Nu kom jag ihåg att jag lovat referat från föreläsningen om hur man ska träna sin häst för hållbarhet och framgång! Kändes som det passade in bra i tråden.
Det var mycket "gammalt nytt", men roligt och inspirerande att bli påmind. Och iom att föreläsningen hölls av en veterinär som faktiskt forskat på detta så visade hon konkreta bevis på vad hon och andra forskare kommit fram till. De hade även intervjuat många av världens bästa hopp- och dressyrryttare angående deras hästhållning, för att hitta "bevis" på vad som fungerade i praktiken.
Top 9 råd för att få hållbara hästar löd såhär:
1. Köp inte problem (undvik hästar med dålig exteriör och/eller skadehistorik)
2. Var uppmerksam på hästens signaler och anpassa träningen efter detta. (Ett svullet ben el.l. är oftast ett signal på att du gjort fel i träningen.)
3. Bygg ett kompetent team med tränare, veterinär, hovis, ev. hästskötare. Snåla inte när det gäller skoningen/hovslagare!
4. Ha en plan, och se till att din träning har kontinuitet men även variation. Hårda träningspass inte oftare än var 4.de dag. Uppbygnad efter bete/vila min. 12 veckor, med endast skritt och trav rakt ut första 6 veckorna. (men var beredd att ändra planen jf. pkt. 2)
5. Skynda långsamt, särskild med unghästen. Gör inga plötsliga ändringar i vare sig träningsupplägg/-intensitet, underlag, skoning, utfodring, utan bygg upp hästen över tid.
6. Överutfodra inte (för mycket energi kan leda till skador, och övervikt ger onödig slitage på hästen)
7. Var noga med val och innpassning av utrustning som sadel och bett.
8. Ge hästen tillräckligt med återhämting och "lektid".
9. Håll hästen glad! (mitt favoritråd
). Detta innebär att ge hästen möjlighet att vara häst och gå i hagen. Hästar är gjorda för att strosa runt på stora ytor och äta gräs. (Av top 10 ryttare på världsrankningen i hoppning hade 9 sina hästar i hage dagligen, och 8 av dessa hade gräshagar)
Det lades mycket vikt på restitution, att träning per definition bryter ner hästen och att uppbygnaden sker genom vila - men för att hästen ska bli starkare av träningen måste man lägga nästa pass tillräckligt nära för att träningseffekten av det förra passet fortfarande höll i sig. Lite svårt att förklara utan grafen som visades. Men alltså, man måste hitta balansen så att träningen inte blir för hård och sliter på hästen, och inte hellre för lätt/för lite kontinuitet, för då tappar den i kondition och styrka i stället för att byggas upp.
Konditionsträning var dessutom en sak många amatörryttare behövde bli bättre på, inte träna teknik (dressyr/hoppning) för ofta eller för tidigt innan hästen byggt upp sin kondition och styrka.
Så - inga direkt "nyheter", men bra att bli påmind och att höra att de goda gamla råden faktiskt funkar.
Jag blev i alla fall inspirerad att träna på genom vintern trots mörker och kyla...