C
Cecely
Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 3
Jaja, du får tycka vad du vill.
Jaja, du får tycka vad du vill.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
peter_lundin skrev:Mitt problem är mera med folk som anser att alla hästar fungerar bra barfota bara man tillämpar deras metod samt med de som med i min mening förvrängda argument försöker visa skors totalt förstörande effekt. Vem vet vetenskapen kanske kommer att ge dem rätt men än har vi inte kommit dit o jag tror inte att vi kommer komma dit.
Det kommer säkert nya rön som visar hur vi bättre skall hantera både barfota o skodda hästars hovar. Dålig hovvård på både barfota o skodda hästar kommer vi dock aldrig att bli av med , klåpare kommer alltid att finnas.
PL
hovis skrev:Min uppfattning är att den individen som kan klara sig barfota mår bäst.Så enkelt är det både för hästen och för mig.
Man bör dock starta i en annan ände om detta mål skall uppnås nämligen utifrån AVELN samt påvisa bättre kunskap utifrån dagens hästhållning samt inte minst vad som påverkar hästen utifrån vad som händer när det kommer upp en "klump" på ryggen. INGEN häst kommer påvisa hältor ömhet oberoende av hur sned och vind den är så länge det inte kliver upp en person på den som envisas med att rida den. 90% av dagens belastnings skador som hästarna utsätts för uppkommer på grund av dålig ridning.
Inte_Ung skrev:Sätta i bättre skick, det låter ju skitbra!
Inte_Ung skrev:If you can't beat them - join them!
Det håller jag helt med om!Tyvärr sista meningen oxå.. men hoppas det blir bättre framöver!Nej fel..jag vet det blir bättre framöver!peter_lundin skrev:Jag har inga problem med de hästar som fungerar barfota till det ägaren vill använda dem till o jag är tacksam om minta egna fungerar barfota i så stor utsträckning som möjligt.
Jag tvivlar inte på att det finns mer eller mindre högpresterande hästar som fungerar barfota,hur man nu definierar högpresterande, en lågpresterande häst hkan mycket väl ridas på ett sätt som gör att hovarna tar mkt stryk medans tex en GP dressyrhäst som rids på lämpligt underlag klarar sig mkt bättre.
Det spelar ingen roll om ngn visar mig 10000 högpresterande barfotahästar, jag kommer ändå inte tro på att alla hästar fungera barfota. Inte heller om ngn visar mig lika många barfotahästar med problem, jag kommer ändå inte tro att alla hästar behöver skor. Osv osv.
Mitt problem är mera med folk som anser att alla hästar fungerar bra barfota bara man tillämpar deras metod samt med de som med i min mening förvrängda argument försöker visa skors totalt förstörande effekt. Vem vet vetenskapen kanske kommer att ge dem rätt men än har vi inte kommit dit o jag tror inte att vi kommer komma dit. Det kommer säkert nya rön som visar hur vi bättre skall hantera både barfota o skodda hästars hovar. Dålig hovvård på både barfota o skodda hästar kommer vi dock aldrig att bli av med , klåpare kommer alltid att finnas.
PL
Bra yrkesmänniskor behöver inte marknadsföra sig ..de får kunder ändå!Migo skrev:*hugger knapp*
noterade bara detta i artikeln som cecely länkade till:
"Hon ger sin hovslagare Erwin Zimmerman äran och menar att han gör ett fantastiskt jobb med att trimma hästarnas hovar."
ojoj, en icke strasserverkare som också trimmar- det mååååste vara marknadsföring
Där hittade du ju Calle Sands "kompis"!Cecely skrev:vill även lägga till denna
http://www.remont.se/article.asp?id=1015
Sitat ur texten
Med det menar vi en strävan att närma sig den vilda hästens hov. Färska studier av mustanger i USA visar hur fantastiska fötter och enormt fina leder dessa fritt levande hästar har, förutsatt att de får tillräckliga ytor att röra sig på, säger han.
Trimma haserna har då iaf aldrig jag hört talas om.
Jag har redan svarat på din tråd nedan ..och det gjorde jag redan innan fröken Ideeal var spydig!Mustang skrev:Fick tipset om att lägga min fråga här, så jag provar...
Kan man få lite hjälp?
Två-åringen verkas med 4-veckors intervall, pga tidigare miss-skötta hovar, verkas lite men ofta.. Hade jättelånga tår när hon kom, man såg brytpunkten på framhovarna (alltså, där den snart skulle börja vinklas utåt/uppåt), samt att bakhovarna var så långa att hon "halvsatt" när hon gick... Köpet var ju inte direkt impuls, men när jag såg hur hon va, kunde jag ju inte lämna henne kvar..
Hur som helst, nu håller vi på att rikta henne tillbaka, hon är verkad 3 gånger nu... När vi tog av hoven första gången, var blåmärkena precis innanför bärranden i bak, och precis mitt i sulan fram... Dessa flyttas längre in mot strålen för varje verkning.. Strålarna är väldigt "utplattade" men fasta.. Nu när hovslagaren var ute idag, såg jag att blåmärkena flyttat sig ännu lite längre in... Jag hade ju hoppats att dom skulle vara borta... Hon är även väldigt låg i trakterna och jag har sett att hon har problem med överrullningen.. Jag fattar ju att det har med hennes fd långa tår att göra, och hon blir bättre hela tiden...
Jag har fullt förtroende för min hovslagare, då jag vet vad hon gjort med min tidigare häst.. Hon hade dom berömda ankfötterna och 2 strlk för stora hovar, men strunt samma..
Som sagt fullt förtroende, men nu börjar jag undra..
Jag är ju asdålig på hovar och jag kan ju vanvårda henne jusst nu utan att veta om det..
Är blåmärkenas förflyttning ett tecken på att det går åt rätt håll, eller är det rent åt h-lv-te?!?
Hon är väldigt traktlåg och fick "fuskskor" med hjälp av Instant Hoof, en siliconsträng som fungerade som skor i 2 dagar, tills den föll av..
Andra tips och funderingar?
Tack..
peter_lundin skrev:Dålig hovvård på både barfota o skodda hästar kommer vi dock aldrig att bli av med , klåpare kommer alltid att finnas.
PL