Jag kommer fixa förrätt och dessert.
Vet inte vad det blir för huvudrätt
Gärna tips på dessert?
Räds inte nåt nytt eller obeprövat. , gärna med choklad och hjortron utan att vara mäktig i chokladen.
Och en med hallon, också gärna med choklad.
Förrätt blir plockbricka med snittar och frukt/bär.
Tunnbrödsrulle med rökt hjort, timjan, färskost.
Brie med nötter och frön.
Tacochips med guacamole och räka.
Smördegssnurror.
Kanske nåt mer, om jag får lust
Jag brukar ju göra kesellakladdkaka och hjortronsås (även om det går att ha sylten till också... men jag hatar kärnorna ). Kakan blir väldigt chokladig utan att vara för mäktig som en vanlig kladdkaka.
Grundrecept med mina modifikationer inom parentes):
3 st ägg
2,5 dl socker (jag brukar minska mängden, kanske ca 2dl)
1 dl vetemjöl (i underkant, annars blir den lätt torr)
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kakao (går att byta ut mot 75-100g mörk choklad som smälts i vattenbad och rörs ut i kesellan)
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 gram kesella
(en rejäl matsked eller två av snabbkaffepulver)
(en rejäl skvätt konjak eller rom)
Vispa socker och ägg pösigt och vänd försiktigt ner resten i äggsmeten. Häll i en smörad springform och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 20-25min, kolla med sticka för den får inte bli för genomgräddad, den ska vara kletig. Till en springform på 24cm brukar jag göra 1,5-2 gånger satsen för jag vill inte ha den för låg men receptet är för 24cm.
Senast ändrad: