Per kraftverk med samma effekt (läs: per byggd kW), enligt googlehärstammande siffror. Lägger man till LCC så sticker förstås kärnkraften iväg än mer.Kostnad per kraftverk, eller per producerad kWh över kraftverkets livstid?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Per kraftverk med samma effekt (läs: per byggd kW), enligt googlehärstammande siffror. Lägger man till LCC så sticker förstås kärnkraften iväg än mer.Kostnad per kraftverk, eller per producerad kWh över kraftverkets livstid?
Frågan är ju om vi "får" stoppa exporten för EU.När jag ser hur mycket ström vi exporterar känns det verkligen som ett omtag vad gäller energipolitiken är nödvändig. Exportförbud på el?
Vi har absolut logistikproblem att få ner strömmen till Skåne, men det är är ju löjeväckande med prisskillnaderna från norr till söder.
Frågan är ju om vi "får" stoppa exporten för EU.
Ja. Haken är väl bara att exportförbud antagligen måste föregås av om inte ett förstatligande så åtminstone en radikal statlig satsning på produktionsanläggningar. Det har ju länge varit en vedertagen sanning att ingen kommersiell aktör vill bygga ny storskalig elproduktion (och framför allt inte kärnkraft) i Sverige eftersom man inte ser att man kan räkna hem det med önskad avkastning. Och får man inte exportera så lär väl inte precis fler intressenter ställa sig i kö.När jag ser hur mycket ström vi exporterar känns det verkligen som ett omtag vad gäller energipolitiken är nödvändig. Exportförbud på el?
Vi har absolut logistikproblem att få ner strömmen till Skåne, men det är är ju löjeväckande med prisskillnaderna från norr till söder.
Ytterligare en anledning att gå ur.Frågan är ju om vi "får" stoppa exporten för EU.
Varför då? Grundproblemet är inte att vi exporterar, utan att vi har för dåligt med elöverföringskapacitet från där vi producerar elen, till där den används. Och en stor anledning att vi har en så stor obalans mellan produktion och konsumtion är att tidigare politiker beslutat att mer eller mindre omöjliggöra energiproduktion i stor skala i södra delarna av landet.Ytterligare en anledning att gå ur.
Ja. Haken är väl bara att exportförbud antagligen måste föregås av om inte ett förstatligande så åtminstone en radikal statlig satsning på produktionsanläggningar. Det har ju länge varit en vedertagen sanning att ingen kommersiell aktör vill bygga ny storskalig elproduktion (och framför allt inte kärnkraft) i Sverige eftersom man inte ser att man kan räkna hem det med önskad avkastning. Och får man inte exportera så lär väl inte precis fler intressenter ställa sig i kö.
Och som @Sharpless säger är exportförbud eller -begränsningar säkert kontroversiellt utrikespolitiskt.
Därför att det inte skall vara EU som bestämmer vad vi gör med vår ström. Makten skall stanna i landet, våra folkvalda skall avgöra om vi skall exportera ström så vår egen befolkning blir utanVarför då? Grundproblemet är inte att vi exporterar, utan att vi har för dåligt med elöverföringskapacitet från där vi producerar elen, till där den används. Och en stor anledning att vi har en så stor obalans mellan produktion och konsumtion är att tidigare politiker beslutat att mer eller mindre omöjliggöra energiproduktion i stor skala i södra delarna av landet.
Tja, men samtidigt kan jag tycka att företag borde få sälja sina produkter obehindrat.Därför att det inte skall vara EU som bestämmer vad vi gör med vår ström. Makten skall stanna i landet, våra folkvalda skall avgöra om vi skall exportera ström så vår egen befolkning blir utan
Därför att det inte skall vara EU som bestämmer vad vi gör med vår ström. Makten skall stanna i landet, våra folkvalda skall avgöra om vi skall exportera ström så vår egen befolkning blir utan
För min del ser jag egentligen inte det som särskilt kontroversiellt. Vi har ju en del samhällsviktiga funktioner som ägs gemensamt (läs: statligt, regionalt eller kommunalt) och jag kan inte se att de generellt funkar sämre ur ett nyttjandeperspektiv än kommersiella aktörers motsvarigheter. En och annan gör det, men det är ingen naturlag.Du vill alltsa forstatliga elproduktionen? Annars har folkvalda inget att gora med vars elen saljs
Först av allt, det är inte okomplicerat att transportera el långa sträckor och det innebär även förluster. Det andra är att en ökad överföring från norr till söder leder inte till någon större sänkning av elpriset i söder utan till ökad export. Det är så en fri avreglerad elmarknad fungerar.Varför då? Grundproblemet är inte att vi exporterar, utan att vi har för dåligt med elöverföringskapacitet från där vi producerar elen, till där den används. Och en stor anledning att vi har en så stor obalans mellan produktion och konsumtion är att tidigare politiker beslutat att mer eller mindre omöjliggöra energiproduktion i stor skala i södra delarna av landet.
Fast då krävs ju att man har någon spis att elda i också förstås, långt ifrån alla som har det.Solpaneler ger ändå inte så mycket under de kalla månaderna när strömmen är dyr. Vedeldning är lösningen, gammal beprövad teknik är fortfarande bäst.
Fast du som bor i lägenhet har ofta en bråkdel av förbrukningen i ett hus också.Fast då krävs ju att man har någon spis att elda i också förstås, långt ifrån alla som har det.
Jag som bor i lägenhet har inte den möjligheten t ex.
Särskilt för uppvärmningen oftast. Det hjälper inte så mycket att elda för att få elbilsbatteriet uppladdat eller för att få tvättmaskinen att rulla.Fast du som bor i lägenhet har ofta en bråkdel av förbrukningen i ett hus också.
Killen har heller ingen spis att elda i och hans elräkning är inte att leka med.Fast du som bor i lägenhet har ofta en bråkdel av förbrukningen i ett hus också.
Då kanske man skall se sig om efter andra lösningar?Killen har heller ingen spis att elda i och hans elräkning är inte att leka med.
Tidigare berättade han att hans elräkning på vintern och min i lägenhet låg rätt lika. Så min lägenhet är inte direkt energisnål i el tyvärr.
Det är oftast lättare sagt än gjort. I killens fall finns inte kapital att byta ut nuvarande system, och det blir inte direkt kapital över när elräkningarna sticker iväg på flera tusen.Då kanske man skall se sig om efter andra lösningar?
I villa främst uppvärmningsystem men även solpaneler.
Vi får nog vänja oss vid att el är dyrt.
1989 så kostade elen ca 1:- i dåtidens penningvärde.
Det är 1.84 sek i dagens penningvärde.
Det går att leasa solpaneler.Det är oftast lättare sagt än gjort. I killens fall finns inte kapital att byta ut nuvarande system, och det blir inte direkt kapital över när elräkningarna sticker iväg på flera tusen.