Missade mitt svar
Utveckla gärna beträffande livscykelanalyser - det är en stor skröna att vindkraftverk aldrig tjänar igen den energi den konsumerar i tillverkning sedan i produktion. Snarare är det så att att det tar ca ett halvår av produktion 2% av turbinens hela livslångd att tjäna igen det energiuttag den kräver i tillverkning, transport samt återvinning. Sedan är det visst så att man räknar med en livslängd på ca 25-30 år per vinkdraftverk men då efter den perioden tänker man sig en uppdatering av programvara, vissa komponenter etc för att kunna köra turbinerna ytterligare 20-30 år.
Ja, en vindkraftpark kräver vägar, precis som skogsbruket, och hårdgjorda ytor precis kring turbinerna för att kunna hantera kranen som reser turbinen. Men dessa hårdgjorda ytor är väldigt små, det är dyrt att hårdföra därför är endast en liten del kring turbinen hårdgjorda samt några fickor runt turbinen för att kunna ställa kranbilen i nödvändiga positioner för resning, det blir verkligen inga hektar.
Allting som vi människor gör har en påverkan på vår omvärld, att jag sitter här och svarar på det här inlägget exempelvis kräver energi. Jag skulle säga att inverkan på naturen egentligen är tämligen begränsad. Det är inte så att man bygger en vindkraftspark och skövlar hela området, utan skog tas ned för att bygga väg och anlägga en plan runt turbinen, Resten får stå kvar. För ett tag sedan var jag i Europas största landbaserade vindkraftspark och skogen och naturen var verkligen de dominerande elementen där fortsatt. De anlagda vägarna hade dessutom främjat friluftslivet positivt (40 mil cykelväg - i skogen!)
Angående vattendrag - innan en vindkraftspark får anläggas för en grundlig miljö och konsekvensbeskrivning. Denna tittar bla på påverkan på våtmarker och kontrollprogram upprättas för att skydda det som skyddsvärt är. Det är verkligen inte så att ett företag bara kan bestämma att här ska vi bygga en vindkraftpark och sedan göra det utan några som helst förhållningsregler eller kontroll.
Det var väl knappast några 300 meter höga vindkraftverk i den vindkraftparken du besökte, eftersom det än så länge inte finns så höga (landbaserade) vindkraftverk i drift, eller hur?
På vilket sätt har de närboende i området nytta av 40 mil cykelväg?
Vad har de närboende förlorat? Var det verkligen 40 mil cykelväg som folk ville ha? Eller pratar vi om en i stort sett helt obefolkad trakt?
Var det i ett land med Allemansrätt? De som driver vindkraftparker i Sverige, brukar avråda från besök i vindkraftparken under den tid när frost förekommer, p.g.a. risken för "iskast". Jag vet att det finns "värme i vingarna", men trots det så avråds det från besök.
Är det en slump, och ett utslag av gnällighet, att minst 15 % av boende runt en vindkraftpark, får försämrad hälsa, sömnproblem, och att fastighetsvärdena reduceras avsevärt?
Livscykelanalyser tar typiskt inte med miljöeffekterna av gruvdrift för utvinning av sällsynta jordartsmetaller, minskning av av kolinlagringen i skogsmiljö, koldioxidutsläppseffekterna från dikning av våtmarker och den dikning som behövs för i största allmänhet, koldioxideffekten av tillverkning av betong, eller långtidseffekternaav att "gatorna" för transport är så pass breda. Inte heller byggen av kraftledningar räknas med i livscykelanalyserna. Miljökostnaderna för ett återställande av området brukar inte heller tas upp. Inte heller så räknar man med breddning och uträtning av vägar utanför parken. Upptagandet av nya bergtäkter, eller ökat uttag från befintliga bergtäkter tas inte heller upp.
Att rotorbladen i dagsläget inte kan återvinnas räknas inte heller med.
Det är i dagsläget okänt (i betydelsen otillräckligt studerat i vetenskapliga studier), hur mycket och på vilket sätt, en grupp med 300 meter (270-340 meter) vindkraftverk, fungerar vad avser hur lokala vädersystem, luftströmmar och regn kommer att fungera.
Stratusmoln, som är de moln som under höst, vinter och vår, som ofta ger oss regn, kan ha en mycket låg molnhöjd. Från i stort sett marknivå ("dimma") till uppåt 600 meter. Om de väldigt höga vindkraftverken triggar att regnet faller på andra/nya sätt, än som varit gängse i ett område, så kan det innebära stora problem för lantbruk och vattenföringen i vattendrag.
De som projekterar vindkraft parker, brukar hävda att ca 2-3 % av vindkraftparkens yta, består av hårdgjorda ytor. De miljövänner som i efterhand som granskat projekt, brukar observera att 4-5 % av parkens yta består av hårdgjorda ytor.
Till det kommer nybyggda/utbyggda transportvägar till vindkraftparken.
Antag att ett vindkraftområde är 2000 hektar stort. Det innebär att ca 100 hektar kommer att vara permanent hårdgjorda ytor.
Till det kommer vägar utanför vindkraftparken som måste rätas ut och breddas.
Om 5 mil (50000 meter), genom skog och åkermark UTANFÖR vindkraftparken ska breddas/rätas ut med 3 meter, så pratar vi om 1500 hektar nyskapad hårdgjord yta!
Och hårdgjorda ytor kan inte återställas!, man kan visserligen lägga på lite matjord, men det blir inte samma sak. Breddar man väg över åkermark, så är den åkermarken förlorad för matproduktion för evigt.
De riktigt höga vindkraftverken kan behöva fundament som täcker en yta av 3000-5000 kvm, och hur djupt det behöver grävas, beror naturligtvis på markförhållandena i området, så det är svårt att teoretisera om volymen betong som behövs utan att ha direkta uppgifter om markförhållandena.
De olika miljökonsekvensbeskrivningarna, görs typiskt av konsultbolag, som sammanställer befintligt material från sådant som kommuners översiktsplaner, länsstyrelsernas olika miljöutredningar, information från Artdataportalen, kombinerad med rätt begränsade fältstudier, t.ex. fågelinventeringar som endast pågår ett fåtal dagar, man gör stickprov avseende växter, på sådana ställen inom den tänkta parken, där det är osannolikt att man hittar något intressant.
Vi har i vårt närområde den senaste tiden sett tydliga exempel på hur det görs. Att fågelinventera 3000 hektar, har man lagt totalt tre dagar på t.ex.
Inte sällan så passar markägaren på att kalavverka stora områden strax innan ett vindkraftprojekt presenteras, för att eliminera miljövärden.
Enkelt uttryckt: man ser till att hitta så lite miljövärden som möjligt. Precis som i Cementa-fallet, så skönmålars det en hel del i de miljökonsekvensbeskrivningar som skapas, och man hoppar gärna över att nämna sådant som skulle kunna begränsa eller stoppa projekten.
Det är också vanligt att förlägga projekten i gränstrakterna mellan två län, och två eller flera kommuner, för att skapa komplexitet i beslutsfattandet och pajkastning om vilket län/vilken kommun som ska ha ansvaret.
Dessutom så tas inga som helst hänsyn till hur det ser ut med miljövärden utanför vindkraftparkens gränser. Det är inte helt ovanligt, att vilja omgärda naturreservat, helt eller delvis, med storskalig vindkraft.
Jag kan fortsätta med att rada upp frågetecken runt industriella vindkraftparker, men helt klart borde vara att vindkraft absolut INTE bör byggas i närhet till ostörda områden med höga naturvärden. Ingen bebodd plats ska behöva vara omgärdad av Vindkraftparker i alla väderstreck.
Ska vindkraft projekteras, så bör det vara i områden som redan är störda av ljud och ljus, där den biologiska mångfalden redan har lidit skada, och där det är realistiskt att utan vidare skador på natur och miljö, ha, eller skapa tillgång till kraftledningar och vägar.
Vindkraft längs de största Europavägarna (motorvägarna), längs med stambanorna och i utkanten av industriområden vore mer rimligt, än vindkraftparker i områden med höga naturvärden och en rik biologisk mångfald.
Det just märkligt att det inte projekteras Vindkraft nära Stockholm, eller att man samprojekterar vindkraft med sådan som Ostlänken.