Aktier och fonder

Det beror ju lite på vad en är i för situation. Det kan ju komma ett börsras imorgon och en privat händelse som gör att en behöver pengarna dagen efter. Beroende på vilka risker och tidsperspektiv en har möjligheter att hantera så är det inte givet att det alltid är bättre för alla personer i alla situationer.
För den som kan vara långsiktig och klara sig utan akutkapital, men inte givet att det är en generell sanning som gäller för alla.

Precis som jag skrev i inlägget ovan så är ISK mindre bra som kortsiktig buffert.
 
Vanligtvis ngn bankdag. Men tanken med ISK är inte att det ska fungera som en kortsiktig buffert.
Jag behöver en kortsiktig buffert. Vet ju t.ex. att om jag inte har nytt jobb 1 oktober så är jag inkomstlös en månad p.g.a. akassans fördröjning av utbetalningar. Och så misstänker jag att akassan kan bli så låg att jag behöver ta ut pengar varje månad.
 
Jag behöver en kortsiktig buffert. Vet ju t.ex. att om jag inte har nytt jobb 1 oktober så är jag inkomstlös en månad p.g.a. akassans fördröjning av utbetalningar. Och så misstänker jag att akassan kan bli så låg att jag behöver ta ut pengar varje månad.

Det rekommenderas att man har en buffert på ett lättillgängligt konto. Hur mkt buffert man behöver beror på ens situation tex med jobb, hur man bor osv. Har du fast jobb i en säker bransch och bor i hyresrätt behöver du troligen mindre buffert än om du bor i ett gammalt fallfärdigt hus och frilansar inom en osäker bransch.

Det är utöver den bufferten du med fördel kan välja att lägga övrigt sparande på tex ISK.
 
Jag förstår inte riktigt det här med att risktagande/gambling är samma sak som sparande. För mig är sparande att "lägga pengarna i madrassen".

"Sparande är uppskjuten konsumtion" brukar radioprogrammet Plånbokens expert tjata om, och han har helt rätt i det. Börsen har hausats väldigt mycket och ses idag både som räddning och individen skyldighet, och börsen har gett många mer pengar, jag tycker att vi pratar för lite om det klassiska sättet att spara - att få till en inkomst och sedan prioritera om jag ska spendera pengarna nu eller sen.

Börsen har varit väldigt bra för många, och jag är själv intresserad och har investerat där, så jag vill inte förringa hur den här gett många svenskar mer pengar. Men fördelen med att lägga mycket krut på att säkerställa inkomst och prioritera utgifter är att man därigenom också skaffar sig makten över sitt eget liv på ett annat sätt, att det spelar roll vad jag gör, än att förlita mig på att börsen ska rädda mig, och ha magknip av oro över att min framtid ligger utanför min kontroll. Mina aktier och fonder gick ned ca 30 procent första halvåret 2022. TRETTIO procent. Det känns i magen. Nu har jag strategier för att hantera den känslan och jag har varit på börsen länge osv, men jag kan verkligen förstå att det inte är för alla. Och det borde inte vara så att alla medborgare ska behöva bli aktiehajar.

Det där med pengar från lönearbete är ett förlorat slag för mig. Jag har ju varit sjuk en stor del av livet. Sen jobbade jag många år utan tjänstepension. Och nu är tillvaron osäker. Vet ju inte alls om jag får ett nytt jobb när nuvarande säsongsanställning tar slut.

Förlorat är det inte! Att du inte har lika lång tid som en nybakad student på 20 bast är ju sant, men det är som det är och går inte att backa tiden. Det du KAN göra är att förvalta de år du har kvar, på bästa sätt som du kan utifrån de förutsättningar du har. Alla har sin egen kamp med sitt eget liv, liksom. Alla kan inte heta Wallenberg och födas med en massa pengar i släkten och ett socialt arv som gör mer pengar av dem man redan har. Och alla vi som inte föddes så, får ju göra det man kan med de händer och huvud man har.

Det enda jag egentligen ville skriva är att om jag var du och inte har all energi i världen till att göra allt på en gång, så skulle jag prioritera att försöka få nytt jobb efter det du har. Samt kämpa vidare med att få dig själv att må bättre i de svårigheter du har. Med de två spåren ökar du dina chanser rejält med att få en stadigvarande inkomst, och med en sån så kan du spara mer än med den inkomst du har utan jobb. Och av de pengarna du kan lägga undan så kan du lägga en del på börsen, om du vill DÅ.

Dvs om du jobbar och därigenom får 1 000 kr mer i inkomst än utan jobb, så kan du placera 300 av dem på börsen helt utan relativ risk eftersom det är pengar du inte haft om du inte satsat på att skaffa jobbet (plus att du har kvar de andra 700 kr). Så jag skulle i första hand fokusera på jobb, och måendet så att du har så mycket ork som möjligt för att jobba. Först när jag har överskott på energi (eller när det inte går att göra något åt de två första) skulle jag börja sätta mig in i hur börsen fungerar.

MEN. @tornblomma har helt rätt i att man förlorar en liten del av sina pengar som sitter på konto varje år, så det måste man vara medveten om. Den effekten minskar snart när kontoräntorna kommer tillbaka, men börsens avkastning kommer i snitt ändå vara större än vanliga bamkräntorna pga den risk det innebär. Så man har fortfarande chans till större avkastning på börsen. Men å andra sidan så vet man säkert att man får behålla alla sina pengar på ett vanligt bankkonto, även man får mindre för en hundralapp om 20 år, så man får fundera på vad risk vs säkerhet är värt för en själv.
 
Ett ISK spar via din bank är mindre gamling än att ha sparpengarna i madrassen. Inflationen idag är typ 8,5%
@Wille Att ha pengar i madrassen som äts upp av inflationen är väl det minsta problemet, har man otur äts de upp av möss eller så brinner de upp eller någon kommer och stjäl dem.

Det finns nischbanker med insättningsgaranti som ger betydligt bättre ränta än storbankerna om man vill ha minimal risk.

Annars har väl fonder och aktier alltid gett bättre avkastning på sikt och de flesta som tagit till sig kunskap om detta längre tillbaka har väl varit med på en positiv resa. Nu har väl osäkerheten ökat.

Att äga sitt boende har väl också varit något många tjänat bra på.
 
Man brukar väl säga att pengar man tänker sig att man kan behöva inom ett år gör sig bra på ett vanligt sparkonto. Men man kan ju hitta olika typer av sparkonton också, med olika ränta. Jag har ett där räntan just nu är 0,75%. Sedan kan man lägga övrigt sparande på olika risk, beroende på om hur lång tid man räknar med att man ska ha pengarna. Sen är det ju så att ISK är en typ av konto. Jag har ett par olika, ett för långsiktigt pensionssparande med fonder och ett med lite aktier. Hur snabbt man får tillgång till sina pengar beror ju på vad man har investerat pengarna i, inte nödvändigtvis vad det är för typ av konto. Jag KAN ju ha pengar bara "liggande" på ISK-kontot, men det är ju ekonomiskt oerhört dumt.

Jag har för tillfället rätt mycket pengar på vanligt sparkonto, eftersom jag har en planerad renovering inom det närmaste året. Jag har inte möjlighet att riskera att de minskar mycket i värde. Mitt pensionsspar, däremot, kan ju minska mycket nu, det gör inte jättemycket. Det gör ju bara att de fondandelar jag köper varje månad just nu blir billigare :D
 
Jag var som du @Wille uttråkad av aktier och fonder tidigare, började läsa på avanza och fick läsa allt flera gånger för att det skulle gå in :p Hade sparande och fonder i min vanliga bank tidigare, men det kändes inte så lättförståeligt. Jag skaffade konto på avanza som okunnig och satte in en liten peng som jag testade mig fram med samtidigt som jag fortsatte läsa på. Numera tycker jag det är roligt att spara i ISK.:up:

MEN, det är viktigt att ha en liten sparbuffert lättillgänglig på din vanliga bank först, den ska vara till för oförutsedda utgifter, när du behöver pengar snabbt.
Avanza (eller vilken bank man väljer) och ISK kontot är till för lite mer långsiktigt sparande. Självklart kan man ta ut pengar där också, men om vi säger att man säljer innehavet i ett konto på en måndag, så har du pengarna senare samma dag eller dagen efter, därefter behöver du vänta 2 bankdagar till innan du tar ut pengarna till din vanliga bank, annars tillkommer en skuldränta.
 
@Wille Att ha pengar i madrassen som äts upp av inflationen är väl det minsta problemet, har man otur äts de upp av möss eller så brinner de upp eller någon kommer och stjäl dem.

Det finns nischbanker med insättningsgaranti som ger betydligt bättre ränta än storbankerna om man vill ha minimal risk.

Annars har väl fonder och aktier alltid gett bättre avkastning på sikt och de flesta som tagit till sig kunskap om detta längre tillbaka har väl varit med på en positiv resa. Nu har väl osäkerheten ökat.

Att äga sitt boende har väl också varit något många tjänat bra på.

Ordet MÖSS gav mig genast olustiga konnotationer 😶‍🌫️😥
 
Ett ISK spar via din bank är mindre gamling än att ha sparpengarna i madrassen. Inflationen idag är typ 8,5%

Och under samma tidsperiod som den höga inflationen varit så har mina aktier sjunkit med nästan 30%. Ja, inflationen knaprar pengar men även börsen har gått ner under denna tid.

Förhoppningsvis kommer börsen gå upp igen (har redan börjat under juli) och inflationen minska (verkar som att den kan ha börjat göra det i USA nu sa de på nyheterna idag).

Men vi vet egentligen ingenting om framtiden. Vi vet dock att alla vi som investerat de senaste 15 åren gärna talar oss varma för börsen, eftersom det gått väldigt bra för de flesta av oss. Tidvis har det varit en bedrift att INTE gå plus.

@Wille angående riskperspektivet så ser jag det som en risk att jag förlorar pengar på börsen om jag satsar på fel saker, men jag ser det också som en risk att jag går miste om möjlig avkastning om jag inte investerar på börsen. Nu råkar jag dock tycka att ekonomi och aktier är kul, så det blir ju inte samma dilemma som för dig.

Det finns ju ingen begränsning för hur lite man kan investera, så du kan ju sätta in t ex en hundring fem månader i rad och testa. Är det inget för dig så kan du sluta sätta in pengar.
 
Man borde få ränta som motsvarar inflationen.
Fast i sådana fall måste räntan på utlåningen hos bankerna bli mycket, mycket högre också. Annars tjänar de ju inga pengar....

Och så kan man ju tänka att de årliga lönehöjningarna borde - minst - motsvara inflationen men för många (de flesta?) blir det inte så. För min del brukar jag få ca 2% löneförhöjning/år och jag misstänker att det blir ungefär samma i april nästa år.
 
Man måste dock satsa för att vinna 🤷 ingen kommer kasta pengar på dig utan att du gör någon form av insats.
Jag har lärt mig att man inte ska satsa pengar man inte har råd att förlora. Och vad gäller spel så förlorar man oftare än man vinner.

"Sparande är uppskjuten konsumtion" brukar radioprogrammet Plånbokens expert tjata om, och han har helt rätt i det. Börsen har hausats väldigt mycket och ses idag både som räddning och individen skyldighet, och börsen har gett många mer pengar, jag tycker att vi pratar för lite om det klassiska sättet att spara - att få till en inkomst och sedan prioritera om jag ska spendera pengarna nu eller sen.

Börsen har varit väldigt bra för många, och jag är själv intresserad och har investerat där, så jag vill inte förringa hur den här gett många svenskar mer pengar. Men fördelen med att lägga mycket krut på att säkerställa inkomst och prioritera utgifter är att man därigenom också skaffar sig makten över sitt eget liv på ett annat sätt, att det spelar roll vad jag gör, än att förlita mig på att börsen ska rädda mig, och ha magknip av oro över att min framtid ligger utanför min kontroll. Mina aktier och fonder gick ned ca 30 procent första halvåret 2022. TRETTIO procent. Det känns i magen. Nu har jag strategier för att hantera den känslan och jag har varit på börsen länge osv, men jag kan verkligen förstå att det inte är för alla. Och det borde inte vara så att alla medborgare ska behöva bli aktiehajar.



Förlorat är det inte! Att du inte har lika lång tid som en nybakad student på 20 bast är ju sant, men det är som det är och går inte att backa tiden. Det du KAN göra är att förvalta de år du har kvar, på bästa sätt som du kan utifrån de förutsättningar du har. Alla har sin egen kamp med sitt eget liv, liksom. Alla kan inte heta Wallenberg och födas med en massa pengar i släkten och ett socialt arv som gör mer pengar av dem man redan har. Och alla vi som inte föddes så, får ju göra det man kan med de händer och huvud man har.

Det enda jag egentligen ville skriva är att om jag var du och inte har all energi i världen till att göra allt på en gång, så skulle jag prioritera att försöka få nytt jobb efter det du har. Samt kämpa vidare med att få dig själv att må bättre i de svårigheter du har. Med de två spåren ökar du dina chanser rejält med att få en stadigvarande inkomst, och med en sån så kan du spara mer än med den inkomst du har utan jobb. Och av de pengarna du kan lägga undan så kan du lägga en del på börsen, om du vill DÅ.

Dvs om du jobbar och därigenom får 1 000 kr mer i inkomst än utan jobb, så kan du placera 300 av dem på börsen helt utan relativ risk eftersom det är pengar du inte haft om du inte satsat på att skaffa jobbet (plus att du har kvar de andra 700 kr). Så jag skulle i första hand fokusera på jobb, och måendet så att du har så mycket ork som möjligt för att jobba. Först när jag har överskott på energi (eller när det inte går att göra något åt de två första) skulle jag börja sätta mig in i hur börsen fungerar.

MEN. @tornblomma har helt rätt i att man förlorar en liten del av sina pengar som sitter på konto varje år, så det måste man vara medveten om. Den effekten minskar snart när kontoräntorna kommer tillbaka, men börsens avkastning kommer i snitt ändå vara större än vanliga bamkräntorna pga den risk det innebär. Så man har fortfarande chans till större avkastning på börsen. Men å andra sidan så vet man säkert att man får behålla alla sina pengar på ett vanligt bankkonto, även man får mindre för en hundralapp om 20 år, så man får fundera på vad risk vs säkerhet är värt för en själv.
Jag satsar dessvärre på att jobba så lite som möjligt eftersom jag inte orkar. Så min framtida inkomst kommer att bli låg. Men planerar ändå att ha lite extrainkomster på olika sätt.

@Wille Att ha pengar i madrassen som äts upp av inflationen är väl det minsta problemet, har man otur äts de upp av möss eller så brinner de upp eller någon kommer och stjäl dem.

Det finns nischbanker med insättningsgaranti som ger betydligt bättre ränta än storbankerna om man vill ha minimal risk.

Annars har väl fonder och aktier alltid gett bättre avkastning på sikt och de flesta som tagit till sig kunskap om detta längre tillbaka har väl varit med på en positiv resa. Nu har väl osäkerheten ökat.

Att äga sitt boende har väl också varit något många tjänat bra på.
"Pengar i madrassen" var en metafor för att behålla pengarna i stället för att gambla med dem.
 
Jag har lärt mig att man inte ska satsa pengar man inte har råd att förlora. Och vad gäller spel så förlorar man oftare än man vinner.

Vet inte om jag riktigt förstår din jämförelse här, likställer du aktier med spel, typ casino? Om man oftare skulle förlora pengar genom att handla aktier så hade ju ingen investerat i det.
 
Vet inte om jag riktigt förstår din jämförelse här, likställer du aktier med spel, typ casino? Om man oftare skulle förlora pengar genom att handla aktier så hade ju ingen investerat i det.
Båda är gambling med pengar. Sannolikheten att förlora varierar. Men risken finns för båda.
 
Glöm inte att en fond kan vara en räntefond också - den behöver inte handla med aktier. Släktingspengar är i en blandfond. Stabilare över åren. Och lättare för henom att acceptera - hen har levt länge nog att ha sett både upp och nedgångar.

Det handlar om så lite pengar att jag inte brytt mig om att göra mer etiska val - mina bensinköp har större påverkan.
 
Vet inte om jag riktigt förstår din jämförelse här, likställer du aktier med spel, typ casino? Om man oftare skulle förlora pengar genom att handla aktier så hade ju ingen investerat i det.
Jag likställer kortsiktiga affärer i aktier eller derivat med casino. Ser egentligen ingen skillnad alls. Det är ren spekulation om kortsiktiga förändringar som kan slå hårt åt båda hållen och tillför absolut inget värde till företagen, utan tvärtom en stor osäkerhet och volatilitet.

Långsiktigt ägande av aktier är en helt annan sak.

Jag tycker nån skulle dra i handbromsen och reglera hela apparaten, så att man inte kan få köpa och sälja inom samma millisekund.
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag vill nästa år försöka ta tag i min ekonomi ordentligt. Jag har alltid varit dålig på att hålla koll på min ekonomi. Förutom de dumma...
2 3 4
Svar
61
· Visningar
4 264
Senast: Squie
·
Juridik & Ekonomi Hej! Gammal användare som vill vara anonym. Pågrund av förändrad ekonomi samt lite annat trassel så har jag sökt bistånd från soc för...
2 3
Svar
41
· Visningar
3 987
Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 002
Senast: lizzie
·
Ekonomi & Juridik Jag vet inte om jag ska posta detta under "Vård" eller "Ekonomi och Juridik", men nu blev det det senare. Vi har en ponny sedan 3 år...
Svar
14
· Visningar
1 462
Senast: Grazing
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vilket är ert favoritgodis?
  • Sytråden del 4
  • Valet i USA

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp