Vi behöver en vad-ska-ni-äta-till-nyår-tråd :) !!

@cambom det är en hel stek så hade jag brynt den först i smör och sedan gjort den så i ugnen med stektermometer. Själv gillar jag den när innertemperaturen är 60 grader. Ska stekas på låg värme ca 125 grader i ca 3 timmar. kolla in lite recept på internet för lite inspiration till kryddning beroende på tillbehör.
 
Mamma köpte rostbiff istället för oxfilé 😭
Hur steker man det på bästa sätt?
Först bryna rejält i vitlök och timjan eller annan önskad kryddning. Sedan långsamt, långsamt i ugnen, gärna typ på 80 grader i många timmar tills innertemperaturen är strax över 60 grader, sedan ut och vila . Brukar slå in i folie med kryddorna från stekningen för att inte tappa för mycket vätska. Om det är fin kvalitet kan det lätt slå oxfilé som inte är i bästa skick!

Vid servering skär man tunna eller tjocka skivor bäst man önskar.
 
@cambom det är en hel stek så hade jag brynt den först i smör och sedan gjort den så i ugnen med stektermometer. Själv gillar jag den när innertemperaturen är 60 grader. Ska stekas på låg värme ca 125 grader i ca 3 timmar. kolla in lite recept på internet för lite inspiration till kryddning beroende på tillbehör.
Ja, önskar det var en hel stek men tyvärr. Är så rädd att det ska bli torrt och segt :(
 
Först bryna rejält i vitlök och timjan eller annan önskad kryddning. Sedan långsamt, långsamt i ugnen, gärna typ på 80 grader i många timmar tills innertemperaturen är strax över 60 grader, sedan ut och vila . Brukar slå in i folie med kryddorna från stekningen för att inte tappa för mycket vätska. Om det är fin kvalitet kan det lätt slå oxfilé som inte är i bästa skick!

Vid servering skär man tunna eller tjocka skivor bäst man önskar.
Låter gott! Tyvärr var det färdiga skivor som man ska steka i stekpannan. Har inte sett hur tjocka än.
 
Såg att det var skivor nu.

Lägg i folie med timjan/vitlök och kör i ugnen i många timmar i 60-70 grader tills innertemperaturen är dryga 50 grader. Sedan steker du dem i het panna någon minut på varje sida precis innan servering. Salt o peppar.

Rostbiff behöver hyfsat lång tillagningstid för att bli superb tycker jag.
 
Såg att det var skivor nu.

Lägg i folie med timjan/vitlök och kör i ugnen i många timmar i 60-70 grader tills innertemperaturen är dryga 50 grader. Sedan steker du dem i het panna någon minut på varje sida precis innan servering. Salt o peppar.

Rostbiff behöver hyfsat lång tillagningstid för att bli superb tycker jag.
Okej! Tack! De ville äta nyårsmaten till lunch, inte många timmar dit. Det här kan bli intressant 🙈
 
Rostbiff i skivor steker jag i mycket smör på pannan och låter sen gå klart i ugnen tills den är medium. Flera timmar har det aldrig tagit, om den inte varit hel förstås och då gör jag på annat sätt.
 
Vi får besök av två vänner och deras 13-åring (hitlockad med hjälp av löfte om att få spela på min partners gaming PC hela kvällen ;)).

Först blir det bubbel och tilltugg i form av chips med stenbitsrom, creme fraiche, rödlök och dill samt diverse småplock (ost och chark).

Förrätt blir grön ärtsoppa med mousserande vin (tack buke!).

Till varmrätt blir det svamprisotto med rosastekt anka i tunna skivor och rödvinssås, även om det inte riktigt matchar risotton. Bara för att jag tycker det är gott med rödvinssås :o :D. Gör nog såsen efter @athena_arabians recept :up: .

Dessert står gästerna för, men jag har hört något om citrus och maräng i alla fall!

Dryck blir diverse viner som jag fått genom jobbet, rött, vitt och bubbel i strida strömmar :).
 
Efterrätten står i frysen, hummern och kantareller framplockadt därifrån, älgen i ugnen och blåbärssåsen puttrar! :up:
16409436129398413929295402741384.webp

Har till och med hunnit pynta lite O_o

Menyn är (nästan...) spikad till:
Gratinerad hummer med vitlöksbröd, serveras med champagne 🥂
Älg med hasselbackspotatis, smörstekta kantareller och fina morötter, eventuellt något på gulbeta eller svartkål? (Får fundera under dagen :o) och blåbärssås.
Fryst hjortroncheesecake i glas (med tomtebloss och silverkulor på :laugh:) med kaffe och ev bailys i brist på dessertvin .
 
Först bryna rejält i vitlök och timjan eller annan önskad kryddning. Sedan långsamt, långsamt i ugnen, gärna typ på 80 grader i många timmar tills innertemperaturen är strax över 60 grader, sedan ut och vila . Brukar slå in i folie med kryddorna från stekningen för att inte tappa för mycket vätska. Om det är fin kvalitet kan det lätt slå oxfilé som inte är i bästa skick!

Vid servering skär man tunna eller tjocka skivor bäst man önskar.
En fråga om att slå in det i Folie, jag förstår tanken på att slå in det för att behålla vätskan. Men fortsätter det inte att tillagas där? Finns det ingen risk för att det blir "överkokt"?
 

Liknande trådar

Mat Det verkar som att det blir middag hemma hos oss på julafton och jag är inte så speciellt förtjust i traditionellt julbord. Det är gott...
2 3
Svar
54
· Visningar
4 255
Senast: Voeux
·
Kropp & Själ God morgon, och gott nytt år! :heart Jag har lite nätfasta över ledigheterna men behöver verkligen er expertis just nu. Jag berättade...
2
Svar
38
· Visningar
4 258
Senast: Badger
·
Mat Definitivt en av de mer, hrm, otippade rubrikerna i Bukes historia :laugh: Jag och sambon ska gifta oss i Sverige i juni och har kommit...
2 3
Svar
51
· Visningar
4 661
Senast: Cattis_E
·
Äldre Vad ska ni äta på nyår? Stor bjudning eller ensamt firande? Eller blir det på restaurang? Har ni någon "klassisk" nyårsmat som ni brukar...
10 11 12
Svar
221
· Visningar
17 013
Senast: Sofie_B
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp