Vilket bett när ni kör?

Sv: Vilket bett när ni kör?

Vi brukar skämta om att det skulle kunna landa en luftbalong på ryggen på min Loppa utan att något annat skulle hända än att hon skulle ruska av sig den. Det är en klok gammal dam som stannar och tittar om något skulle förbrylla henne, med giraffhals och fladdrande näsborrar. När hon tittat klart fortsätter hon framåt. Om hon är på G taktar hon lite till en början, annars skrittar hon på som innan. Jag har svårt att föreställa mig henne skenande över huvud taget...

Men man ska ju inte ta något för givet när man hanterar hästar även om man känner sig väldigt trygg och säker, och det är ju där tankarna om uppbetsling kommer in - hur skarpt bett behöver jag ha för att det ska hjälpa i en situation där min genomtrygga springare faktiskt blir så rädd att hon sticker. En anfallande älg eller en flock arga vildsvin kanske? För jag skulle förmodligen inte reagera blixtsnabbt i och med att det verkligen skulle vara överraskande om hon stack i en situation där inte jag också blev rädd! Vägt mot om jag verkligen anser mig själv kapabel till att köra med ett sånt bett. Ett alternativ i så fall är väl att bara köra på ridbana tills jag är tillräckligt tillfreds med min tömföring för att betsla upp såpass eller sluta köra över huvud taget (det första alternativet skulle nog i realiteten också innebära det andra alternativet...). Visst skulle jag kunna sätta på ett Kimblewickbett, men skulle den lilla skillnaden i skärpa verkligen göra skillnad?

Som sagt svårt att göra den avvägningen som gröngöling. Men det känns ju lite skönt att veta att det finns erfarna kuskar som kör på tränsbett också, även om jag knappast kan jämföra mig med det... :)
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Fy vad hemskt :( Hur gick det med den? :(

Det vet jag faktiskt inte. :( Den kom inte tillbaka under de 45 minuterna vi väntade för att få veta (vi åkte när vi hörde att de fått tag på den så Loppan skulle slippa stå i trailern längre). Men den var i skick nog för att instruktören under telefonsamtalet med dem när den hittats rådde dem att komma tillbaka för att låta honom ringa in en riktigt erfaren kusk för att köra den helt kort så att den inte skulle sluta dagen med känslan att körning är livsfarligt. Så den klarade sig förmodligen utan allvarliga skador i alla fall.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

fast man får ju hålla i betslingen efter hästen, är den så känslig så lägg en lättare kontakt i tömmen eller en minde tung töm som syntet(och nu hängde jag mig igen)Jag tycker inte alls om lädertöm för att jag tycker den flexar för mycket och då måste man hålla lite hårdare för att ha kontakt.

Nu "tål" ju min häst ett skarpt bett. Jag har ju som sagt ridit henne på kandar tidigare. Men hon kräver ju en mjuk responsiv hand för att inte bli olycklig... :)
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Hur gör du när du rider då?Nu menar jag när du måste ta i bettet, det är svårt att köra med sätet:D Kanske latexlinda bettet, det är ju inte vanligt att dom är så och den kanske inte passar som körhäst.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga när du skriver att det inte är så stor skillnad mellan ett tränsbett och ett Kimberwick, redan där säger du ju att du kan betsla upp. Sen är ju skillnaden kedjan, dom kan inte riktigt komma undan bettets påverkan när du har kedja och den lilla skillnaden kan vara avgörande.
dessutom är inte ett Tränsbett särskilt snällt det heller, som det viker sig över tungan när du tar ordentligt eller upp i gomen. Vi kan träta i oändlighet om bett, dom diskustionerna(får inte till stavningen) tar nog aldrig slut:D
 
Senast ändrad:
Sv: Vilket bett när ni kör?

Nä, när det gäller bett hit och dit finns det många läror, åsikter och synvinklar. Jag är inte emot att betsla upp om man klarar att hantera det. Och det är ju där jag blir tveksam på mig själv som kusk. Det är ju en konst att lära sig att få till den där perfekta kontakten med hästmunnen och göra väl avvägda tömhjälper. Och jag har kört... kanske 20 gånger i mitt liv hittills... :) Ett Kimblewick (oledat!) med tömmarna satta så att hävstångseffekten blir mycket liten (inte i något "Uxeter-hål") skulle jag kunna tänka mig att använda även med nuvarande kuskinkompetens. Eller ett "grodbett" där översta ringen sitter högt upp på skänkeln. Det lär inte bli ett skarpare bett i vardagskörandet, men man får ju kedjan.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Ett litet allmänt svar blir detta.

Jag har verkligen inte en så lydig häst att han är väldigt lydig hela tiden. Då hade jag varken behövt bett eller tömmar.
Alltså betslar jag upp när jag behöver och vill.

Det händer även att vi bråkar båda två, jag vill en sak och han en annan. Han blir hård i munnen eller/och jag också.

Jag kommer aldrig låtsas att jag har hundra procent lydighet och jag är nog en sådan som inte vill ha det heller. Han är lydig när vi är på volten och hemma då inget annat drar och delar hans uppmärksamhet.

Vi kan nog vara okänsliga båda två, speciellt med sällskap ute. När vi är ensamma ute kan vi spela på detta genom att jobba på töm, då blir han pigg och lite på bettet eller så kör vi fri form och han går på långa tömmar. När han är skitpigg lär jag verkligen behöva ett starkare bett och då tar jag det.

Att vara skenhelig är inte min grej, vi jobbar ständigt med lagom hand och lagom på bettet och ändrar bett fram och tillbaka beroende på dagsform och träningsläge.

Trots det har jag hört av andra att han är väldigt känslig i munnen och det tycker jag med. Men lååångt ifrån alltid.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Hur gör du när du rider då?Nu menar jag när du måste ta i bettet, det är svårt att köra med sätet:D Kanske latexlinda bettet, det är ju inte vanligt att dom är så och den kanske inte passar som körhäst.

Jag tror inte vi pratar om samma sak?

Som jag uppfattade TS så ville hon kanske testa ett skarpare bett att ta till i trängda lägen - vilket sker typ jättesällan.

Det är ju liksom inte ett problem man ha varje dag, eller ens varje vecka?

Det är DET användandet jag ställer mig frågande till om hästen verkligen svarar bra på ett skarpare bett då. Eller rättare sagt, det är ju frågan man får ställa sig själv, som känner sin häst :)

Och sedan kanske ett skarpare bett i vardagen ställer till problem i vardagen, om man har en käsnlig häst som inte trivs med ett skarpare bett. Då kanske det skarpare bettet snarare triggar sådana trängda lägen. Det vill man ju inte :)


När jag rider använder jag ett milt bett hästen gillar för att öht kunna rida min häst :D Annars blir han väldigt svår att kommunicera med (tex när han tycker bettet är för skarpt). När jag kör använder jag bett av samma princip (jag har tom tömmen delvis fäst i nosgrimman). Jag är ingen van kusk alls och kan inte hantera tömmar så bra - min häst upplever ridbettet som skarpt och blir svårare att kontrollera, därav nosgrimmegrejen även om vi börjat komma på hur vi ska göra med tömmarna o vagn bakom.

På honom hade ett skarpt bett nog inte varit så himla bra. Jag hade nog snarare lätt fått en stillastående galen häst eller en rusande galen häst utan broms. Men alla funkar ju inte som honom! Däremot har han lärt sig respektera bettet och i vagn kör inte jag med samma stöd på bettet som i ridnignen heller - för jag är inte skicklig nog. Vi är ute och travar några gånger per år bara för att det är kul med omväxling :) Så vi kanske inte är jämförbara med "vanliga" körekipage?

Däremot tycker jag man ska fundera igenom innan man bara byter till skarpare bett - för det innebär inte automatiskt mer kontroll.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Fast hästar kan ju vara lydiga "på olika vis"? För er verkar det funka (och behövas?) skarpare bett i vissa lägen, min häst däremot skulle aldrig i livet börjar dra i bettet i den bemärkelsen att man behöver ett skarpare bett. Det har åtm inte hänt i något läge under hela hans utbildning och han är nu 8 och har hittat på en del. Just det ligger liksom inte för honom, däremot annat såklart :D I hans fall gör snarare ett bett han inte trivs med att andra problem kommer fram mer tydligt. Och det är ju inte heller önskvärt :) Så det gäller nog mest att försöka lära känna sin häst för att hitta rätt hjälpmedel tror jag :)
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Han är inkörd på "snällt bett" (mest tredelat fullcheck), men har nu provat postkandar också och det trivs han på så jag kommer variera stångbett med vanligt bett när han kommer hem från inköraren.
Tyvärr verkar det svårt att få tag på postkandar utan räfflor :/ Nu lutar det åt ett grodbett istället.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

En sak som min inkörare faktiskt "utsatte" alla hästar för efter någon enstaka gång med vagn var att sätta dem på hasorna ordentligt (med deras vanliga, milda bett) EN gång. Jag tror mig minnas att det var för att tydligt visa hästen att säger jag stopp så är det STOPP och att de inte ska lära sig att man kan springa emot bettet och dra iväg.

Men i denna diskussionen ser jag faktiskt en nytta till med det, tror jag :p Byter man till ett skarpare bett kanske man borde testa att använda det som om det vore ett trängt läge för att veta hur hästen faktiskt reagerar på ett nödtömtag sas? Dvs fortf bara EN gång.

Jag har iaf sett några fall där ryttaren (talat om det för tränaren) har bytt bett och ridit lite med bettet hemma och kommer till en hoppträning. När hästen taggar till och ryttaren behöver använda sig av bettet mer än den vanliga, mjuka kontakten så reagerar hästen inte alls önskvärt (dvs, bettbytet var ju inte lyckat även om det funkade bra hemma).

Det är ju inte så kul att få den upplevelsen om det precis hänt något allvarligt och man verkligen MÅSTE ha/få tillbaka full kontroll på hästen :eek:
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Ett Kimblewick (oledat!) med tömmarna satta så att hävstångseffekten blir mycket liten (inte i något "Uxeter-hål") skulle jag kunna tänka mig att använda även med nuvarande kuskinkompetens. Eller ett "grodbett" där översta ringen sitter högt upp på skänkeln. Det lär inte bli ett skarpare bett i vardagskörandet, men man får ju kedjan.

det var precis det jag menade, jag har inte fått till skrivandet riktigt, känner jag, vi är exakt på samma spår:D
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Jag är fullt med dig i vad du säger, men måste också inflika att det inte nödvändigtvis för hästen som ett stångbett är skarpare i munnen.
man har automatiskt mer respekt för ett stångbett så man ändrar sin tömkontakt och får på så vis ett mildare läge där man inte behöver hålla mer. Många blir mjukare i handen med ett sånt bett, eftersom kusken respekterar bettet mer.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

jo jag vet men jag vill helst ha utan räfflor. Och en del postkandar blir "felvända" om man gör så.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Jag körde ju min egen häst, så jag kan inte säga att jag såg alla detaljer. Men så som JAG uppfattade/bedömde det blev hästen sur för något kusken gjorde (såg inte vad - använde pisken eller krävde något hästen inte ville förmodligen. Min upplevelse av hästen sedan tidigare är att den lätt blir grinig om den inte får som den vill.) och gjorde en bakutspark. Kusken var oförberedd och hade rätt långa tömmar så hen tappade kontrollen när hästen tog ett par språng framåt och då gjorde hästen ytterligare ett par protestsparkar med lite mer kraft bakom som ännu mer satte kusken ur balans (ja, vem skulle inte det med två bakhovar bra nära ansiktet - de hade en låg rockard så hästen nådde upp i ansiktshöjd och en bit in i rockarden).

Sen föll hästen in i galopp, och med de långa tömmarna kunde liksom kusken inte bromsa ordentligt, så hästen ökade bit för bit, uppenbart störd av den skramlande vagnen. Den var rätt grön och hade med ganska stor sannolikhet aldrig galopperat med vagn tidigare. Kusken ramlade av i en tvär sväng, medhjälparen strax efter när rockarden fastnade i ett körhinder och välte. Så långt var inte hästen särskilt rädd vad jag kunde se, bara lite skärrad. Men den fortsatte i galopp in i en skogsdunge där den hoppade över en mindre stenmur med rockarden efter, och DÅ blev den rädd på riktigt.

Den skenade runt på anläggningen, över stock och sten, stenmuren igen, gravar och andra körhinder, ramlade flera gånger och kastade sig iväg igen. Sen drog den rakt därifrån över ett par åkrar och in i skogen.

I detta läget så känns det ju inte precis som att det hade hjälpt med ett skapare bett.

Vi hade en liknande incident för inte så längesedan men där fann sig kusken och kortade tömmarna så mycket hon kunde, dock så fortsatte ponnyn att sparka i vagnen och kusken råkade dra ponnyn snett så att den tillslut sparkade över skaklarnaoch blev hängande men vid det laget hade flera andra kuskar kommit till hjälp och fick loss hästen. Tur i oturen att flera andra hästvana personer fanns i närheten som kunde hjälpa till. Ponnyn kördes på vanligt tränsbett men här var ju räddningen att hästen aldrig fick upp farten tack vara en rådig kusk.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Jag kör med tredelat fullcheeck bett eller ett Novabett, oavsett om jag kör på körvägarna, i paddocken eller om jag kört rundan i skogen på 20 minuter. Har jag kört på trafikerad väg har jag gått på vägen, snett bakom honom bredvid vagnen eller framme vid tränset beroende på vilken väg jag kör honom på.

Dessa två bett + ett bett med äpplesmak är de enda betten av de jag testat som ponnyn accepterar. Det med äpplesmak används vid ridning, de andra vid tävling och övrigt arbete. Tömkör en del i grimma, men vågar inte chansa att köra med endast grimma - OM något skulle hända.

Nu är inte ponnyn körd sedan december/januari så det blir promenad med vagn innan jag sitter själv i vagnen igen.


Den andra ponnyn är det Novabett som gäller på, både under inkörning och körning.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Håller på att komma igång med körning med vår häst. Har köpt ett postkandar som jag tänkte prova på honom, har hitills tömkört på tredelat utan problem men från ridningen så vet jag att han vid nåt tillfälle tagit bettet och dragit (när han varit pigg, aldrig när han är rädd) och det bara sittta och vänta på att han tröttnar för stanna går inte. Har aldrigt haft det problemet vid tömkörning men å andra sidan så blir det ju inte att man kommer upp i tempo så mycket. Kommer prova på att tömköra på postkandaret innan så vet jag hur han reagerar. Tror inte att det skulle vara nåt problem på tre-delat heller men för säkerhets skull så kommer jag betsla upp i början tror jag.
 
Sv: Vilket bett när ni kör?

Mitt allmänna svar:
Jag är av den uppfattningen (pga egna upplevelser) att om hästen verkligen blir rädd och sticker så spelar det ingen roll vilket bett du har i munnen. Det enda som hjälper tycker jag är om du har skygglappar på för då blir din häst styrbar och den springer bara på det håll som den ser och hoppar inte ner i diket och liknande.

När vi kör/tävlar dressyr har vi stångbett med kedja och fast nosgrimma. Med rätt-spänd kedja så tar bettet inte bara i munnen utan även i nosgrimman och resultatet av detta blir en större anläggningsyta och en häst som man kan styra och forma på ett precist sätt vilket krävs i dressyren och möjlighet att kunna öka och korta traven med bibehållen form (steglängden). I maraton har vi ungerskt tränsbett för här vill vi bara kunna "visa vägen" och inte påverka huvudlaget i övrigt. Vi håller även på med skogs och brukskörning och här har vi hela tränsbett med stora ringar och gärna gummiplattor på för att skona mungiporna. Vi har en nordsvensk som gillar raka bett bäst och enl vetrinären är det pga att tyngden kommer på den relativt okänsliga tungan istället för lanerna. Vi har också en nordsvensk som gärna vill komma undan glidande bett och det åstadkommer med hjälp av ett bett som passar exakt och med fast nosgrimma och ett riktigt körhuvudlag med breda remmar och munnplattor för skydd mot mungiporna och inledningsvis hade vi även remontgrimma eller snokrem för att bettet skulle ligga så stilla som möjligt.
När ni kollar tänder hos vetrinären så tar med era bett och huvudlag och fråga hur de påverkar just din häst. En häst som gapar för att komma undan bettet har problem som behövs åtgärdas mha tandkoll eller byte av utrustning.
Hävstångbett utan kedja och fast nosgrimma funkar som ett hissbett och upplevs av många hästar som obehagligt. Effekten av det är att bettet dras upp i mungiporna mot nackstycket och många hopptränare tillåter inte pessoabett just av den anledningen. Ett tre delat bett ligger oftast mer på de känsliga lanerna än ett oledat och ett tvådelat bett har viss förmåga att gå upp i gommen på en häst med en något liten mun.
Många är skälen till vilket bett, nosgrimma och huvudlag vi använder till våra körhästar. På ridhästar har man så många fler hjälper att använda än bettet så där är inte bettet lika viktigt och man använder träns med smala remmar.
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Anonymt nick. Väldigt långt inlägg, då jag delvis behövde skriva ner mina tankar för mig själv också ;) Jag är i 30-års ålder och lever...
2 3
Svar
50
· Visningar
6 777
Övr. Grenar Hej jag köpte 2019 en travare. 155cm hög på 16 år. såhär när jag ser tillbaka på det, så stod Trollet alltid inne i ladugården när jag...
2
Svar
34
· Visningar
4 986
Senast: Mia_R
·
  • Låst
Övr. Hund Jag har problem med min hund. Att flytta hit var det bästa beslutet för mig, men från att vara relativt okomplicerad, om en husky kan...
20 21 22
Svar
425
· Visningar
35 340
Senast: Snurrfian
·
Småbarn Vi fick förra veckan veta att minstingen ska utredas för autism/hjärnskada osv. Veckan efter väljer sambon att dumpa mig, storasyskonet...
6 7 8
Svar
146
· Visningar
31 504
Senast: Elendil
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp