Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 3
peter_lundin skrev:
Citerat från krulligahästen:
Vad säger alla andra barfotare om detta, smygkopierar ni bara Strasser(står på ett annat ställe).
PL
Hej!
Jag har läst alla inlägg hittills på denna länk och måste först och främst säga att det är värre än på dagis i vissa diskussioner. Ingen nämnd, ingen glömd. Önska bara att man kunde ta det bästa från alla metoder och samsas någonstans på mitten. Alla hästar kan inte fungera utan skor på alla nivåer inom sporten som det nu är. Samtidigt kanske många hästar skulle må bra av att gå barfota mera.
Sedan bör jag väl tala om för alla att jag har två hästar som för tillfället är barfota. Det är en före detta travare, kallblodsvalack på 15 år som mest går lätt träning på ridbana och skogsritter och en 9-årig Qurtervalack som jag tävlar westernridning med (Quartern går inte barfota i vanliga fall).
De är inte verkade efter någon speciell metod men jag kom först i kontakt med "barfota" genom AANHCP (är det rätt bokstäver? Hoppas ni fattar i alla fall) och det var inte genom OL utan genom en annan som då var under utbildning. H*n gjorde den första verkningen av mitt kallblod. Det var i oktober för ett år sedan. Efter det har jag verkat honom helt själv. Jag och en kompis som också verkar sin egen häst brukar åka till varandra och ge synpunkter, efterson det lätt blir så att man blir hemmablind. Vi läser allt vi kommer över inom barfota eller kanske inom ämnet "hovar" i allmänhet. Jag tror inte att man ska fördöma hästskor helt. Det har ju som tidigare sagts fungerat i många hundra år, samtidigt så föds ingen häst med skor på och det är allmänt känt att en sko i järn inte tillåter hovmekanismen att fungera på ett tillfredsställande sätt.
-Men inga vildhästar trussar heller inte omkring på hårda asfalts/grusvägar i mer än en timme om dagen. Skulle tro att om de fick välja skulle hålla till i skog och på täkter, stränder och sjöar. Markområden som sliter jämnare på hoven och inte allt under en kort tid. Det är klart att barfotagång kanske är det sundaste för vissa hästar för vem skulle i ärlighetens namn rakt ut sagt plåga (ja, jag skrev "plåga" för jag kan inte hitta ett mer passande ord) sin älskade häst under ett halvår med hovömhet på hårda underlag om det inte är väl menat i slutändan? Inte jag i alla fall. Min häst har blivit mycket bättre att rida på sedan han blev barfota. Han känner sig för vart han sätter fötterna när man rider i skog och mark och är inte lika snublig som förut. Samt att hans steg har blivit mycket bättre.
Även min hovslagare kollar så att det inte går på tok. Jag har nu för tiden för övrigt en jättebra hovslagare, under utbildning, som aldrig skulle komma på tanken att slå hästen. Jag anser der ganska insnöat att döma en hel yrkeskår p.g.a några få mindre seriösa. I stället för att byta från metoden kanske man ska se sig om efter en annan utövare? Innan har jag haft en annan äldre man som inte alls varit lika sympatisk. Ska jag vara ärlig så vet jag inte om han var utbildad så det ska jag inte tillskriva någon skola alls, alla andra använde honom i min närhet så det bara blev så. I vilket fall som helst så har han skott väldigt mycket, rätt eller fel kan jag inte uttala mig om, men jag vet i alla fall att han använde samma metod på alla hästar.
Hur som helst så fungerar kallblodet jättebra barfota nu. Men det är som sagt ett år efter avskoning och det har inte varit en rak väg hit. Långt ifrån! Det var helt ok i fjol ända tills marken i hagen frös till små knölar. Då var han INTE bekväm längre så han rörde sig väldigt mycket mindre än innan. Då hade jag tankar på att ge upp och låta sko honom, men efter det så kom snön vilket var en befrielse för både honom och mig. Fats samtidigt så blir det ju tö och sedan halt. Isen blir ju väldigt ovant för dem efter att ha haft skor på sig i 11 år. Samtidigt så ökade värmen i hovarna till kroppstemperatur så det var inte längre några hovar som kom in isiga från hagen och inte heller några snöklampar. Under ridningen har jag använt boots när jag ridit längre sträckor ända fram till i somras. I slutet på våren/början på sommaren har han varit oöm på de flesta underlag, jag har bara använt bootsen på en långritt på 7 mil efter asfaltsvägar/hårda grusvägar på 2 dagar. Annars befarar jag att han inte skulle ha haft mycket kvar att gå på när dagarna var till ända.
Även hovväggen växer bättre nu än i somras samt att hovväggen har blivit mycket tjockare.
Så till Quartern... honom tog jag av skorna på för en och en halv vecka sedan. Han ska mest bara gå i hagen nu p.g.a att han är under medicinering (homeopatmedel, vilket är någonting som jag skulle vilja diskutera med seriöst intresserade personer under en annan länk) och bara komma ut på lugna skogsturer fram till tävlingssäsongen börjar nästa år igen. Men med honom skulle jag aldrig fantisera om att han skulle klara av den träning som krävs barfota. I så fall skulle det ta längre än bara ett år att få honom tävlingsduglig och det är ju trots allt det jag har köpt honom till.
Så barfota på honom är inte ett alternativ för mig. Han busar i hagen och är som vanligt där men han är fruktansvärt öm på väg till/från stallet där det är grusväg som dom sladdade i helgen så alla stenar lossnade igen.
Han tappade en baksko i mitten av sommaren och blev jättehalt p.g.a en hovböld som sedan kom ut ovanför trakten. Jag tror på självläkning så det skulle förvåna mig om han inte har mer skit som ligger och gror. Det mesta brukar komma ut den naturliga vägen om man ger det förutsättningar, i det här fallet skulle jag tro att förutsättningen var ökad blodcirkulation i hoven.
Vi får se hur min teori håller. Hoppas bara att hästen ska få så ba förutsättningar som möjligt att bli frisk.
Oj! Vad långt det blev!
Ge mig gärna era synpunkter. Bra som dåliga välkomnas om det är kritik som kan hjälpa mig komma vidare till ett bättre "hovliv" tillsammmans med mina hästar.
Mvh/F