Spinner vidare på detta att den privata vården/skönhetsindustrin skulle urholka vården. Tänker lite tvärtom här. Problemet är nog inte att enskilda privatpersoner väljer att göra ett ingrepp på en privat klinik och betala för det. Men den skattefinanserade sjukvården måste bli mkt bättre och främst mer effektiv. Många gånger kastas skattepengar i stort sett i sjön. Hade tex akutvården varit mer effektiv och at-läkare eller liknande haft bättre uppbackning för snabba beslut, remissköerna kortare och kontakten mellan olika specialistområden fungerat så hade man undvikit onödiga insatser. Ett snabbare system, bättre journalhantering så att inte samma prover behöver tas om hundratals gånger inom kort tidsintervall tex. Plus att personer inte hade behövt bli inneliggande på vårdavdelningar som "förvaring" när de istället hade kunnat få snabb diagnos samt behandling och därefter kunnat vara i hemmet med smidig uppföljning via specialistsjukvården, kanske till och med telefon/digital kontakt.
Lite off-topic men ändå. Verkligheten är dock liiite mer komplex än så. För att ta ett tydligt exempel. Det är oerhört enkelt att effektivisera en del operationer. Plocka alla friska, ej överviktiga patienter som ska göra ett ickelivshotande ingrepp, som tex personer med ljumskbråck. löpande band, förutsägbart och få komplikationer. Du kan göra 10 sådana operationer på en dag. En del regioner ersätter per operation och ja, det går att göra stora vinster för den som har möjlighet.
Den typen av flöde passar dock inte för: personer där narkos utgör en risk, personer med stor övervikt, hjärtkärlsjuka, Kol astma, tidigare bukoperationer, barn, dementa eller förståndshandikappade personer ja listan kan göras oändligt lång. Dessa personer måste den offentliga sjukvården ta hand om på vanligt sätt, med mkt resurser, mkt information och en beredskap för komplikationer så som Ivavård, blödningar, svåra luftvägsproblem osv.
En specialistläkare (Operatör eller narkosläkare tar minst 5 år på sig att bli specialist. En specialistsjuksköterska inom op eller anestesi behöver utöver utbildningen lång bredvidgång (upp till ett år på stora icke specialiserade enheter) Så fort man har dessa på sin sal, innan de är färdigutbildade så tar det längre tid. Ca 20-30% lägre operationskapacitet räknar jag med när du har studenter eller nyfärdiga personer på salen. Den privata vården tar inte något ansvar alls för utbildning och långsiktig kompetensförsörjning.
Hela vårt sjukvårdsystem är uppbyggt för att kunna säkra långsiktig kompetensförsöjrning. Med en mix av kliniker, inriktningar och patienttyper. Enkla såväl som komplexa patienter.
I Stockholm och på många andra ställen där man i stor utsträckning tillämpar vårdval, så klarar man inte av att utbilda vissa av sina specialistläkare längre, på grund av de har sålt ut den verksamhet som personen ska bli specialist inom. Kvar att #lära sig på" är de svåra vårdtunga patienterna, i bästa fall.
Nej privat sjukvård är inte mer effektiv för att det gör allt så mkt bättre, de är effektiva för att de inte behöver ta i bråkdel av det ansvar som offentlig sjukvård gör. I stort som som smått.