Arabiska Fullblod

Status
Stängd för vidare inlägg.
Har också ridit AR och fått en del influenser därifrån.
På minussidan så tycker jag inte om att rida böjd mestadelen, och inte på en unghäst som jag hade då.
Men, det var en ridstil jag inte vill kasta bort så styrkan i galopppiruetter fick jag därifrån :)
 
Waldorff, håller med dig, jag tog inte heller till mig allt. Kan förstås ha berott en del på instruktören, som var ganska tuff och ställde krav på samling och böjning även under en skrittrunda i skogen. Det gillade varken jag eller Yazz!
Men tänket som grund gillar jag, och jag fick en häst som mestadels gick att rida njutbart i stället för att springa med sänkt rygg och stjärnkik! :crazy:
 
Har också ridit AR och fått en del influenser därifrån.
På minussidan så tycker jag inte om att rida böjd mestadelen, och inte på en unghäst som jag hade då.
Men, det var en ridstil jag inte vill kasta bort så styrkan i galopppiruetter fick jag därifrån :)


Det är väl så att man får ta de bitar som passar en själv och kanske framförallt ens häst. Nu är detta ridsätt inte riktigt akademiskt, utan det är en annan inriktning, men det har en del gemensamt med akademiskt.

För mig känns det ganska logiskt att rida böjd rätt mkt i början på Fille. Han kan inte riktigt gå rakt som det är nu och det känns logiskt att stärka yttersidorna var för sig i balans, istället för att slingra fram i obalans och försöka få ordning på det. För det känns som att det bara orsakar spänningar. Sedan när han är stark och har balans så kommer det ju jobbas mer med rakt spår, nu är bara målet att få honom att bära sig korrekt, i balans och att spåra.
Men det beror ju på hästen. Pselma fungerade alldeles utmärkt rakt fram, men hade svårare för böjt spår.

Så tekniskt sett är fokuset att få honom att gå rakt, men på en volt för att underlätta lite för honom.

Man kan ju inte ta alla tips rakt av utan får kolla vad man har där ute i hagen och anpassa efter det :)

Det låter ju som att vi inte jobbar alls speciellt hårt, men jag kan tala om att vi lyfte manken 3 cm på 3 pass.

@caballus Sadeln är inte hård, utan det är bara en jämförelse med typ den mjukaste bomlösa sadeln som finns ;) Min rumpa är något bortskämd :D
Men sadeln motarbetar mig inte, jag hade önskat något mer stöd av kåporna egentligen, men jag har väldigt korta ben, så det handlar om att mina lår inte "når fram" helt 100%. Jag ska ta upp det med sadelutprovaren när hon kommer med.

Men det hade säkert gått att ordna om inte jag hade varit helt lost på vanliga sadlar och inte ha ridit alls i sådana på sisodär 10 år. Kåporna finns ju i massor utföranden, och man kan måttbeställa dem.
Med en häst med mindre rörelser så hade det inte varit något problem. Men detta är ju en häst med så stora rörelser att man kan kastas ur sadeln i galoppen om man inte är riktigt beredd ;) Den biten kommer ju bli bättre när vi får mer muskler och balans med :D
 
Mja alltså jag rider ju med eftergift som belöning, och den unga hästen ställer ungefär 1000 frågor "gör jag rätt?" Och jag säger "ja" genom eftergift. Sen ber jag om fler och fler steg då hästen vet vad jag frågar efter. Jag rider efter filosofin "hästar lär inte då de gör, utan då de slutar göra. Resultatet blir bra!
MEN då är akademiskt helt fel: det blir väldigt otacksamt för mina hästar: ständigt gå böjd. Vilket betyder att jag är aldrig nöjd, hästen får inte söka avspändhet.
 
Jag är av åsikten att man kan ge eftergift utan att för den skull släppa tyglarna och rida som en slashas sekunden efter ;););) För min häst är det ju jobbigare att gå rakt än att gå böjd i dagsläget. Så för honom så är det MER avspänt att vara böjd än att vara rak.

Hursom, jag rider inte ständigt böjd, och det var aldrig tanken heller. Det är med andra ord inte akademiskt det handlar om. Tvärtom så fokuserar vi ju på att spåra, att få honom att gå rakt på volten. När han inte orkar så ställer han sig inåt. Ditt sätt hade funkat jättebra på Pselma, och funkar säkert jättebra på dina hästar. Men Fille är en annan häst där jag har letat och letat efter en väg som känns rätt för honom, jag har i år avverkat många olika tränare, jag tror faktiskt att jag är uppe i 7 st där jag har ridit några lektioner och sedan känt att njae... Nu känns det som att vi är på rätt väg. Om det fortfarande kommer kännas rätt om ytterligare 5 lektioner? Ja, det kan bara tiden utvisa tyvärr. Jag vågar inte lova något :D

Men just nu, idag, så känns det rätt :)
 
Jag har tagit bort min yngsta Bernhard, han hade jaktinstinkter som inte var förenliga med föl och ponnyer. Jag har jobbat med honom i mer än ett halvår, men det har bara blivit värre - från att ta sork och igelkottar till att ladda på föl och nu sist vår lilla ponny. I och med att han är krypt så har han ett väldigt hormonpåslag med, så det är en hel del att hantera. Eller var...Det är väldigt tomt i hallen nu.

Men stackars... vilken tung höst...
 
Men målet med akademisk ridning är rakriktning som man når genom att stärka hästens sidor genom böjning så att muskulaturen aktiveras på rätt sätt. Så fick jag lära mig det. Och det är mycket viktigt med eftergift, men allteftersom hästen blir starkare och mer och mer välutbildad blir eftergiften mer och mer finstämd. Egentligen tror jag att det är ett alldeles utmärkt ridsätt, fast jag inte vill rida så tufft som min instruktör gjorde. Jag vill kunna slappa i skogen på lång tygel också.
 
Ehhh...

Jag rider akademiskt och vi rider inte det minsta böjd hela tiden- har aldrig gjort. Min tränare är mycket noga med rakriktning och gjorde klart för mig redan första lektionen att det INTE handlar om skritt på volt i åratal och att mellan lektionerna är det viktigt att vi rider ut och busar, hoppar och gör annat skoj, hästen måste få vila sina muskler också.

Lustigt hur olika akademiska tränare är (jag hade en kompis som red runt på liten volt i skritt i 3 års tid... och aldrig red ut för tränare sa att hon måste jobba när hon red...).

/Lavinia, som ska fota sin pålla imorgon så ni får se hur fint klippt hon är :-)
 
Nu blir jag också sugen på akademiskt! Tror det skulle passa mig och Haritcza jättebra :)

(och skritta är det enda vi gör på ridbanan nu, resten finns ingen motivation till :p)
 
Dagens finaste Galishimo :love:

2.JPG
 
Jag har ridit både för E Jälmbrandt och L Lindfors.
Min Cilla har avlagt markprovet och ska nu göra riddarprovet (?) och det dom tränar är inte kraftskapande utan "bara" AR. Bent ska godkänna hela kalaset så nu hårdtränar dom.
 
Mer Galishimo i höstslasket! :love:

Jag kör väl mest "vanlig dressyr" i den vanliga ordningen. Vanlig ridning bara. Cirklar och serpentiner som man lärde sig på ridskolan. Rakt fram och snett igenom. Alla tre gångarter. Helt utan tillsatser och konstigheter. Sedan förmodar jag att jag vill utveckla mig längre fram men just nu så duger det gott med enkla övningar. Galopp på stor volt. Låter lätt men är ju svårt om man vill göra det bra...

galopp4.jpg


galopp2.jpg
 
Senast ändrad:
Det duger väl jättebra, det blir ju stora framsteg för er del så då finns det väl ingen anledning att ändra konceptet!:)

Ja, precis. Jag tror ryttare generellt kan vara lite för "smarta". Man analyserar för mycket och teoritiserar mer än vad man faktiskt är ute i höstrusket och RIDER. Särskilt när man får problem, ibland kan hästen lösa problemet själv bara man upprepar övningen ett par gånger. Men ofta tror jag att många ryttare tror att dom gjort "fel" i och med att utfallet inte blev som planerat, och genast börjar byta bett/pad/teknik/skoning/ridfilosofi osv.

Jag har ju tidigare sysslat med löpning och då skilde vi på "snorlöpare" och "blossomlöpare". Dvs löpare som var ute och snorade i regnet för att få bra resultat, och löpare som satt hemma med en muskelvärmande vetekudde och läste tips från träningscoachen "Blossom" och gjorde nyttig avokadosallad i stället för att bege sig ut i leran och jobba... ;) Man menade att snorlöparna hade mindre kunskap - men bättre resultat.... :cool:

Detta är givetvis sagt med glimten i ögat, och ingen ska känna sig träffad av detta inlägg. Jag kommer nog själv att skippa träningspass för att sitta hemma med vetekudden och läsa hästtidningar till vintern. :)

Jag vet inte om det finns någon liknande uppdelning inom ridsport och vad det i sådana fall skulle kallas... :D
Förslag emottages tacksamt.
 
Senast ändrad:
@Oh_really Tycker att du slår huvet på spiken på många sätt!
Men ser jag till mig själv så vet jag att det grundas mycket i en osäkerhet i min kunskap inom hästeriet. Man underar om man har fel helt enkelt..
Ibland får jag skärpa mig bara, herregud jag har över 20 års erfarenhet av hästar både privat och professionellt, är det nåt jag kan är det hästar, men ändå är det alltid något som gör att jag tvivlar på mig själv. -Då konsulterar jag de gamla mästarna och ser vilka guldkorn som kan komma till pass i situationen. ;)

(Har varit sambo med löpare, som var strot fan av "gristräning" som var hela november varje år. Mördande långpass i pissväder för att grunda konditionen inför nästa år.... Min häst hade kastat av mig om jag utsatte henne för det, hon gillar inte regn! :D)



OT:
Idag är jag glad! Tanten har haft ont i ryggen efter 2 sadlar hon växt ur och en sned ryttare (moi). Så vi har kört rehab-träning, massage, stretching osv ett tag nu, och nu tycker jag att vi har kommit halvvägs! Ryggen ser fin ut, hästen är pigg och hittar på bus, bär sig fint och vill gärna dra järnet i full kareta hemåt! Den hästen jag känner igen:love:
Hon är fortfarande stel ibland, så vi värmer upp ordentligt avsuttet och travar oxå av på lina. Har ju ingen sadel så jag kan inte rida henne så lösgjort som jag skulle vilja... Men när vi flyttar till Kalmar om 2 veckor ska jag hämta upp en sadel på vägen och se om inte den kan passa oss! :bump:

Virrigt inlägg, det har hänt mycket sedan sist..
Ha det bra i höstrusket!
 
Fortsättning On-Topic:
Kan dressyrryttaren som stänger in sig i ridhuset hela året och studerar den perfekta traven på rakt spår i oändlighet vara Blossomlöpare,
och Distansryttare som bara travar mil efter mil i ur o skur vara Snorlöpare?

Fortfarande med glimten i ögat, pekar mot ultimata stereotyper för skojs skull bara...;)
 
Intressant diskussion om AR, "vanlig" dresssyrridning, snorlöpare mm! :D
Jag tror det är så individuellt. När det gäller min Yazz tror jag att AR var den rätta vägen för att komma vidare, och det gav mig en massa insikter som jag tog till mig.
När jag nu tänker ta upp ridningen mer ordentligt på Exelencja så ska jag anlita en vanlig dressyrtränare, tror att det passar alldeles utmärkt för henne som är en ganska okomplicerad individ och ställer upp på det mesta.

Blossomlöpare inom hästvärlden är nog för mig de som vill hänga med i senaste trenden, byter tränare efter rådande mode och tror att alla lydnadsproblem hos hästen beror på att hästen har ont någonstans. Snorlöpare är då den ihärdige motsatsen .... ;)
Finns nog plus och minus med båda varianterna!
 
Tror du gjort väldigt rätt i att ge din kille tid oh really.
För min del fick W vara bebis ända tills han var 6-7, då upplyste någon mig om att han inte var bebis LÄNGRE och det var hög tid att vässa pennan och tror hans vinst var att han fick tid.
 
Läser i tråden, och beklagar förluster av häst och hund. Inte lätt att vara djurägare.

En liten uppdatering från Angelique. Hon har sen i helgen fått vara i en hage bredvid resten av stona som går på lösdriften. Jag har fått tillbaka min lugna ponny.

Igår var det planerat med hopsläpp, men det blev inte av för att Angeliques ena bakben var rejält uppsvullet och varmt. Letat igenom benet, hittar inga sår, hittar verkligen ingenting alls. Ställer in henne på box några timmar, benet svullnar ännu mer. Vi tempar, inget onormalt alls, efter det tar vi en promenad på ca 30 min i ridhuset (skittråkigt enligt Angelique) och svullnaden lägger sig. Efter det bestämmer vi att hon får vara i hagen över natten. Hon är inte halt, hon kan trava utan att halta, men är svullen och väldigt öm precis ovanför kotan.

Så idag hoppas jag att hon är bättre, i så fall blir det hopsläpp idag istället för igår.

Är hon inte bättre idag så får jag kolla med vetten.

Angående sadeln så har vi ett nytt problem. Sadeln som vi provat ut ligger lite sådär. Eller rättare sagt, när den ligger där den ska så ligger den riktigt bra, men den glider fram. Min misstanke är att det är sadelgjorden som drar fram sadeln. På förra sadeln hade jag en svängd gjord och problemet försvann då, jag hoppas att det är samma problem och att samma lösning ska funka även denna gång... Sadeln ligger bra ända till man spänner sadelgjorden... Och det håller ju inte riktigt.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Relationer Eller rättare sagt, var och med vilka? Och hur planeras det? Samma varje år eller olika? Är alla nöjda med upplägget eller kan det...
6 7 8
Svar
144
· Visningar
7 135
Senast: Mirre
·
Samhälle Såg att @Görel tipsat om denna på annat håll men den är för intressant att inte få en egen tråd. Intressant i betydelsen hur ett - vad...
2 3
Svar
45
· Visningar
3 165
Senast: Sirap
·
Juridik & Ekonomi Står i funderingar på att sälja, men kommer få en vinst på ca 1 200 000kr, vilket gör att jag måste betala ca 180.000kr i skatt efter...
Svar
11
· Visningar
1 231
Senast: Presto
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag tycker att jag ofta ser mina egna gamla dagbokstrådar under rubriken "Liknande trådar" under senaste inlägget i en tråd. Det gör mig...
Svar
0
· Visningar
477
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp