Naturligtvis blir det lite generaliserat, men det är ju ändå tanken.
Det känns som att vi oftast äter mer till frukost än tex fransmännen med sitt kaffe och croissant, nyttigare än engelsmännens stekta allting osv. Mer gröt, mackor och så. Vet att jag saknade riktigt grovt bröd i tex Australien.
Kaffe är ju helt nödvändigt, förstås.
Jag skulle vilja saga att det finns minst lika mycket grovt brod i USA som Sverige. Uppe i norra USA, de kallare omradena, har det alltid funnits, men i syd ostra USA har det spridit sig fran 80-90 talet nagon gang. Nagot som inte finns och som jag kanner att jag langtar efter varje gang ni pratar om det ar riktig Svensk Limpa.
Sist jag var i Sverige kopte jag en limpa ... och blev ganska besviken, den smakade inte lika gott som jag kom ihag. Nu tror jag att jag kanske kopte fel sort
for jag VET ju att limpa ar jatte gott.
Ja nåt sånt! Alltså grönsaker på smörgås är nåt som många amerikanare osv inte alls förstår sig på. Det verkar var väldigt typiskt för oss här i norden.
Till stor del varierar frukost maten beroende var i landet man befinner sig. (precis som det varierar innom Europa) men rent generellt ar det stadigare och varma frukostar norrut, och kalla och mer frukt/gront/ eller (hemska tanke) "sweet bread" typ langre soderut.
Fast nej. Gronsaker pa smorgas ar ett maste har. Alltid ett sallads blad, garna gurka, paprika, lok skiva, tomat skiva, eller vad man kan hitta pa. Sedan har man oftast bade smorgas skinka eller liknande och ost och/eller egg, tonfisk, eller vad man kan hitta pa. Har ar det lika vanligt att inte ha nagot smor/margarin/mayonnaise pa brodet, sa gronsakerna behovs for "moisture".
Daremot ater man sallan en "macka" till frukost har. Har ar det vanligare att ata brod till lunch eller middagen. Om man inte ater en "plain toast" med marmelad/sylt som frukost till kaffet.
Jag holl pa att glomma Bagel, bagels ar jatte vanliga till frukost, oftast med mjukost (typ Philladelphia) lite pulled chicken/pork/bacon/etc eller lax/eller annan sea food. Sjalv valjer jag ofta en blabars bagel och har garna philladelphia, blabar/avokado/gurka/vad som finns som ar lite "moist" uppepa.
Havegrynsgröt är extremt vanligt som frukost här i Skottland (och även i resten av Storbritannien skulle jag gissa), så det är absolut inte något svenskt för mig.
Mackor med pålägg är en typisk svensk frukost för mig, min brittiske make reagerade över hur mycket bröd som äts hemma hos mina föräldrar (där standardfrukosten är en macka med ost och en med marmelad). Och att ha färska grönsaker (ost/paprika/tomat) på en kall smörgås anses lite märkligt.
Även detta att äta något tjockare än mjölk (läs: fil eller yoghurt) till flingorna är nog ganska svenskt.
Någon gång blev folk förfasade när jag berättade att jag äter keso och frukt till frukost. På engelska heter ju keso "cottage cheese" och folk snöade helt in på att jag åt frukt och ost till frukost
Har ar Keso okay till frukost, de senare aren har det blivit "nyttig mat", och smaksatt yogurt ar jatte vanligt att man ater, men allt annat stammer med hur du upplever det. Fast havregryns grot heter inte "porride" det heter helt enkelt hot oatmeal har.