Alexandra_W
Trådstartare
Sv: Är fång en 'skamlig' åkomma, eller varför..
*KL*
ANg hösilage så finns det ju hästar som helt uppenbart inte 'tål' det, och som får fång av det. Och det ställer ju högre krav på både producent och hästägare, så det är homogena balar och inte blir ett foderbyte varje bal.
Men med tanke på att hästar som aldrig ens sett silage på bild får fång, och det varit så redan innan silage blev 'välkänt' eller slog igenom eller hur man ska säga, så tror jag inte man kan skylla 'allt' på det heller.
Vänder man på det så de fuktiga, ovanligt milda vintrar vi haft har gjort att mycket hö blivit dåligt på skullen pga luftfuktigheten. Möglet brukar börja komma efter nyår.
Många bönder har slagit för att ta hö, fått regn på det, plastat det och sålt till mindre kunniga hästägare som hösilage. Fast det ingalunda är det.
Som sissu sa, så nya foderblandningar, och för den delen fodertillskott i alla möjliga och omöjliga varianter.
Jag tror aldrig man kan hitta EN sak som rakt av generellt är att skylla för den (ev, jag vet nte vad statistiken säger, men jag upplever det som det) ökningen av fång. Utan det är nog en sammantagen bild av en massa faktorer. Där ökad användninga v silage kan bidragit genom att det getts hösilage av tveksam/dålig kvalitet gett sämre magtarmflora. Och traditionell användning av hö kan ha bidragit genom dessa milda vintrar. Där regniga höstar gett sämre ströhalm, som hästarna noppar av.
Osv. Så det är viktigt att identifiera riskfaktorer, men tänka på att bara för något inte konstaterats farligt, så är det inte automatiskt ofarligt heller. Det finns hö som är rakt olämpligt till fångis, och det finns halm som är det och det finns silage som är det. Huvudsaken tycker jag är att ha kontroll på fodret, ge ett foder som är hygieniskt bra och med värden anpassade för hästen som ska äta det - och ge det foder individen mår bäst på.
*KL*
ANg hösilage så finns det ju hästar som helt uppenbart inte 'tål' det, och som får fång av det. Och det ställer ju högre krav på både producent och hästägare, så det är homogena balar och inte blir ett foderbyte varje bal.
Men med tanke på att hästar som aldrig ens sett silage på bild får fång, och det varit så redan innan silage blev 'välkänt' eller slog igenom eller hur man ska säga, så tror jag inte man kan skylla 'allt' på det heller.
Vänder man på det så de fuktiga, ovanligt milda vintrar vi haft har gjort att mycket hö blivit dåligt på skullen pga luftfuktigheten. Möglet brukar börja komma efter nyår.
Många bönder har slagit för att ta hö, fått regn på det, plastat det och sålt till mindre kunniga hästägare som hösilage. Fast det ingalunda är det.
Som sissu sa, så nya foderblandningar, och för den delen fodertillskott i alla möjliga och omöjliga varianter.
Jag tror aldrig man kan hitta EN sak som rakt av generellt är att skylla för den (ev, jag vet nte vad statistiken säger, men jag upplever det som det) ökningen av fång. Utan det är nog en sammantagen bild av en massa faktorer. Där ökad användninga v silage kan bidragit genom att det getts hösilage av tveksam/dålig kvalitet gett sämre magtarmflora. Och traditionell användning av hö kan ha bidragit genom dessa milda vintrar. Där regniga höstar gett sämre ströhalm, som hästarna noppar av.
Osv. Så det är viktigt att identifiera riskfaktorer, men tänka på att bara för något inte konstaterats farligt, så är det inte automatiskt ofarligt heller. Det finns hö som är rakt olämpligt till fångis, och det finns halm som är det och det finns silage som är det. Huvudsaken tycker jag är att ha kontroll på fodret, ge ett foder som är hygieniskt bra och med värden anpassade för hästen som ska äta det - och ge det foder individen mår bäst på.
Senast ändrad: