Ulrika skriver på SVT att 65% av all djursjukvård köptes av Evidensia och ytterligare ett (ej namngivet) företag men hänvisar till en fyra år gammal artikel där det står kliniker, så lite oklart. I Ridsport står det " .... Evidensia. Ett internationellt företag som bara 2011-2012 köpte upp hisnande 65 procent av djursjukvården". Evidensia fanns inte 2011 så de kan knappast ha köpt något då. Var hittar du dina googleuppgifter?
Men egentligen är väl antalet kliniker inte så intressant - det är väl volymen? En klinik kan ha ½ veterinär eller 20. Det är väl hur stor del av marknaden de har som är väsentligt? Oavsett, om bara Evidensia köpte 65 % av alla kliniker eller av all djursjukvård som fanns 2011 och 2012, och de idag endast har 35% av vården, så måste det ha tillkommit väldigt mycket vård sedan dess. Är för trött för att räkna ut hur stor den expansionen i så fall har varit.
Undrar också lite hur expansionen hänger ihop med försäljningen av ATG:s kliniker på häst? De fanns (om Wikipedia stämmer) på 24 orter, Evidensia har idag (enligt deras hemsida) 15 hästkliniker. De flesta av dem tror jag kommer från ATG. Dessutom har de cirka 40 smådjurskliniker, AniCura ungefär lika många.
Det kan mycket väl vara så att Evidensia och AniCura (varför är det inte samma drev mot dem - har de lägre priser?) har en för stor del av djursjukvården, men den diskussionen underlättas inte av att div felaktiga/ofullständiga siffror cirkulerar. Helt klart pågår det en strukturomvandling inom veterinärvården, på gott och ont.
Jag skulle tippa på att bland annat
denna artikel är en av anledningarna (skriven december 2012 i Sydsvenskan) "Medan Djursjukhusgruppen enbart behandlar sällskapsdjur dit katter, hundar och exotiska smådjur räknas, tar Evidensia även emot stordjur vilket främst innebär hästar. Här finns en
annan artikel om just riskkapital bolag (nu är det ju Evidensia det pratas om i den här tråden, varför det inte är samma drev mot andra får du fråga andra om, jag pratar om den lilla erfarenhet jag själv har av just evidensia eftersom det är vad denna diskussion rör). På drygt ett år har de två koncernerna köpt upp 65 procent av alla djursjukhus och kliniker i Sverige, en marknad som tidigare främst bestod av små, fristående aktörer." Men det finns fler också. Procentsatsen är inte särskilt svår att räkna ut om man vill göra ett journalistiskt arbete. Nu är ju oftast en blogg, inklusive ponnymammans, inget annat än ett debattforum, och det är en stor skillnad på en journalistisk skriven artikel och ett debattinlägg, ponnymamman är också i kommentarerna tydlig med att hennes blogg är just hennes åsikter, inte ett forum för vetenskapliga artiklar, men hur eller hur så köpte de upp 65% av den dåvarande vården, så har jag läst både artiklar och debattinlägg till skillnad från veterinären som bemött henne som Jeps klistrade in inlägg från, att Evidensia skulle äga 65% av djurvården idag har jag inte läst någonstans alls, det var det jag reagerade emot, men det var dock inte svårt att hitta att de uppgifterna som gällde vid uppköpstillfället.
Men i vilken omfattning händer det att en klinik tar 1500 spänn för "ingenting"? Är det ett generellt problem som beror just på Evidensia eller är det något som förekommer just på enskilda kliniker? Senast jag besökte en riskkapitalistägd klinik för en liten skitsak landade notan på 100 spänn. När jag går dit för rutintester av mina avelskatter kostar det lika mycket som hos vilken annan klinik som helst (tom. något billigare i vissa fall). Trots att det är en modern, välutrustad klinik, med många specialister och som iofs inte har öppet dygnet runt, men till sent på kvällen iaf.
Kanske det, jag förstår dock att djurägare vänder sig till billigare aktörer i så fall. Man vill väl oftast komma så billigt undan som möjligt, speciellt många hästfolk, det brukar väl gälla genomgående för både för stallplatser, hö, träningar etc. Varför skulle det inte välja veterinärvård?
Sen är ju frågan vad som ingår i de 1500-2000 kronorna? Sedering, material, skötsel av såret, övervakning av djuret (ja, även under "bara" lugnande bör de övervakas), själva bandageläggningen osv. Alla saker räknas in.
Ingen sedering byte av bandage, naturligtvis koll på såret. Flera privata veterinärer reagerade dock också på priset.
Som sagt, man kan säkert vända på det in och ut och fram och bak, men helt uppenbart, om man läser tråden, och kommentarer, är att många väljer att vända sig mot det billigare alternativet om det finns ett sådant. Vilket jag förstår. Veterinärvård är dyrt och jag förstår att en hästägare vill minimera sina risker...