjessill direkt ur burken till frukost, det måste ju vara väldigt svenskt
Tror du suktar efter ett bröd som är som Carlssons fyrkant sannolikt, eller Gotlandslimpan. Det är en limpa att slå i huvudet på folk, mycket råg och sirap. Skogaholmslimpan är väldigt lätt och fluffig i jämförelse, om den blivit det på senare år eller alltid varit vet jag inte (jag har bara fått den på typ ridläger och fritids).Jag skulle vilja saga att det finns minst lika mycket grovt brod i USA som Sverige. Uppe i norra USA, de kallare omradena, har det alltid funnits, men i syd ostra USA har det spridit sig fran 80-90 talet nagon gang. Nagot som inte finns och som jag kanner att jag langtar efter varje gang ni pratar om det ar riktig Svensk Limpa.
Sist jag var i Sverige kopte jag en limpa ... och blev ganska besviken, den smakade inte lika gott som jag kom ihag. Nu tror jag att jag kanske kopte fel sort for jag VET ju att limpa ar jatte gott.
Till stor del varierar frukost maten beroende var i landet man befinner sig. (precis som det varierar innom Europa) men rent generellt ar det stadigare och varma frukostar norrut, och kalla och mer frukt/gront/ eller (hemska tanke) "sweet bread" typ langre soderut.
Fast nej. Gronsaker pa smorgas ar ett maste har. Alltid ett sallads blad, garna gurka, paprika, lok skiva, tomat skiva, eller vad man kan hitta pa. Sedan har man oftast bade smorgas skinka eller liknande och ost och/eller egg, tonfisk, eller vad man kan hitta pa. Har ar det lika vanligt att inte ha nagot smor/margarin/mayonnaise pa brodet, sa gronsakerna behovs for "moisture".
Daremot ater man sallan en "macka" till frukost har. Har ar det vanligare att ata brod till lunch eller middagen. Om man inte ater en "plain toast" med marmelad/sylt som frukost till kaffet.
Jag holl pa att glomma Bagel, bagels ar jatte vanliga till frukost, oftast med mjukost (typ Philladelphia) lite pulled chicken/pork/bacon/etc eller lax/eller annan sea food. Sjalv valjer jag ofta en blabars bagel och har garna philladelphia, blabar/avokado/gurka/vad som finns som ar lite "moist" uppepa.
Har ar Keso okay till frukost, de senare aren har det blivit "nyttig mat", och smaksatt yogurt ar jatte vanligt att man ater, men allt annat stammer med hur du upplever det. Fast havregryns grot heter inte "porride" det heter helt enkelt hot oatmeal har.
Hemkunskapsboken från 80-talet anser absolut att det är en standardfrukost 1A för en vardagsmorgonDet här känns ju väldigt överhövan för en vanlig vardagsfrukost. Gröt plus macka, te, kaffe ägg och juice. Eventuellt kaviar och marmelad. Vem har tid och ork? Det kan ju inte anses vara vardag.