Ja det kan tänkas finnas andra kvaliteter i ökad trav än den tävlingsmässiga, men frågan är, hur bärig är den? En ökning innebär ju ändå påskjut, påskjut är fortfarande skjutkraft inte bärkraft. Så fort du länger steget går du över till skjutkraft, det är ju därför du behöver tex en halvhalt eller annan inbromsning eller förberedelse där hästens bakhovar kan bära, då kan du åstadkomma bärkraft. För att få balans nog för att bära krävs låg hastighet. Passage är väl i så fall närmare bärighet, där är det ju mer balans mellan bärkraft och påskjut. Ju högre hastiget, ju längre steglängd, desto mer påskjut, ju lägre hastighet, ju kortare steglängd, desto mer bärkraft.
Balans, hmmm...Balans är ju väldigt universellt, det måste alltid finnas någon grad av balans, annars ramlar vi omkull. Frågan är om det finns tillräckligt med balans för att bärigheten ska fungera, att hästen lätt och smidigt kan rikta sin framdel åt vilket håll som helst, när som helst, framåt, uppåt, åt sidan. Sen är frågan, finns där tillräckligt med mental balans, kan hästen när som helst, i vilket moment som helst, bara sluta arbeta/röra sig på ett specifikt sätt och utan problem släppa föregående fokus och göra något helt annat eller bara stanna till. Garrochahästen visar ju att allt detta funkar, han kan rikta sin framdel åt vilket håll som helst, i vilken energi som helst, galoppera vansinnigt fort och sen bara sakta ner som om ingenting har hänt. Frågan är, uppfyller en häst i ökad trav dessa kriterier? Hur då i sånt fall?
Som jag ser det så en häst i frihet har naturlig balans, när vi börjar "skola" dem så rubbas den balansen, både fysiskt och mentalt, när vi sen dessutom sätter oss på dom så rubbas den än mer. Det är det dressyren är till för, att återställa den fria naturliga balansen som hästen redan har men som vi förstör. Det handlar inte om att vi kan åstadkomma en "ny" sorts "bättre" balans som inte redan finns där naturligt. Att återställa balansen, mentalt och fysiskt, lägger grunden för allt du sen kan göra med den balansen. Det är bara fantasin och möjligen hästens exteriöra förutsättningar som sätter gränsen, inte vilken skolning/arbete du inriktar dig på.
Så som jag ser det är det du hävdar som obalans och spänning bara olika yttryck för balans och bärighet. En balletdansös tex, uttrycker balans, smidighet och styrka på ett sätt medans en modern dansare uttrycker det på ett annat. Att ställa dom mot varandra och påstå att det ena är balans och styrka, det andra är något annat, för att det ser olika ut eller för att man fokuserar på olika detaljer i uttrycken, det blir ju bara befängt. Eller att en akrobat som kan svinga sin kropp i allsköns krumelurer inte har tillräckligt med balans och styrka, bara för att man jämför med hur en ballettdansös uttrycker sig på ett mer förfinat och koordinerat sätt enligt ett visst system medans akrobaten följer ett annat system. Det ju är egentligen bara olika uttryck, vi kan tycka det ena är trevligare än det andra, men båda är lika mycket beroende av balans och styrka och mental fokus för att fungera.
En bra ökad trav kan du gå från piaff-ökad trav-piaff.. Det är dock svårt för både häst och ryttare.
Svårare än att bara gasa och stoppa just iom att hästen utöver lydig i att stanna och så också ska vara lösgjord och placera sin kropp korrekt..
Så visst ska den vara i balans i ökad trav. Men jag tänker inte ökad trav a la tävling. Jag tycker inte de är bäriga nog enligt hur jag vill ha det.
Jag vill ha dem samlade i ökade traven.
Balans mentalt måste en dressyrhäst också vara i. Man ska kunna gå från max bjudning till lång tygel och halt och hästen ska bara släppa allt precis som en ko-häst ska kunna.
Tycker jag..
Jag tror faktiskt inte vi kommer komma längre i diskussionen om balans tills du upplevt annat än det du sysslar med.
Jag säger inte det för att vara spydig.
Utan för att det brukar vara så för de allra flesta, läs alla, även mig.
Jag är detaljnördig. Jag vet att jag är väldigt extrem i mitt detaljtänk. Onormal rent av!
Men för mig handlar ridning om att förbättra hästen och rida i minimalt slitage.
Och då måste man vara så extrem i sitt balanstänk.
Jobbar man så brukar man kunna lossa hästars spänningar och låsningar om de fått sånt innan. Och sen kunna hålla dem fria från sånt.
Hästar som rids enligt Garocha-videon, som cow-horses etc går inte att lossa helt i arbetet. De måste spänna till i underhalsen och balansera sig med halsen för att inte som du skulle säga tappa balansen.
Jag anser att de redan har tappat balansen då de måste balansera sig med halsen.
Jag fattar absolut tänket med "vad kan jag göra i det här?". För det måste jag alltid tänka själv. Annars är det inte bra, om det inte funkar.
Men jag vill också få luft i hästen. Det får man bara i en stadigt lagd balans.
För mig handlar det om att låta dem våga lämna marken.
Om du når dit kommer du märka att de av bara den ridningen taggar ner mentalt och blir balanserade. Utan att man behöver träna dem coola. Det även med hästar som är feltränade och har enorma stressproblem.
Att be hästen skifta balans så pass frekvent går om man inte kräver exakt form och låter dem använda halsen till balansering.
Det går inte om du ska rida dressyr. Då måste halsen sluta spänna till iom att den hindrar bakbenen från samling och hindrar hästen från att bli luftig i steget.
Utöver att om man gör det och försöker låsa hästen i position där halsen inte kan verka balanserande kommer man få en rädd/stressad häst.
Om du tänker dig att man kan börja gå genom att luta sig framåt och sen springa ifatt kroppsklumpen sas med benen när man börjar ramla och så tänker du dig att man kan börja gå genom att sätta sig något och lyfta fram benet och sen flytta kroppsklumpen efter det sas..
På samma sätt ser jag det med de där balans-grejerna i sidled.
Det är ramlande sidförflyttningar där hästen behöver stampa av för att först trycka iväg kroppen och sen springa ifatt den. Och sen trycka ifrån då det är flyttat nog sas och skifta till ny riktning. Med frambenen alltså..
Sånt tror inte jag är uppbyggande.
Just för att det inte är bärigt. Då hade inte frambenen behövt dunka till så.
Men så kan man inte vända bärigt hur fort som helst heller..
Så ska man jobba med hästen får man kanske skita i bärighet iom att man måste hinna efter en ko tex.
Men då säger man det. Inte att det är "en annan bärighet". Tycker jag.