Bålstbilitet

Sv: Bålstbilitet

Så länge vi är högerhänta eller tvärtom så är vi inte liksidiga, sedan kan man vara medveten om det eller inte

Jag beskriver mig som Quasimodo, men jag tror inte någon hade sett på mig att jag var sned

om man inte hade det som jobb

Om man inte är medveten om sin egen snedhet så tycker jag att man missar väldigt mycket i att kunna känna hästens
 
Sv: Bålstbilitet

*KL*
Jag vill bara kommentera allt detta snack om stretching ;)

hur var det nu med tonen på Klassisk Dressyr :confused:

Den bok som hjälpt mig mest då sjkgymnaster har samma attityd som du, eller tom kommer på den brilljanta idén att man skall tränar mera:crazy:är "Anatomi och rörelselära inom idrotten"

Jag tror din utbildning är anpassad till tanter som sitter på rumpan hela dagarna :o

Mina muskler skall stabilisera inte bara min vikt utan en kvarts hästs vikt som dessutom inte vill stå still. Mina adduktorer kniper fast en tung sprattlande häst.

jag har inga som hellst problem med bålstabilitet :rofl: jag stabiliserar mig och hästen

Det sker inte bara genom att hjärnan säger åt musklarna att ta i - det sker pga av att jag udner lång tid har byggt upp en muskelstruktur som står pall, dett inebär att jag har en massa bindvävs materiel inne i musklen och den gör muskeln kort och stark.
Jämför en seg gammal ko - vad är segt i muskeln -inte är det muskelspänning

Står man som en fällkniv så blir musklerna där korta - ju kortare ju mer styrka.
Man är alls inte lika stabil när muskeln blri längre igen
Att muskeln blri kort fyller en funktion dvs den klarar arbetet bättre, sedan att det inte är hälsosamt på sikt - eller funktionellt för annan verksamhet är en annan sak

Den som skrivit boken är Rolf Wirhed elittränare och universitetslektor på GIH

och där påpekas faran med ensidig träning dvs ensidig träning/arbete - för då blri man som jag :crazy: och inflammationer och tom muskelbrisntingar kommer som brev på posten


Alltså är det viktigt med rörelseträning också. För mycket bålstabilitet är heller inte bra... Det ger stelhet :idea:

Angående stretching och rörelseträning; även den axelsnurr som jag gav till Bigganls kan var skadlig om den utförs fort. alla pendlingar i hög hastighet ger fel effekt, likaså bända och dra. det ni tror stretching är

Det man istället gör kallas PNF Proprioceptiv Neuromuskulär Facilitering


I boken står att metoden används av sjukgymnaster när de skall återge en skada muskel dess naturliga längd :crazy:

Enkelt förklarat så går man till ytterläge där det känns bra kontraherar (spänner muskeln) och går till det nya ytterläget och upprepar proceduren

De kollagena fibrerna tänjs i kontrakionen inte i det läget muskeln längs

Allting måste ske långsamt så inte senspolarna "vaknar" och muskeln måste vara lång så man inte skadar muskelceller

En del kallar detta KAT metoden = Kontraktion - Avslappning - Töjning, inte het olikt Feldenkreis bara mer efefktivt
 
Senast ändrad:
Sv: Bålstbilitet

Men jag skriver klart och tydligt att jag inte jobbar med kroppen som yrke eller är atlet.

Jag stretchar efter gymping o d, men jag har upplevt baksidor av stretching också. Som när utslitna pappa hamnade hos sjukgymnast efter att ha vårdat mamma hemma i några år. Han blev sämre och sämre av sjukgymnastiken (stretching) och åt mer och mer smärtstillande. Efter ett par feldenkraisbehandlingar var han mkt bättre och idag äter han smärtstillande endast undantagsvis.

Jag försöker alltid vara noggrann med att skriva så att det inte ska framstå som om jag satt inne på någon sanning, eller att jag tror att det jag tror är det rätta för alla, uppenbarligen lyckas jag ändå inte?

Att jämföra mig med elitidrottare faller på sin egen orimlighet. Och jo, jag upplevde Paulo Roberto som stelare än ex Anki Bagge. Sambon som är fd fotbollsspelare och friidrottare har stretchat enligt konstens alla regler efter träning, hans muskler är ändå förkortade. Jag menar bara att man kan behöva "allt", inte bara stretching.

Jag ogillar inte stretching, absolut inte, hänger mig alltid åt det efter gympa, bodypump, boxning od. Men har man redan ont och är sned eller förkortad, tror jag att det kan finnas komplement. Det var inte min mening att få det att framstå som att jag dissade stretching.
 
Sv: Bålstbilitet

jag svarade innan jag läst ditt inlägg ordentligt :o Jag mindes vad du skrivit tidigare. jag tycker att det är skitbra om man hittar ngt som funakr för en själv. men jag upplever Feldenkreis anhängare ofta ha likheter med självuppfunna tränare, man hänvisar till sin metod som är bra "till skillnad mot"

Med trad sjukgymnastik och stretchingövningar upplever jag att man ibland kan få försämrat resultat på en spänd kropp, t o m.

Min pappa tränade sig på ortens träningscenter till riktiga ryggbesvär

jag kopplar det till att detta var sjukgymnaster Som inte tränat själva snarare än titeln.

de kunde inte visa korrekt hur man gjorde

Liksom den som gjort stadiumlänken innan:eek:

man måste veta vad man håller på med oavsett proffession.

jag ville påpeka att det inte är stretching som är skadligt - utan hur

jag tycker du gör ett tankefel. precis samma tankefel som de som börjar med AR och sätter det i motsats till Dressyr
AR - bra Dressyr - dåligt. I deras erfarenhet stämmer det, men e gör en grov generalisering av enstaka erfarenhet.

Det är ungefär vad jag läser ävenom du garderade dig och skrev "kan vara"

Trad Sjugymnastik - dåligt

Feldenkreis - bra

Sedan att jag själv gjort samma tabbe en gång då och då - det är en annan sak :angel: :rofl:

Liksom att jag råkade kalla frk Wert Elisabeth, nu ser jag att vi alla är gelt "förANKAde"

Anki Bagger har jag hört men inte sett i Lets dance - Vem är Anki Bagge?

Skojar - jag gör det ju själv
 
Senast ändrad:
Sv: Bålstbilitet

Så länge vi är högerhänta eller tvärtom så är vi inte liksidiga, sedan kan man vara medveten om det eller inte
Ja det är just därför jag vill jobba mera med det. Mera medvetet än jag gjort hittills.
Jag beskriver mig som Quasimodo, men jag tror inte någon hade sett på mig att jag var sned
Små skillnader gör ju stor skillnad i helheten. Även om det inte är synligt för ögat direkt så påverkar det säkert din kropp mycket.

Om man inte är medveten om sin egen snedhet så tycker jag att man missar väldigt mycket i att kunna känna hästens
Det är inte mina ord att jag inte är sned. Det är kiropraktorer, sjukgymnast och massör som säger det.
Bakgrunden är att jag var med om rejäl flygtur för.... vad är det nu?? jo 6,5 år sedan. Det var min unghäst som lekte "kast med liten ryttare". ( jag är ju inte så liten, men kände mig väldigt liten just då)
Mitt möte med marken då var rätt brutalt och jag fick gå hos kiropkator och sjukgymnast i 1,5 år. Jag var rejält sned då och efter den tiden så menade de att jag inte längre var sned i kroppen. Efter detta går jag hos massör ganska regelbundet. Även denne menar att jag inte är sned, men att jag fortfarande är lite oliksidigt musklad. (även om det är mindre nu)
Det kanske beror på vad man lägger i orden sned?
Hur som helst så har jag laborerat en hel del på hästryggen de sista dagarna.
Har lagt fokus på min kropp och övat mera på att verkligen känna vad den gör. Idag red jag barbacka och jag tror jag har ringat in min svaga länkt. Det känns så i alla fall.
Det verkar vara höger axel. Du skrev innan att de flesta högerhänta går med höger axel framför sig. Det fick mig att fundera mer på min egen.
När jag rider enhändigt. (ja, det händer ibland, men det ska vi inte diskutera nu;)) Då känner jag alltid tydligt hur min vänstersida är med och hur högersidan liksom tappas. (den känns inte lika "uppstagad". konstig beskrivning men du förstår nog vad jag menar. Hittar inget bättre ord just nu) För att komma tillrätta med detta har jag helt enkelt börjat rida med uppviklat spö vid de tillfällena, som endel akademiska ryttare gör. Det kan se lite fånigt ut, men är effektivt för att få båda sidorna av min kropp att sas "vara med"
Idag när jag var ute och skrittade barbacka satt jag med tyglarna i vänster hand. (som jag ofta gör när jag skrittar) Jag tänkte då på min höger axel. Jag provade sätta handen framför mig som om jag hållit i ett spö eller liknande och sen tog jag ner handen mot överskänkeln. Där kunde jag känna att axeln liksom följde med handen. När handen kom ner kom också axeln lite fram. (det var inte mycket, men det fanns ändå en rörelse där som inte ska vara där) Jag provade samma sak med vänsterhanden och axeln var där den var. Den påverkades inte alls. Jag tog då tyglarna i vänsterhanden och satte upp högerhanden ovanför den. I det läget var min högeraxel där den skulle vara och sen sänkte jag sakta ner handen och fokuserade på att hålla axeln kvar i sitt läge. Det gick, men jag fick hålla fokus på den.
Det känns som om jag ska försöka hålla fokus på höger axel ett tag och se vad som händer. Den verkar ha en central roll.

Vad tror du? Är jag inne på rätt spår?
 
Sv: Bålstbilitet

Had eag lyssnat bättre på min naprappat och sådan som Boerperd hade jag sluppit väldigt mycket smärta

Alldeles tårögd av smicker:o

Är du i stockholm någongång (vet inte var du bor) så är du välkommen till mig på gratis behandling! Det är alltid roligt att behandla folk som är medvetna om sin kropp och som kan ge en bra feedback!

Jag orkar inte svara på svaren som dom ovan, alla är vi saliga i vår tro och jag har sett och kännt resultaten av korrekt strech! Men jag håller med fullständigt i dina svar!:bow::bow:
 
Sv: Bålstbilitet

Enkelt förklarat så går man till ytterläge där det känns bra kontraherar (spänner muskeln) och går till det nya ytterläget och upprepar proceduren

Jag har fått lära mig att strecha ut muskeln så långt den känns okej, hålla i ca 30sek, släppa på spänningen och kontrahera eller motkontrahera(spänna motsatt muskel, allstå om man strchar framsida lår spänner man baksida). Låt muskeln vila 5 sek och gå till det nya "maxläget"
 
Sv: Bålstbilitet

Muskler förkortas av träning - det är ett sätt att bli stark och stabil, det är inte samma sak som att muskeln har förhöjd spänning. Ju mer muskler ju mindre rörlighet
nu utgår du från din egen träning.

OM.... man tränar rätt behöver inte rättelse, ska de inte bli korta.

allsidig träning o inte bara pumpande ger bra effekt- även på hästarna.

skrittdagar kan vara nog så stretchande för kusarna.
För oss kan det vara bra med aerobicsgympa, snabba promenader mm. Tyvärr har man sällan tid att ta sig någonstans, men om man skippar buke lite så:angel:
Ska faktiskt köpa gymkort:banana:
Att ofta tänka över sin hållning o be folk påpeka om ngt ser fel ut kan räcka långt.

Förr gjorde man övningar till häst. Där känner man hur pass rörlig man är i sidled iom att sitsen är stadig.

FÖR stadig bålkorsett kan man nästan inte få- om man inte spänner sig förstås. Den ska verka per automatik.
 
Sv: Bålstbilitet

När jag rider enhändigt. (ja, det händer ibland, men det ska vi inte diskutera nu) Då känner jag alltid tydligt hur min vänstersida är med och hur högersidan liksom tappas. (den känns inte lika "uppstagad". konstig beskrivning men du förstår nog vad jag menar. Hittar inget bättre ord just nu) För att komma tillrätta med detta har jag helt enkelt börjat rida med uppviklat spö vid de tillfällena, som endel akademiska ryttare gör. Det kan se lite fånigt ut, men är effektivt för att få båda sidorna av min kropp att sas "vara med"

Det ¨här får mej att tänka på att egentligen är det inte så svårt att låta bli att vika i sidan om man har koll på sina händer, precis som att man för att sitta bra rakt över hästen behöver koll på sina ben:idea: Det behöver inte vara så vansinnigt komplicerat allting jämt.

Om man ser till att ha händerna i samma höjd inte för långt ifrån varandra och inte för högt, samt att man har en avspänd linje armbåge underarm så är det svrt att vika sig faktiskt. Det svåra är att inte trixa med dem då och glömma sej....Höja ytterhanden, lägga ner handen, vinkla ena armbågen mer........osv. Tänkte på det när du skrev det här, om din högerhand för precis så är det att minsta förändring gör stor skillnad:idea:

Det här är något som jag har lärt mej sista året, att i den klassiska lodräta sitsen ligger nyckeln till det vi diskuterar, om man ser till att ha det på plats så blir det rätt bra....Som sagt är det svåra att inte röra till det. Men om man fokuserar på de detaljerna så kommer mycket automatiskt. Faktiskt.

Sen tycker jag diskussionerna är intressanta ändå och det skadar verkligen inte att hjälpa upp det hela med att gymma, det behöver man som ryttare.
Men det kan bli så mycket att leta muskler i det oändliga som man inte ens vet var dom sitter eller om man hittar rätt:angel:

Det kan räcka väldigt långt att verkligen ha koll på de detaljer som påverkar resten, :idea: Jag kan det inte, men jag vet vad jag ska checka av bättre, och känner resultatet sen att jag inte kan hålla det nån längre stund är en annan femma:o

Det finns en anledning att den lodräta sitsen ser ut som den gör Det ena ger det andra!
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Bålstbilitet

Läste du det jag skrev? :) Eller jag kanske var otydlig? (det är något som händer då och då, jag menar alltså inte att vara sarkastisk...)

Jag skrev att man behöver lära sig SLÄPPA i muskeln, för att den ska bli längre. Stretching har i många (!) fall motsatt effekt, då den kan göra ont och ge en motspänning som snarare förvärrar problemen. Utförs den på rätt sätt kan den hjälpa till att få muskeln att släppa, men det krävs stor fingertoppskänsla för att få den effekten. Jag är fullt medveten om de metoder du räknar upp och jag kan se vissa fördelar med dem, men mycket viktigare än så ser jag släppandet i muskeln som det viktiga. Jag har använt mig av PNF på tex spastiska muskler och sett en jättebra effekt, men då är det nästintill sensomotoriskt arbete (liknande feldenkrais) som jag jobbat med. De som använder PNF med fel känsla (inte känner när "tillåtna ytterläge" är uppnått utan fortsätter pressa) får inte alls samma effekt, även om metoden som används är densamma.

Jag ser en stor fara i stretching, då jag sett det gå fel så många gånger. Men å andra sidan så är väl många av de jag mött sådana som har provat mycket annat och sedan som en "sista utväg" blir hjälpta av det arbete jag sysslar med. Rätt använd kan stretching vara bra, men man (forskarna) vet som sagt fortfarande inte vad som egentligen händer vid stretching!

Jag håller med axel (fan, trodde aldrig att det skulle kunna hända :p ;) ) att allsidig träning där man utnyttjar nästintill hela rörelseintervallet i muskeln är det bästa sättet att behålla sin flexibilitet. Så att man "tänjer" på muskeln i rörelse små stunder under hela dagen, istället för att gå med korta muskler en hel dag och sedan under en kort stund tänja ut till ytterläge för att sedan återgå till att röra sig i det korta läget.

En fotbollsspelare som bara sysslar med fotbollsträning är en dålig fotbollsspelare ;) Visst krävs det specialisering för att bli bra/bäst, men det kommer med ett visst pris. Men hur många är vi som ska bli bäst på något? Och hur många är vi som bara vill må bra i oss själva och vår kropp? Hur många skador drar dessa elitidrottare på sig? De tränar över kroppens återhämtningsförmåga och deras träning är nog inget någon egentligen bör eftersträva om man vill känna sig bra i kroppen utan att dra på sig skador...

Stefan Holm! Där är en person jag skulle vilja snacka träningstips med. Han har fysiken emot sig i den gren han sysslat med, ändå har han varit i världstoppen under många många år och har inte haft en enda stor skada! Han är nog min idol ;)

Tror man att min medicin på alla problem heter att "träna mer" har man grovt missförstått mig.... Min medicin på det mesta (med en viss ironi inlagd i den ordaföljden) heter att bli medveten om vad man gör och på så vis hitta ett mer balanserat sätt att föra sig själv.


Tillägg - Det är en djäkla skillnad på musklerna hos en bodybuilder och hos en klättrare (men styrkan är nog ungefär densamma). Hur tränar de på olika sätt för att få denna skillnad?
 
Senast ändrad:
Sv: Bålstbilitet

jag tycker du gör ett tankefel. precis samma tankefel som de som börjar med AR och sätter det i motsats till Dressyr
Ha!Ha! Kan inte låta bli att skratta.:rofl: Har du hört någon säga så? Vilken groda:rofl:
 
Sv: Bålstbilitet

flashlight;12810187]Det ¨här får mej att tänka på att egentligen är det inte så svårt att låta bli att vika i sidan om man har koll på sina händer, precis som att man för att sitta bra rakt över hästen behöver koll på sina ben:idea: Det behöver inte vara så vansinnigt komplicerat allting jämt.

Om man ser till att ha händerna i samma höjd inte för långt ifrån varandra och inte för högt, samt att man har en avspänd linje armbåge underarm så är det svrt att vika sig faktiskt. Det svåra är att inte trixa med dem då och glömma sej....Höja ytterhanden, lägga ner handen, vinkla ena armbågen mer........osv. Tänkte på det när du skrev det här, om din högerhand för precis så är det att minsta förändring gör stor skillnad:idea:
För min del så funkar det jag beskrev vid ridning på en hand. Om jag tappar stabiliteten i högersidan vid ridning på två händer hjälper det inte att handen är på rätt plats. Troligtvis är det även då höger axel inte är riktigt med. Det sker ibland vid övergång från vänster till höger böjning. Jag gissar att min högeraxel inte kommer tillbaka och är med i rörelsen tillräckligt alla gånger. Det har ju i och för sig med handen att göra i förlängningen. (eller mellan axel och hand blir mera rätt) Ska känna efter det ordentligt i morgon.
Även om man tror att kroppen är med så kan det vara bra att lägga extra fokus på någon del ibland. Man kan upptäcka att det inte var riktigt som man trodde, bara nästan. (och nästan är ju inte riktigt bra)
Det här är något som jag har lärt mej sista året, att i den klassiska lodräta sitsen ligger nyckeln till det vi diskuterar, om man ser till att ha det på plats så blir det rätt bra....Som sagt är det svåra att inte röra till det. Men om man fokuserar på de detaljerna så kommer mycket automatiskt. Faktiskt.
Håller med.Det svåra är att lista ut vilken/vilka detaljer man ska lägga i fokus. Det varierar från ryttare till ryttare (enligt min erf.)

Det kan räcka väldigt långt att verkligen ha koll på de detaljer som påverkar resten, :idea: Jag kan det inte, men jag vet vad jag ska checka av bättre, och känner resultatet sen att jag inte kan hålla det nån längre stund är en annan femma:o
Håller med. Ju mer man upptäcker ju bättre. Det är bara att träna och träna....
 
Sv: Bålstbilitet

Håller med.Det svåra är att lista ut vilken/vilka detaljer man ska lägga i fokus. Det varierar från ryttare till ryttare (enligt min erf.)

ABSOLUT! Där måste man ha hjälp från marken, i alla fall jag. Och få känna skillnaden och påminnas om när man faller tillbaka för att sen försöka att känna det själv.....
 
Sv: Bålstbilitet

Stora belastningar ett fåtal gånger vs miljaarrrrderr långa lättare reps
.Tillägg - Det är en djäkla skillnad på musklerna hos en bodybuilder och hos en klättrare (men styrkan är nog ungefär densamma). Hur tränar de på olika sätt för att få denna skillnad?
Är helt enig med dig:bow::rofl::rofl: om att stretch kan skada. Då är det bättre att lägga sig i bastun ett tag eller att bara hänga sig i dörrkarmen en stund.
Jag håller med axel (fan, trodde aldrig att det skulle kunna hända ) att allsidig träning där man utnyttjar nästintill hela rörelseintervallet i muskeln är det bästa sättet att behålla sin flexibilitet. Så att man "tänjer" på muskeln i rörelse små stunder under hela dagen, istället för att gå med korta muskler en hel dag och sedan under en kort stund tänja ut till ytterläge för att sedan återgå till att röra sig i det korta läget.
:rofl::bow:Det är viktigt att .. som du skriver- använda hela rörelsen för att hela muskeln ska dras ihop- dras isär.

Därför borde många få träningsanvisningar i hur man ska hantera vardagen- om man gör mer än petar på musen.
Ju äldre man blir desto mer får man igen hur man har hanterat allt i sitt tidigare liv. Vi hästfolk är ett släkte där många kvinns lever ett hårt liv med otaliga tunga lyft.:cool:

titta på hur många timmar en sprinter tillbringar på gymmet- nästan lika mkt för överkropp, axlar o armar.
 
Senast ändrad:
Sv: Bålstbilitet

KL
Alternativ för oss som tycker det är för jobbigt och/eller inte har tid att springa på gymmet och ändå få till bålstabiliteten:

  • Korsett - håller in magen och ryggen rak, förutsatt att man har dragit åt tillräckligt hårt
  • Handledsskydd för rullskridskoåkning - omöjligt att vinkla handlederna fel
  • Gummiband fastsydda i handskarna - håller ihop händerna
  • 20-håls DocMarten med stålhätta - stålhättan tynger ned fötterna, snörningen håller vristerna stabila
  • Axelspännband - förhindrar axlarna att åka fram
  • Stödkrage till halsen - svårt att titta ned
  • Knäskydd, gärna en storlek mindre - gör det svårare att dra upp knäna
  • Armbågsskydd - justerar armbågssvinkeln, modell utpassas beroende på om man rider med för vinklade eller för raka armbågar
Arslet kan väl få flyta omkring fritt, annars finns det shape-up trosor som fixar det
 
Sv: Bålstbilitet

Jag har förmig att du är väldigt ung tom nyutbildad ev färdig?

och ändå låter du som dy har 30 års erfarenhet. Det är lugnt det hör ungdommen till att vet allt

Men du har läst slarvigt. En muskel kan vara kort av avndra anledningar än att den har för hög spänning - det skrev jag klart och tydligt

Dessutom ungdommen gör att du inte har så stor erfarenhet av arbetslivet. Väldigt många yrken som inte handlar om att sitta på rumpan tränar kroppen extremt ensidigt och det påverkar kroppen mycket mer än det man gör på gymet

Just detta med högerhänthet är ett sådant fenomen. det påverkar hela överkroppen rent motoristk

det man gör på gymet kan kompensera för ens arbete pch "hänthet"- om man gör rätt, eller förstärka

Om vi nu talar bålstabilitet så är ändå grunden att lära sig koordinera kroppen i en sådan possition att den bör stabiliseras
 
Sv: Bålstbilitet

nej jag utgår från mitt tidigare arbete :idea:
Om man lyfter skrot kan man välja övningar där muskeln arbetar i sin hela längd och få stretchingen gratis - så är det inte för en kassörska på ICA tex

KL

och här kommer vi in på Jackos Pappa som exempel. Elelr vem som hellst som har tynga lyft i jobbet

I det akuta stadiet så behövs hjälp att lätta på spänningen i en muskel som arbetar mer än sin kapacitet. Dvs gör något den inte är tränad för. det är ju därför den försvarar sig med kramp

Men sedan måste den ju tränas för sin uppgift så attd en inte behäver försvara sig med ökad spänning

Ja jackos pappa är ett dåligt exempel - det är olyckliga omständigheter men om man skall hålla för tunga lyft så bör man vara vältränad. Därför lyfte jag skrot

Sedan kom en sjukdom i vägen och så blev det som det blev
 
Senast ändrad:
Sv: Bålstbilitet

Precis som Flashlight skriver så behövs någon på backen

Eftersom du har en hemsida med bilder så har jag ju givetvis kollat Och du har inget sådant generellt problem som jag ser för du sitter olika. Och du måste vara relativt rak ( i meningen liksidig) då det ser så ut i en bomlös

PÅ vissa bilder så går du före med höger axel - då har också du lagt huvudet på sned och det inikerar att hela sadeln glidit ned åt höger och du med den

Angående att rida enhändigt så gör jag det alltid när jag rider ut. Jag håller tyglarna i vä hand - vilket för fram vä axel och bak höger axel så det blir en koordinationsvinst

Detta med bålstbilitet stoge hästen still så vore det ite så svårt - man hittar sin snedhet och lrä sig hantera den

Nu rör sig hästen så det måste till en dynamisk bålstabilitet. Och så rider vi ju heller inte rakt fram enbart. Det innebär ju att man hela tiden måste koordinera utifrån hästens rörekser - och det ser jag oftare som ett större problem än en ren styrkebrist.

och också så är problemet störst i hållningsmusklerna i vidare begrepp än själva korsetten.

Många orkar inte hålla bröstkorg ovanför bäcken - övre magmuskler - så man lutar bakåt

man orkar heller inte räta upp övre delen av bröstryggen utan kutar man ryggen..

jag la in en länk på hyperextensions man skall köra varianten där man rullar upp

samt den där länken med latsdrag men gör inte som killen utan som jag skrev
 
Sv: Bålstbilitet

FRåga både till dig och Psychogirl

Varför vill ni aktivera Transversus

Bålstabilitet uppstår när man ökar trycket i bukhålan, det görs genom att man drar in lyft i lungorna med diafragman = andas med magen = magen åker ut

Enligt idrottsmekanik då

det är samma sak som att stanna hästen med magen
 
Sv: Bålstbilitet

Ja det finns en anledning att den lodräta sitsen ser ut som den gör - och den är att endast i denna hållning kan du utnyttja din bålstabilitet

Ändå så visas den fel i de flesta böcker då den som undervisar inte har utbildning i rörelsemekanik. de kan orden men inte dansen

jag ser hellre handnivån som ett symptom på att det andra inte funkar. Rättar du till handen så får de mer spänningar än om du rättar till med hållningsmuskler

Quadratus lumburom som redan nämnts här i tråden
 

Liknande trådar

Samhälle Jag är relativt "nyfödd" feminist, har väl egentligen alltid haft tankarna/känslorna men först de sista åren fattat att det är feminism...
Svar
11
· Visningar
1 284
Senast: vallhund
·
Trädgård & Växter Då jag vet att det finns flera trädgårdsintresserade här på Buke, tänkte jag att ni kanske har några tips på hur man räddar Kråkslottets...
2 3
Svar
56
· Visningar
8 415
Senast: Hyacinth
·
Hundhälsa Jag behöver råd.. Det blev ett långt inlägg, men jag hoppas någon orkar läsa det ändå. Har en schäferhane på fem år, som kort och gott...
2
Svar
20
· Visningar
7 601
  • Låst
  • Artikel Artikel
Dagbok En kompis kontaktade mig och frågade om jag inte ville hänga med och rida tur på islandshäst. Först skrattade jag och sa att jag är för...
Svar
0
· Visningar
1 120
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp