Det valsade havregrynet ska f.ö. vara uppfunnet just för att göra grötkokning snabbare, typ 1800-talets snabbmakaron.
Direkt relaterat till vilka sädesslag som växer bäst i vilket klimat. Havre tål fukt a la Västsverige/Skottland bra och korn är det som mognar snabbast och går att använda där växtsässongen är kort. Gröt är en funktionellt sätt att äta båda dessa sädesslag som inte går att baka jäsbröd av.
På medeltiden importerades en kultur från kontinenten att baka jäsbröd som i Nordisk budgetvariant kom att använda råg (pga. större och säkrare avkastning än vete under aktuella jordbruksförhållanden och före modern sortförädling) Förutsättningarna för höstsådd att klara sig bra har spelat roll för att rågen då etablerade sig som huvudsaklig matsäd i ett syd/öst-svenskt område (tänk även på danskt och finskt rågbröd)
Samtidigt gjordes ett tekniksprång med vind- och vattenkvarnar som gjorde att man kunde massproducera i storbak (ett par gånger per år istället för att handmala små mängder och baka nästan varje dag) vilket radikalt förändrade hur den kvinnliga arbetskraften kunde disponeras. Detta rågbröd som kom att bli vanligt var i stor utsträckning något liknande klassiskt rundknäcke.
Även filmjölk kan kopplas till jordbruksförutsättningar där det finns marker som dels av klimatskäl, dels pga. jordmån producerar bättre och säkrare om de används som bete/slåtter än för sädesodling. Kyligare klimat är också av betydelse för att lagringen av mjölken.
Ergo: Typisk svensk frukost är Gröt (i nutida form främst av havregryn), Filmjölk (som i modernt bruk kan alterneras med yoghurt) och Knäckemacka (som i modern form kan alterneras med mjukt bröd, dock inte bakat på enbart vete)
I förlängningen kan man nog se en bakomliggande germansk gröt och öl*-baserad matkultur mer lämpad för nordligt klimat och en romersk vetebrödsbaserad (=continental breakfast, nybakade croissanter osv.)
* Att öl/svagdricka var stapelvara i kosten hänger ihop med att den tillverkades av det nordliga kornet och att man kunde använda säd av sämre kvalitet som inte skulle ha hållit för lagring över vintern. Så skörden gick inte till spillo även om sommaren varit blöt och kall.
*intresserad av agrarhistoria och sover inte på natten*